Branko, ki je ostal brez vsega, je že dobil frajtonarico, potrebuje pa kontejner

Požar mu je v celoti uničil hišo, katero so morali dokončno podreti; Za harmoniko je poskrbel znani glasbenik Božidar Štiberc in Brankovi prijatelji, dobrodelna akcija se nadaljuje.

Že pred dnevi smo podrobno poročali o nadvse žalostnem dogodku, ko so ognjeni zublji brez strehe nad glavo in vsega kar je prej imel, razen oblačil na sebi, ostal priljubljeni domačin iz Radomerja, invalid in upokojenec, 71-letni Branko Vrbančič. Živel je sam v montažni hiši, nedaleč od glavne ceste Ljutomer – Ormož, v bližini gasilskega doma in znanega gostišča Stari hrast v Radomerju, sedaj pa je brezdomec, saj od hiše ni ostalo prav nič, gasilci, sosedje in prijatelji so porušili še tisto kar je od nekdanje hiše ostalo in sedaj je tam le še „greda“. Tako je bržkone jasno, da bo Branko do smrti moral prebivati „na domačiji“, kjer živi njegova sestra Mira. Toda ob dobrodelnosti slovenskega človeka, ne bo nobenega presenečanja, če bo nesrečni Branko spet živel pod svojo streho. Če ne drugače bo spet imel vsaj kakšen manjši bivalni prostor. „Glede stanovanja bo že nekako, saj bom živel pri sestri,“ nam je po požaru, ki je po njegovem življenju resno segel v četrtek, 9. februarja, s solznimi očmi razlagal Branko, najhuje pa mu je bilo, da je ostal brez svoje stalne spremljevalke, harmonike frajtonarice, s katero je desetletja, tako ali drugače zabaval ljudi, ne le v Prlekiji in Prekmurju, zlasti v domači gostilni Stari hrast, temveč po vsej Sloveniji in še vsaj desetih evropskih državah...

Imel je srečo, da ima v vasi veliko prijateljev, ki so kmalu poskrbeli za harmoniko, kjer je glavno besedo imel Božidar Štiberc, član znanega narodno zabavnega ansambla Opoj. Že v dneh, ko smo v Slovenskih novicah objavili Brankovo zgodbo in naše bralce povabili, da bi s skupnimi močmi preko Krambergerjevega sklada, nabavili frajtonarico in kakšen kontejner, je skupina domačinov iz Radomerja in okolice, na čelu domačega gradbinca Franca Mavriča, lastnika gostinskega lokala Stari hrast Damjana Pihlerja in omenjenega glasbenika Štiberca, že poskrbela za harmoniko. „Vse je potekalo spontano. Pobuda je prišla iz gostilne Stari hrast, kjer večina nas zbira. Vedeli smo, kaj našemu veseljaku in muzikantu Branku, kateremu je požar vzel prav vse, pomeni njegova najzvestejša življenjska sopotnica, njegova frajtonarica. Odločitev je padla hitro, edino, da smo morali poiskati enako harmoniko, kot jo je Branko imel, saj je nanj navajen in bi se sedaj težko prilagajal na kaj novega. Številni dobri ljudje, sosedje, prijatelji, smo Branku priskočili zelo hitro na pomočm saj je njegova žalost zaradi harmonike bila neutolažljiva. Preveč spominov ga je vezalo na njo in vse njegovo življenje je bilo povezano z njo. Nešteto gostij, prireditev, predvsem pa številne športne prireditve doma in v tujini so bile njegov avditorij. Med drugim je igral tudi na samem stadionu na Evropskem prvenstvu v nogometu leta 2000 v belgijskem Charleroiju, kamor se je prvič uvrstila tudi Slovenija,“ sta nam razlagala Božidar Štiberc in Franc Mavrič, ki sta tudi sama bila prijetno presenečena, da je 25 gostov lokala, v enem dnevu zbralo natanko 1.450 evrov, koliko je bilo potrebno za rabljeno frajtonarico, katero je Božidar našel na Kozjanskem.

Tako so prijatelji in sovaščani Branku kmalu pripravili prijetno presenečenje, ter so mu predali harmoniko, ter mu zaželeli, da bi še dolgo zvenela. Predaja frajtonarice je bila zelo ganljiva, brez solz ni šlo. Seveda pa jo je Branko tudi takoj preizkušal, ob našem obisku pa je zaigral skupaj s svojim „odrešenikom Božidarjem“. Ob tem dogodku pa se je še enkrat več pokazalo kako znamo ljudje stopiti skupaj, ko je to res potrebno. Pomagati, osrečiti, razveseliti in dati upanje je nekaj neprecenljivega. In ko je Branko že dobil nadomestno frajtonarico smo v Slovenskih novicah morali prijazno zahvaliti dvema našima bralcema, ki sta skušala čim prej nadoknaditi Brankovo izgubo. Poklical nas je namreč izdelovalec harmonik Jožko Rutar (Rutar harmonike), ki je dejal, da je v SN prebral članek o Branku. Zato je ponudil 25 odstotni popust pri nakupu nove harmonike. Še bolj radodaren je bil bralec Janez Kalan, ki je svojo, malo rabljeno frajtonarico ponudil kar brezplačno. „Pripravljen sem jo pripeljati v Prlekijo, v Stari hrast, in podariti Branku“, nam je dejal Janez. Žal smo se mu morali zahvaliti, saj nam je Branko povedal, da ne potrebuje še ene harmonike.

