NADŠKOF DR. FRANC KRAMBERGER JE V CERKVI SV. TREH KRALJEV V STUDENICAH BLAGOSLOVIL DVA NOVA ZVONOVA

Preteklo nedeljo, 6. januarja, se je ob cerkvi Sv. Treh kraljev v Studenicah pri Poljčanah ob pozni maši,...
Preteklo nedeljo, 6. januarja, se je ob cerkvi Sv. Treh kraljev v Studenicah pri Poljčanah ob pozni maši, ki jo je daroval mariborski nadškof, ordinarij dr. Franc Kramberger, zbralo skoraj tisoč vernikov, ki so prišli od blizu in daleč, da bi sledili blagoslovitvi dveh zvonov, ki so ju ta dan namestili v zvonik farne cerkve Sv. Treh kraljev.
Žegnanjska slovesnost se je pričela na dvorišču samostana in cerkve, kjer je prihod škofa in vernikov z igranjem pozdravljala Pihalna godba KUD Janko Živko Poljčane. Po pozdravu predstavnika turističnega društva mariborskemu nadškofu dr. Francu Krambergerju in domačemu župniku Marjanu Baniču, ter vsem obiskovalcem, sta se z živimi jaslicami predstavila Turistično društvo Samostan Studenice in Kulturno društvo Andrej Štefan Ciosa Studenice. Po končani predstavi se je na prizorišče, kjer sta na posebnem podstavku ob zvoniku visela nova 250 in 350 kilogramska zvonova, ki sta čakala na posvetitev, odvijala procesija. O zgodovini zvonov in o novih zvonovih je spregovorila Majda Lešnik. Po odpeti pesmi Zvonovom, zapel jo je cerkveni pevski zbor župnije Sv. Treh kraljev, je k blagoslovitvi zvonov pristopil nadškof ordinarij dr. Franc Kramberger. V svojem nagovoru je poudaril pomen zvonov v cerkvi in med drugim dejal: »V naših srcih še vedno odmeva pesem Sveta noč blažena noč, pesem, ki nam je zbližala način njegovega Kristusovega rojstva. Še vedno slišimo angelsko petje Slava Bogu na višavah in na zemlji mir ljudem. In, v odmev te božične melodije bomo danes obhajali tukaj praznik Sv. Treh kraljev in hkrati opravili zgodovinsko dejanje, namreč posvetili bomo dva nova zvonova. Z veseljem vas pozdravljam pri tem svetem opravilu, ko se Bogu zahvaljujemo za naša nova zvonova in kličemo božji blagoslov na vse, ki bodo poslušali petje zvonov. Ta pesem je čudovita. Včasih nam oznanja radost in mir. Drugič z nami joče, nas tolaži in oznanja vero v večno življenje. Zopet drugič je polna veselja in upanja. Nova zvonova nas bosta vabila k molitvi in bogoslužju, ki je prvi vir duhovnega življenja. Zato se veselimo in prosimo boga, da bi pesem zvonov vedno odmevala v naših srcih in nas vabila do ljubezni do Njega, do bližnjih in pa tudi do ljubezni do naše zemlje.«
Po blagoslovu in maziljenju zvonov, ki sta posvečena Sv. Ceciliji in Sv. Trem kraljem, je škof s kladivom iz vsakega zvona zvabil nekaj tonov. Slavje se je nadaljevalo z daritvijo žegnajske maše, ki jo je ob somaševanju domačega župnika Marjana Baniča, daroval nadškof dr. Franc Kramberger. Kot je navada, so koncu slavja člani župnijskega in pastoralnega sveta za vse udeležence slavja pripravili pogostitev.