PRLEKI SO KUHALI BOGRAČ V REPUBLIKI SRBSKI

Osemčlanska ekipa iz Ljutomera in Radencev nastopila na „Gastrofestu 2011“ v okolici Banjaluke...
Na največji gastro – manifestaciji v Republiki Srbski, 7. Gastrofestu v kraju Bardača pri mestu Srbac, vzhodno od Banjaluke, so letos prvič sodelovali tudi Slovenci, iz Ljutomera in Radencev. Na tekmovalnem festivalu je osemčlanska slovenska ekipa izven konkurence kuhala slovensko specialiteto bograč, po katerem je Lendava pred nedavnim postala svetovna prestolnica. V veseli ekipi so sodelovali: Franjo Karlovčec, Tanja Karlovčec, Boris Žibrat, Laura Žibrat, Danijel Zelko, Mira Zelko, vsi iz Ljutomera ter Bernarda Seršen – Berič in Dejan Berič iz Radencev.
Omenjeno tekmovanje je potekalo v kuhanju ribje čorbe in pripravljanju jedi iz piščančjega mesa, veseli Prleki pa so sponzorirali tudi prvo nagrado pri kuhanju ribje čorbe: vikend paket za dve osebi v hotelu »Radin« v Radencih. Nagrado je prispevalo Zdravilišče Radenci, prav tako so bile na prireditvi predstavljene še ugodne ponudbe za bivanje v Termah 3000, v Termah Lendava in Termah Banovci. Prisotni so navdušeno sprejeli turistično ponudbo občine Ljutomer in tudi možnosti namestitev pri zasebnikih v okolici Ljutomera (znana turistična kmetija Stari Hrast v Radomerju). Slovenija se je predstavila z izvrstno kulinariko (domača zaseka in orehova potica) ter domačim belim vinom Chardonay Grosman, ki so ga številni obiskovalci te masovne prireditve odlično sprejeli. Seveda ni manjkala tudi mineralna voda Radenska, ki »špricer« naredi božanski. Druženje se je pričelo že v dopoldanskih urah, ko so se stojnice šele pripravljale. Veliko ekip je sodelovalo izven konkurence in so pripravljali najrazličnejše jedi z žara. Slovenska odprava je prispevala v ocenjevalno komisijo tudi dva člana in sicer je bil Danijel Zelko iz Ljutomera v komisiji za ocenjevanja ribje čorbe, Boris Žibrat pa v ocenjevanju jedi iz piščančjega mesa.
Prleško stojnico so obiskali številni obiskovalci, med drugimi tudi Tihomir Ljubojević, general manager iz Nacionalne Turistične Organizacije Republike Srbske, Ostoja Barašin, PhD managing direktor in drugi. Vsi v en glas so trdili, da je bograč odličen. Za vse so pripravili tudi posebne recepte ter spominske skodelice v katerih se tradicionalno servira ta jed, tako, da bodo doma lahko kdaj sami skuhati to specialiteto. Predstavniki Prlekov so se pogovarjali tudi o bodočem sodelovanju med Slovenijo in Bosno, zlasti Republiko Srbsko, saj ima okolica Banja Luke veliko znamenitosti, ki jih Slovenci v veliki večini še ne poznajo in ravno takšne in podobne prireditve so priložnost za oba naroda, ki sta pred časom živela v skupni državi. Ob tem v okolici Banjaluke (predvsem Laktaši) in Prijerodrja živi veliko Slovencev, ki imajo tudi svoja „Slovenska društva“. Sicer pa je slovenska ekipa na tokratnem obisku bila izjemno dobro sprejeta in se je odločila, da bo prihodnje leto spet obiskala ta čudoviti kraj in njegove prijazne ljudi. Prleki so povabili zmagovalno ekipo 7. Mednarodnega gastrofesta v Ljutomer na sejem po »Celem Lotmerki« , kjer bodo lahko zmagovalno jed pripravili tudi radovednim Prlekom.