Prešanje jabolk na leseni preši na stari način
TD Sv. Jurij ob Ščavnici skrbi za ohranjanje starih kmečkih običajev...
Turistično društvo Sv. Jurij ob Ščavnici, kateremu predseduje Janez Mir, je v soboto, 17. oktobra, na Stari Gori pri Sv. Juriju ob Ščavnici, pripravilo tradicionalno prireditev Prešanje jabolk na stari način. Jabolka za »kučenje«, kukli so jih s pehi na stari leseni preši, so pri Lovru Šijancu na Jamni, nabrali učenci Osnovne šole Sv. Jurij ob Ščavnici. Na preši so se s kučenjem jabolk s pehi in stiskanjem trudili: Janez Mir, Edi Leskovar, Trezika Hecl, Janko Košir, Marjan Veberič in Jakob Krajnc. Prireditev, ki jo je vodil Boris Kovačič, ozvočenje pa je pripravil in vodil Branko Gerlica, je z zabavnim programom popestrila humoristična skupina Künštni Prleki: Pepek, Nandek, Nada in Tadej. Organizatorji so postavili tudi stojnice, kjer so ponujali kmečke dobrote kot so ocvirkovke in kvasenice, pečene kostanje in mošt. V turističnem kiosku pa so bili na voljo turistom raznovrstni spominki. Mlajši obiskovalci so lahko poskušali mošt, ki so ga sprešali, stisnili, iz neškropljenih, rekli bi bio, jabolk. Prireditev si je ogledal tudi župan občine Sv. Jurij ob Ščavnici, ki je pohvalil društvo, katero skrbi za ohranjanje starih običajev, ki gredo v pozabo. Ob prikazu prešanja jabolk po starem, so v prostorih Turističnega društva, v stari šoli, prikazali tudi veliko število sort jabolk, ki so jih v preteklosti pridelovali v jablanovih nasadih. Organizatorji so bili zadovoljni z obiskom obiskovalcev od blizu in daleč, posebno skupine turistov, ki prišla na prireditev iz Šmarij pri Jelšah.
O prireditvi nam je predsednik društva Janez Mir povedal: » To je tradicionalna prireditev prireditev, ki smo jo predvideli v planu dela društva. Vesel sem, da imamo v društvu ljudi, ki imajo veliko posluha za ohranjanje starih kmečkih običajev. Plod tega je tudi to, da smo tukaj na Stari Gori postavili staro prešo, katero nam je podaril Mirko Veberič iz Grabonoša. Kot ste videli imamo ohranjene lesene obroče za postavljanje koša in vse drugo. Vse kar potrebujemo za delo na preši pri kučenju in stiskanju jabolk, je leseno. Čeprav imamo v zbirki tudi stroje, mašine, za mletje jabolk, jih kučemo, s pehi, kot so to delali v preteklosti. To je zamudno opravilo, saj je potrebno s pehom zdrobiti sleherno jabolko. Jabolčni sok ali mošt, šolamo v jabolčnik, ki ga ponujamo turistom, nekaj pa ga ohranimo, za prešare. Taka je bila navada nekdanjih gospodarjev, ki so nekaj pijače, bodisi jabolčnika ali vina, hranili za tiste, ki so se udeležili trgatve ali prešanja jabolk in grozdja.«