KOT “LUCIJA NA NEBU”...

V Gornji Radgoni je odprta razstava fotografij s potepanja po Etiopiji...
Kar nekaj popotnikov, ljubiteljev potepanja ter lepe fotografije se je udeležilo otvoritve še ene razstave fotografij predsednika Likovnega društva Gornja Radgona Zlatka Šajharja, ki je na ogled v Bistru Joy na Partizanski ulici v Gornji Radgoni. Gre za enktarne fotografije, ki so nastale pred nedavnim, ko se je Zlatko, skupaj s soprogo Vidko, potepal kar štiri tedne potepal po čudoviti deželi Etiopiji, ki pa je ljudem le premalo znana. Samo razstavo, ki bo na ogled vse do poletja, pa so poimenovali kar “Lucy in the sky” (Lucija na nebu), Zlatko in Vidka, ki sta sicer obkrožila dobršen del zemljske oble, zlasti Zlatko (mimogrede so komajda “pospravili” slike s potepanja v Jemnu, ob tem je “Pri Maksu” v Gornji Radgoni bila tudi razstava njegovih fotografij s potepanja po Maliju in Burkini faso), sta kot rečeno, to čudovito deželo na vzhodu afriškega polotoka, prepotovala praktično po celi njeni velikosti. V Etiopiji sta bila nad lepotami pokrajine, prijaznostjo in gostoljubnostjo domačinov izredno navdušena. Prevozila sta več tisoč kilometrov, si ogledala mnogo etiposke znamenitosti in na poti doživela veliko zanimivih dogodivščin. Nadvse ju je impresioniralo vse kar sta videla in doživela, vendar sta tam preživela premalo časa, da bi vse skupaj še popolneje spoznala.
Etiopija je dejansko pravljica. Predstavljamo si samo lahko, da zavrtimo časovni stroj za nekaj stoletij nazaj in se znajdemo v neki drugi dobi. Osamljen z morji in puščavami, zazrt v samobitne mišljenjske in življenjske vzorce…, kjer plemena še vedno živijo kot nekoč! Moški v plemenskih krilih z obrednimi džambijami za pasom, in ženske, ki jim le očke razigrano švigajo iz črnih oblačil. Federativna demokratična republika Etiopija je celinaksa država na severovzhodu Afrike. Država na severu meji na Eritrejo, na severovzhodu na Džibuti, na vzhodu na Somalijo, na jugu na Kenijo in na zahodu na Sudan. Staro udomačeno ime za Etiopijo je Abesinija. Starodavna etiopska monarhija, edinstvena med afriškimi državami, je ohranjala svojo kolonialeno neodvisnost skozi vso zgodovino, razen v času 2. italijansko – abesinske vojne, ob italijanski zasedbi države med leti 1936 in 1941.
Leta 1974 je vojaška uporniška skupina Derg odstavila cesarja Hajla Selasija I. (vladal od leta 1930) in ustanovila socialistično državo. Vojaški režim je zaradi krvavega državnega udara, uporov, velikih suš, lakot in velikega števila beguncev leta 1991 strla zveza uporniških sil, Etiopska ljudska revolucionarna demokratična fronta (EPRDF). Leta 1994 so sprejeli ustavo, leta 1995 pa so bile prve večstrankarske volitve. Obmejna vojna z nekdanjo odcepljeno etiopsko deželo Eritrejo, ki se je začela maja 1998, je okrepila vladajočo zvezo, vendar je prizadela državno gospodarstvo, ki je eno najsiromašnejših na svetu. Etiopija je upravno razdeljena na devet etničnih upravnih pokrajin (astedader akababivač, ednina - astedader akabibi) in na dve samostojni mesti: Adis Abeba; Afar; Amhara, Benišangul/Gumaz; Diredava; Gambela; Hararge; Oromia; Somali; Pokrajina južnih narodov, nacionalnosti in ljudstev; in Tigre.
Etiopija: čudovita, edinstvena, umirjena, polna lepih nasmehov in prijaznih ljudi. Pravljične vasice in mesta v neskončnih, a vedno znova presenetljivo drugačnih kombinacijah, odmaknjeni hribi in doline, kamor še niso potegnili cest. Etioipija ne potrebuje muzejev – vse je okoli nas, zaživimo v muzeju, od starih časov, vse do danes. Zgodovinska pravljica, pa tako resnična, da se ne konča četudi se uščipnemo v lice! Veličastna narava, ta večni umetnik (tu še vedno na svobodi) je Etioipijo bogato obdarila. Visoke planote in neprehodne gore se vrtoglavo spuščajo v doline, puščave, peščena puščava, same sipine do koder nam seže oko...
A tako zahtevno potovanje v najbolj odročne kraje sveta ni ravno poceni, toda pravemu popotniku kljub temu ni žal niti enega evra, ki ga zapravi, saj v zameno dobi neprecenljive popotniške spomine in čudovite fotografije, ki jih Šajhar, nekaj, tudi predstavlja na razstavi. Samo potovanje ni noben luksus, ampak zgodovina...