TRADICIJA PANONSKEGA KULINARIČNEGA IZROČILA!
Pomurski gostinci pripravljajo gastronomsko doživetje s tematskimi jedilniki
...
Območna obrtno-podjetniška zbornica (OOZ) Murska Sobota je v okviru projekta Doživetje panonske gastronomije skupaj s še nekaterimi partnerji iz Pomurja in sosednjih madžarskih županij Vas in Zala ter ob pomoči strokovnjakov in zunanjih izvajalcev pripravila nove gastronomsko-turistične produkte. Produkti so rezultat projektnih aktivnosti (teoretičnih in praktičnih delavnic, spoznavanja dobrih praks v Sloveniji in tujini, srečanj in pogovorov), ki potekajo že od leta 2010 in gostincem iz regije pomenijo dodatno spodbudo za dvig kakovosti gostinske ponudbe. V okviru projekta so pomurski gostinci pripravili posebne tematske jedilnike, ki so v določenih obdobjih na razpolago gostom, ter posebne vodene kulinarične večere, ki po vzoru najboljših svetovnih kuhinj ponujajo enkratno gastronomsko doživetje, dopolnjeno z lokalnimi posebnostmi, promocijami lokalnih izdelkov, etnografskimi elementi in ponujajo največ, kar lahko v tem trenutku ponudi pomurska oz. panonska kulinarika. Tematski jedilniki temeljijo na tradiciji panonskega kulinaričnega izročila, nadgrajenega s sodobnimi trendi v gastronomiji.
Prvi tak tematski jedilnik so poimenovali Jesenska trgatev (od 19. septembra do 9. oktobra). Drugi jedilnik je bil „Čarobnost buč“ (10.- 31. oktobra), tretji pa Panonski zakladi (1.- 21. novembra). Ob petkih so v nekaterih izmed omenjenih gostišč v povezavi s tematskimi jedilniki pripravili tudi vodene kulinarične večere: Čarobnost buč 14. oktobra v gostilni Rajh, 21. oktobra v gostilni Mencinger v Črešnjevcih in 28. oktobra v gostilni Lovenjak, Panonski zakladi 4. novembra v gostilni Tonček, in ta petek, 18.11. je na sporedu Jesenska trgatev v restavraciji M Majda Šmid v Gornji Radgoni. Tam se bo v petek zvečer trlo gostov od blizu in daleč, ki bodo uživali v enkratni harmoniji kulinarike in domačih vrhunskih vin iz radgonsko – Kapelskih goric. Seveda pa ne bo manjkalo niti kulturnih in zabavnih vložkov...
Tematske jedilnike sicer pripravljajo (ali so že pripravili) samo v izbranih gostilnah in gostiščih: Adanič (Mele), Ajda (Cankova), Lovenjak (Polana, Lovski dom (Lendava, Marič (Sebeborci), Mencigar (Krajna), Mencinger (Črešnjevci, Pri Lujzi (Dobrovnik), Rajh (Bakovci), Tonček ( Beltinci), Vrtnica (Zgornje Konjišče), Zorko (Boreci(, Villa Šiftar (Moravske Toplice, Zvezda (Beltinci), Vinski hram Brenholc (Jeruzalem), Okrepčevalnica in picerija Malibu (Kapca) in restavracija M Majda Šmid (Gornja Radgona).