DRUŽINI EDŠID OBNOVILI KAPELO

Ob cesti Gornja Radgona-Spodnji Ivanjci, kamor pelje zgodovinska, nekoč rimska, cesta proti Ptuju, v vasi Ptujska cesta, stoji stara kapelica. Ker stoji ob hiši družine ...
Ob cesti Gornja Radgona-Spodnji Ivanjci, kamor pelje zgodovinska, nekoč rimska, cesta proti Ptuju, v vasi Ptujska cesta, stoji stara kapelica. Ker stoji ob hiši družine Edšid, ji pravijo Edšidova kapela. Kapela je bila zadnjič obnovljena 1985. leta, ko so jo obdali z novim ometom. Sedaj sta za obnovo poskrbela brata Jože in Marjan Edšid. Kot so nam povedali, so obnovo kapele zaupali podjetju Falcon, ki je poskrbelo tudi za poslikavo kapele. Za to je poskrbel njihov delavec ljudski umetnik Vladimir Klobasa, ki je na kapelo naslikal lik Sv. Krištofa zavetnika popotnikov in A. M. Slomška.
Kdaj in v kak namen je bila kapela postavljena ni znano. Znano je le, da je leta 1926 kupil posest in tako tudi kapelo Jurij Svetec. Ker je bil po veri luteran, je tedaj, po pripovedovanji starejših, kip Marije odstranil. Kot je povedal Jože Edšid, bodo po končanju obnove ponovno postavili v kapelo Marijin kip, tokrat kip Luške Marije. Po končanih delih bodo blagoslov kapele opravili v družinskem krogu, tako kot je potekala tudi obnova. Za obnovo so se odločili zato, ker spoštujejo delo rok, ki so znamenje postavili in da ohranijo versko znamenje, ki je nekomu, ki ga je postavil, veliko pomenilo.