ENOGASTRONOMSKO DOŽIVETJE: „POROKA VINA IN DELIKATESA“
V organizaciji Zavoda SloVino se prihodnjo sredo, 29. oktobra obeta izjemen vinsko – kulinarični dogodek. VinDel 08 - mednarodni salon vina in delikatesnih ...
Na „VinDel 08“ v Habakuku se obeta verjetno najokusnejši dan v letu
V organizaciji Zavoda SloVino se prihodnjo sredo, 29. oktobra obeta izjemen vinsko – kulinarični dogodek. VinDel 08 - mednarodni salon vina in delikatesnih izdelkov bo potekal v Kongresnem centru petzvezdičnega hotela Habakuk v Mariboru, med 10. in 19. uro. Dogodek bo že na premierni uprizoritvi privabil v Slovenijo bogato mednarodno zasedbo, tako razstavljalcev kot obiskovalcev. VinDel 08 predstavlja novo pomembno evropsko stičišče najboljšega, kar lahko narava ponudi. Osnovni namen salona je dvig kulture in osveščenosti na področjih povezanimi z vinom in kulinariko. Nivo predstavitev in prikazan odnos do vina in vinske kulture, kot sestavnega dela kulturne dediščine, bo tudi dobra usmeritev mestu, predvsem pri pripravah na oba najpomembnejša dogodka, ki ju bo gostil Maribor: Evropsko kulturno prestolnico in Univerzijado.
Organizatorji iz Zavoda za razvoj in raziskovanje kmetijskih in gostinskih dejavnosti SloVino so k sodelovanju privabili vrhunske vinarje in ponudnike dobrot. Eminentna vina iz Avstrije, malvazije nadstandardne označbe IQ iz hrvaške Istre, nekaj vin iz ostalih evropskih držav ter najbolj prestižna vina članov koncepta SloVino bodo poseben izziv za sommelierje in ostale vinoljube. Losos s Švedske, sveži in dimnjeni Piranski brancini, beli in črni tartufi, botarga - sušen kaviar s Sardinije, izredna oljčna olja iz treh držav, olje iz grozdnih pečk, bučna olja, sveži in zorjeni siri, gosji špeh, pršuti, pancete in druge suhomesne specialitete, ekološka teletina, domači kruhi, gurmanske ročno izdelane čokolade, slaščičarske umetnine, ter še veliko okusnih presenečenj, bo predstavljenih in ponujenih na pokušino. Prireditev bo priložnost za spoznavanje ljudi, ki se ukvarjajo z najokusnejšimi prehrambenimi izdelki. Poseben čar ima, če vam prav vinarji ali proizvajalci povedo svoje zgodbe in predstavijo svoje kreacije. Vina in ostale dobrote prihajajo iz desetih držav sveta, predstavljali jih bodo na več kot 130 degustacijskih mestih.
Na salonu VinDel se obeta tudi zelo pester spremljevalni program, saj se bo nacionalna kuharska reprezentanca na salon pripeljala neposredno iz kuharske olimpijade Erfurt 2008, kjer nastopajo ob boku največjim kulinaričnih velesilam sveta, in dosegajo izvrstne uspehe. Formalna in neformalna srečanja kuharskih »chef-ov« in vinskih svetovalcev - sommelierjev so nepogrešljiv del vsake uspešne vinsko kulinarične zgodbe. Tovrstni strokovnjaki predstavljajo most med ponudbo in povpraševanjem. So ambasadorji dobrega. Na VinDelu se bodo srečali profesionalni vinski svetovalci in sommelierji ljubitelji. Nepozabno peninsko iskrenje in doživetje bo vodena pokušnja najstarejšega letnika Zlate radgonske penine, pa tiste prve pridelane s slovenskimi kvasovkami, in vse do aktualnih prestižnih polnitev kleti Radgonske gorice. Slavni enolog Erich Krutzler bo predstavil vinske dežele Avstrije na degustaciji imenovani Velika avstrijska vina. Predstavil bo vina iz avstrijskih vinorodnih področij Wachau, Burgenland in Steiermark. Prireditev Salon Jeruzalem, na kateri se vsak tretji konec tedna v juniju vsakoletno predstavijo prleški vinarji, se bo 29. oktobra preselila v Maribor. Predstavili se bodo namreč vsi vinarji Salona Jeruzalem s častnim gostom, legendarnim Stankom Čurinom na čelu. Tako bo na pokušnjo kar 80 vin iz ljutomersko ormoških goric. Institut Kon-Cert bo pripravil predavanje o kakovost ekoloških živil. Zanimiva bo predstavitev in pokušnja Pohorje Beef eko teletine. Eden od osrednjih dogodkov salona VinDel bo podelitev odličij nagrajencem 17. mednarodnega ocenjevanja vin VinoForum. Posebej ponosni smo lahko na nagrajena slovenska vina, med njimi imamo v izredni mednarodni konkurenci kar dva šampiona. In oba bodo lahko poskusili gostje, ki si bodo uspeli pravočasno rezervirati sedeže na Slavnostni večerji, ki bo potekala pod taktirko šefa kuhinje hotela Habakuk. Na njej se bodo prepletali trije izzivi: izbrane delikatese salona VinDel, najbolje nagrajena vina ocenjevanja VinoForum in lokalna vina združbe Vino Štajerska...