Potrebuje pa kakšen bivalnik, morebiti stanovanjski kontejner, katerega so mu prijatelji obljubili postaviti na mestu, kjer je še pred dnevi stala njegova hiša. Zato naše povabilo velja še naprej za vse ljudi dobre volje, ki bi lahko prispevali kakšen evro za nakup kakšnega bivalnika, kjer bi lahko Branko, vsaj v toplem poletnem času imel nekoliko več zasebnosti. Njegovo nadaljnje zdravje in zlasti frajtonarica pa sta jamstvo, da bo marsikje v Prlekiji, zlasti pri Starem hrastu še naprej veselo in razigrano.

Spomnimo; Invalidnemu avtomehaniku Branku se niti sanjalo ni, da bo slab mesec po rojstnem dnevu, ki ga je praznoval 12. januarja, ogenj dobesedno vse postavil na glavo in spremenil življenje. Žal nesreče nikoli ne počivajo in tako je Uprava RS za zaščito in reševanje poročala, da je v četrtek, 9.2., ob 10.21 uri v kraju Radomerje, v občini Ljutomer, zagorela stanovanjska hiša. Požar so pogasili gasilci PGD Ljutomer, PGD Radomerje in PGD Gresovščak, ki so se z ognjenimi zublji borili skoraj pet ur. Reševalci NMP Ljutomer pa so na kraju dogodka oskrbeli poškodovano osebo, Brankovo sestro Miro. Policisti so z ogledom kraja ugotovili, da je zagorelo v stanovanjski hiši, ki je pogorela v celoti. „V požaru je bila lažje telesno poškodovana ženska. Nastalo je za 35.000 evrov škode. Vzrok požara policisti še ugotavljajo,“ je naslednje jutro potrdila Suzana Rauš, tiskovna predstavnica PU Murska Sobota. Dan po požaru, v petek je pogorišče in Branka, v družbi poveljnika Občinskega štaba CZ, Brankom Novakom, obiskala tudi ljutomerska županja, Olga Karba, ki nam je povedala: „Žal je Branku zgorel v celoti. Hvala vsem, ki so priskočili na pomoč, v prvi vrsti gasilcem PGD Ljutomer, PGD Radomerje in PGD Gresovščak, vsem, ki ste in še boste pomagali. Vem, da imate veliko srce. Tudi občina bo pomagala, čeprav sta Branko in njegova sestra Mira, ki mu je ponudila topel dom zelo skromna. Verjamem, da bi bil najbolj srečen, če bi dobil frajtonarico. Mogoče uspemo, s skupnimi močmi!“ Tudi Branko je hvaležen vsem, ki so že doslej veliko pomagali, verjame pa tudi, da bo uspel nabaviti kaj za obleči, saj mu dobesedno niso ostale niti spodnjice. Harmoniko je dobil, sedaj še oblačila in predvsem kakšno bivališče... „Nikoli v življenju nikogar nisem prosil za pomoč, kvečjemu sem sam vedno drugim pomagal koliko sem lahko, sedaj pa se je pač to zgodilo, da sem se znašel čisto na dnu, in bi bil hvaležen za pomoč vsaj pri nakupu kontejnerja, ker za novo hišo gotovo ne bi uspel zbrati če bi imel še eno življenje. V času, koliko bom še živel, bom pač na domačiji, kjer živi sestra, harmonika pa mi je dobrodošla, da si bom lahko spet krajšal čas tudi z nastopi in zabavo ljudi. Tudi za kontejner bi mi dobrodošel kakšen tisočak evrov,“ nam je razlagal sogovornik Branko, ki je že sedaj zelo hvaležen vsem, ki so mu doslej pomagali.

Hiša ni bila zavarovana!

V takšnih primerih se mnogi najprej sprašujejo, ali je Branko Vrbančič imel svojo hišo zavarovano. Žal ne, kajti kot nam je povedal, za to ni bilo denarja v njegovi skromni pokojnini. In zato sedaj niti ne razmišlja preveč o morebitni postavitvi nove hiše. Je pa nam sogovornik razložil kaj naj bi bil vzrok za požar. „Ker je v minulih dneh bilo mrzlo, sam pa sem spal na domačiji, smo morali malo zakuriti tudi v hiši, da ne bi zmrznile cevi. Kurili smo na trda goriva in sestra je v sredo zvečer zakurila. Naslednji dan, okoli 10. ure je opazila, da se nekaj kadi, zato je šla v hišo, da bi vse skupaj prezračila. Ko je odprla vrata proti balkonu, se je vse skupaj znašlo v enem plamenu...“ nam je še povedal Branko Vrbančič.

Harmoniko je že dobil, kupimo mu še kontejner!

Drage bralke in bralci, vse, ki želite pomagati Branku Vrbančiču iz Radomerja, prosimo, da denarno pomoč nakažete na transakcijski račun Sklada Ivana Krambergerja št. SI56 02922-0019831742, s pripisom za Branka, sklicna številka 7258. Odslej lahko pomagate tudi s SMS-donacijami. Pošljite SMS na 1919: z vpisano ključno besedo KRAMBERGER boste prispevali 1 evro, z vpisano ključno besedo KRAMBERGER5 pa 5 evrov.