Folklora v Apaški dolini ne bo zamrla

Apaški folkloristi v senci epidemije koronavirusa obeležili lep jubilej.

    Kulturno folklorno društvo Vrisk Apače, v katerem deluje 33 odraslih članov, v svojih vrstah pa skrbijo tudi za podmladek, je tik pred uvedbo izrednih razmer praznovalo 30 - letnico obstoja in uspešnega delovanja. Obeležitev društvenega jubileja, v Kulturnem domu v Apačah, so združili s praznovanjem dneva žena, na prireditvi pa so se predstavile različne sekcije društva od vrtca, šole, mladih in manj mladih, ki so pričarali odličen večer, poln plesa, petja in veselja, igrivosti, nasmeškov in odlične energije. Dvorano so napolnili številni obiskovalci, med njimi tudi gostje župan dr. Andrej Steyer, ki je pohvalil njihovo delovanje in njihov bogat prispevek k kulturnemu življenju v občini. Kot gosti so bili tudi nekdanji vodji društva in folkloristov: Marija Čepin st., Alojz Semler in Slavica Muhič, ter predstavnica JSKD Gornja Radgona Stanka Klemenčič.



    Prireditev so vodili člani društva Tamara Cunk, Nina Žavcer, Tomaž Kardinar in Neli Senčar, ki so tudi predstavili zgodovino delovanja društva. Kot je bilo slišati so člani KFS Virsk Apače v tridesetletnem delovanju veliko nastopali. S svojimi folklornimi nastopi so popestrili številne kulturne on druge prireditve v občini in tudi izven nje. Nastopali so tudi na številnih folklornih prireditvah in festivalih po Sloveniji, a tudi v tujini, denimo v Nemčiji, Avstriji, na Madžarskem, v Bosni in Hercegovini in Turčiji. Vaje imajo tedensko enkrat v prostorih starega gasilskega doma. Tačas folkloriste vodi Tatjana Gorjup, predsednica društva pa je Marija Trost. Na prireditvah in na vajah folkloriste spremljajo Nejc Senčar na harmoniki, Andrej Polič na harmoniki in na kontrabasu, Nuša Žižek na klarinetu in Ekatarina Lepoša na violini.


    Kot se ob takih jubilejih spodobi, so starejši folkloristi ob koncu prireditve prejeli jubilejne Maroltove značke, za aktivno udejstvovanje na področju ljubiteljske folklore, ki so jih jim izročili predstavnica JSKD Gornja Radgona Stanka Klemenčič, predsednica sveta Območne izpostave JSKD Slavica Kovačič in župan dr. Andrej Steyer. Vsaka ženska pa je bila deležna tudi manjše pozornosti v obliki lončka trobentic. Za konec so v prostorih kulturnega doma pripravili še pogostitev in razstavo fotografij, ki so obiskovalce razstave peljale od začetkov folklore v Apačah, po njihovih nastopih doma in v tujini, pa od takih in drugačnih noš, do novih oblek in obutve po meri plesalcev, ter resnih in malo manj resnih plesnih trenutkov. Slike so ustvarili in prispevali sedanji in nekdanji plesalci v društvu, njihovi simpatizerji, ki so s fotografijami ustvarili spomine na njihovo delovanje in nastope.