BLAGOSLOV OBNOVLJENE IVANUŠOVE KAPELE V GRABONOŠU

Na lepo sončno nedeljo, 20. julija, je potekala ob nekoč Vogrinovi, sedaj Ivanuševi kapeli v Grabonošu, ki sodi v občino in župnijo Sv. Jurij ob ŠČavnici, slovesnost ob ...
Na lepo sončno nedeljo, 20. julija, je potekala ob nekoč Vogrinovi, sedaj Ivanuševi kapeli v Grabonošu, ki sodi v občino in župnijo Sv. Jurij ob ŠČavnici, slovesnost ob blagoslovitvi obnovljene kapele. Kapelo, je ob daritvi sv. maše blagoslovil jurjovški župnik Štefan Grabar, ki je pohvalil lastnici kapele 84 letno Ivano Ivanuša in njeno hčerko Albino, da sta z obnovo poskrbeli za ohranitev tega dragocenega versko-kulturnega objekta. Kapele in križi, ki jih je veliko tudi v vasi Grabonoš, pa kaže da so tod živeli in še živijo verni ljudje. Mašno daritev je popestrilo ljudsko petje. Po koncu maše se je župniku za blagoslovitveni obred, za obnovo kapele Ivani in Albini Ivanuša, ter občini Sv. Jurij ob Ščavnici, svetniku Simonu Šipku in županu Antonu Slani, za prispevek pri obnovi kapele, zahvalila Alenka Roškar.
Za obnovo kapele je s svojim delom poskrbelo podjetje Falkon, oziroma njihov delavec Vladimir Klobasa, ki je kapelo poslikal. Kapela s tremi nišami je poslikana z liki: Svete Družine, Sv. Florjana in Sv. Jurija. O zgodovini kapele ni podatkov. Kot je prikazano v knjigi Kapele in križi župnije Sv. Jurij ob Ščavnici, avtorjev Jožeta Čuša in Jakoba Krefta, bi naj po ljudskem izročilu kapelo postavili v spomin na razhajanje kuge.To bi naj potrjevalo tudi to, da stojita v občini Sv. Jurij ob Ščavnici, enaki kapeli še v strjenem naselju Grabonoša in v Dragotincih. Kakor je običaj so krajani Grabonoša po končani slovesnosti pripravili pogostitev, za katero so dobrote in pijačo prispevali bližnji in daljni krajani Grabonoša. Pogostitev, ki je bila prijetno druženje krajanov, med njimi je bil tudi župan občine Sv. Jurij ob Ščavnici Anton Slana s soprogo, je potekala pod brajdami ob lepem v »vrhu«, danes rečejo vikendu, ob katerem se razprostira lepo obdelan vinograd, Leopolda Trbuca, ki ima dom na Čakovi.