BLAGOSLOV OBNOVLJENEGA SLAVIČEVEGA KRIŽA V STANETINCIH

V Stanetincih, ki sodijo v župnijo in občino Sv. Jurij ob Ščavnici, je na binkoštno nedeljo, 11. maja, nad ...
V Stanetincih, ki sodijo v župnijo in občino Sv. Jurij ob Ščavnici, je na binkoštno nedeljo, 11. maja, nad domačijo Slavičevih sijalo toplo sonce. To bil dan, ko sta se družini Monike in Franca Slaviča, ter njunega sina Srečka in njegove žene Alenke, skupaj s sovaščani veselili blagoslova obnovljenega križa, ki stoji tik ob mogočni, 1908. leta zgrajeni, kmečki hiši. Križ je ob daritvi sv. maše blagoslovil župnik iz Sv. Jurija ob Ščavnici Štefan Grabar, ki je pohvalil družini Slavič, kateri z obnovami ohranjata to versko znamenje. Ob tem je prebral tudi zgodbo iz knjige, ki jo berejo ob šmarničnih pobožnostih v Marijinem mescu Maju.
O zgodovini križa nam je kaj več povedal gospodar Franc Slavič. »Kolikor nam je znano, je bil križ prvič postavljen pred prvo svetovno vojno. V kak namen ni znano. Gotovo v spomin na kak dogodek. Ob prvi postavitvi je križ stal ob poti med polji. Ko je gospodar te posesti zazidal novo hišo, ga je v znak zahvale, da je bil kmečki dom dokončan brez nezgod, dal prestaviti k hiši, kjer stoji še danes. Križ je bil večkrat obnovljen. Tokrat smo za obnovo poskrbeli obe družini, ki živiva na tej kmetiji. Obnovo Križanega in Marije je opravila sovaščanka mag. Darja Srebnik. Kakor je pri nas navada, smo ob zaključni verski slovesnosti, pripravili za vse udeleženec pogostitev. Veseli smo, da se je slovesnosti udeležilo toliko sovaščanov.«
Naj povemo, da je slovesnost s petjem Marijinih pesmi, pritegnili so jim tudi drugi navzoči, popestrila skupina pevk in pevcev. S tem je bila slovesnost še lepša. Sicer ob križu v mesecu maju potekajo vsak dan Šmarnice, kjer se sliši molitev in pesem.