VELIKO DRUŽENJE NA 1. MEDGENERACIJSKEM FESTIVALU V PROSTORIH ŠKOFIJSKE GIMNAZIJE V MARIBORU

Preteklo soboto, 4. oktobra, je bilo v prostorih Slomškovega zavoda v Vrbanski ulici v Mariboru, kjer je tudi škofijska gimnazija, nadvse živahno. Kajti ta dan sta Amos, ...
Preteklo soboto, 4. oktobra, je bilo v prostorih Slomškovega zavoda v Vrbanski ulici v Mariboru, kjer je tudi škofijska gimnazija, nadvse živahno. Kajti ta dan sta Amos, Akademsko katoliško združenje in Zavod Antona Martina Slomška, s finančno pomočjo Evropske komisije, v prostorih Slomškovega zavoda Maribor pripravila 1. Medgeneracijski festival z bogatim kulturnim, športnim, zabavnim programom ter predavanji. Program, ki ga je z nastopom zaključila glasbena skupina Čuki, se je odvijal vse od 10.00 do 19.00 ure. V tem času so namenili dve uri odmoru za opoldansko kosilo v jedilnici šole, kjer so bili vsi udeleženci deležni tople hrane. Pobuda za festival je prišla od direktorja Zavoda Antona Martina Slomška dr. Ivana Štuheca in skupine mladih iz Akademskega katoliškega združenja Amos. Kot je bilo zapisano v sporočilu za javnost, je bil glavni cilj te pobude omogočiti medgeneracijsko sodelovanje in tako aktivno vključiti v dogajanje različno stare generacije, kot so otroci, osnovnošolci, srednješolci, študentje, aktivno prebivalstvo in starostniki. Kot izvajalce in udeležence so v pobudo vključili tudi mladostnike z manj priložnosti, kot so osebe s posebnimi potrebami. Na prireditev so povabili tudi starše otrok, ki obiskujejo zavodski vrtec in gimnazijo, njihove dedke in babice, ter druge sorodnike. Projekt, ki so ga pripravili, je v okviru akcije Mladi za Evropo podprla komisija oz. ZAVOD MOVIT, NA MLADINA, ki opravlja naloge Nacionalne agencije v programu Evropske skupnosti MLADI V AKCIJI v Sloveniji.
Festival se je pričel ob zbranem občinstvu v telovadnici šole z Besednim bogoslužjem, ki je zajemalo nastop solistov in Mešanega pevskega zbora Škofijske gimnazije, katerega je vodil profesor Tadej Kušar, ter nagovorom direktorja Zavoda Antona Marina Slomška dr. Ivana Štuheca. Ta je v svojem nagovoru predstavil program festivala in njegov namen. Kot je dejal, je to prvi tak medgeneracijski festival v Sloveniji in se odvija na dan, ko goduje sv. Frančišek, pa tako tudi mariborski nadškof in metropolit dr. Franc Kramberger. Ob tem se je dotaknil medgeneracijskih odnosov v družini, v domovini kakor tudi po svetu. Na koncu se je vsem, ki so pomagali pri izvedbi festivala zahvalil za njihov trud in voljo, da so lahko izvedli ta zahteven projekt. Prisotne je pozval, da se udeležijo posameznih predstavitev, predavanj in dejavnosti.
Dejavnosti in predavanj pa je bilo za vse okuse: za otroke, za mlade in starejše. Te so potekale v različnih prostorih, bodisi v telovadnici, predavalnicah in konferenčnih prostorih. Predavanja, trajala so od 10.30 do 12.30 ure, so zajemala naslove: V odreševanju medgeneracijskih odnosov, predavatelj dr. p. Karel Grežan; Lepo sožitje med generacijami, dr. Jože Ramovš, strokovnjak za medgeneracijsko sožitje, Zdrava teža in zdravo prehranjevanje v vseh življenjskih obdobjih, dr. J. Tina Senegačnik, specialistka interne medicine in psihoterapevtka, in V čem je svoboda? - Moje rešetke?, Robert Fištravec zaporniški duhovnik. Mimogrede naj omenimo, da je njegovo, prepričljivo, duhovito, vendar poučno, predavanje spremljalo največ obiskovalcev festivala. Zabavni del programa je bil namenjen predvsem otrokom, ki so prišli na festival v spremstvu svojih staršev ali starih staršev. Program pa je zajemal: Zabava Profesorice Ščip Alka, ki jo je predstavila Eva Škofič Maurer, diplomirana klovnesa ter ustanoviteljica Rdečih noskov – klonov zdravnikov Slovenije; lutkovne predstave Rdeča kapica, ki so jo predstavili dijaki Škofijske gimnazije Antona Martina Slomška in Pravljični kotiček, ki je bil namenjen branju in poslušanju pravljic.
Popoldanski program pa je obsegal delavnice kot so : Peka kruha v krušni peči, Folklorni ples, Alpinizem, šport za vse generacije, Glasbeno delavnico, Zavrtimo zemljo(na lončarskem kolovratu), Likovno izražanje s pomočjo tehnike akvarela, Slikanje na svilo, Sem res drugačen, drugačna? in Pot iz odvisnosti, pot v življenje in svobodo. Ob tem so se odvijale družabne igre, ki jih je pripravila Dijaška skupnost gimnazije. To so bile igre, ki so jih v preteklosti igrali otroci in tudi starejši. Živahno je bilo tudi na športnih in zabavnih igrah, ki so jih poimenovali Igre brez meja. Pomerili so se v namiznem tenisu, teku in hoji skozi obroče, tek s kolebnico čez ovire, prenašanje žog, poskoki in hoja z žogami, vodenje žoge z nogo med stožci in lovljenje žog v vrečo. V teh igrah so se za točke pomerili dijaki, straši in učitelji.
Ni treba posebej poudarjati, da je bilo vzdušje na festivalu nadvse prijetno. Ob tem ko so mnogi sledili dogodkom, je bilo tudi veliko medsebojnih spoznavanj med obiskovalci. Ker se nahajajo prostori Zavoda Antona Martina Slomška pod slikovito Kalvarijo, na kateri stoji majhna cerkvica, k njej pa vodi 454 stopnic, so se mnogi podali na vrh in od tod občudovali od sonca obsijan Maribor, Pohorje in druge oddaljene kraje.