Podelitev listine častnega občana občine Sv. Jurij ob Ščavnico Borisu Pahorju

Kocbekovo dvorano Kulturno upravnega središča, so napolnili številni domačini in visoki gostje...
V petek, 7. junija 2013, je v Kocbekovi dvorani novozgrajenega Kulturno upravnega središča pri Sv. Juriju ob Ščavnici, potekala slovesnost na kateri so tržaškemu pisatelju, prijatelju Edvarda Kocbeka rojaka iz Sv. Jurija ob Ščavnici, izročili listino častnega občana občine Sv. Jurij ob Ščavnici. Pred pričetkom prireditve v dvorani, se je Boris Pahor, skupaj z županom Antonom Slana, pred spomenikom Edvardu Kocbeku, ki stoji na prostoru, kjer je stala njegova rojstna hiša, poklonil njegovemu spominu. Ob tem je bilo položeno tudi cvetje. Ob spomeniku se je Boris Pahor »glasno pogovarjal« s svojim pokojnim prijateljem in tako obujal spomine na težke čase, ki sta jih preživljala oba Pahor in Kocbek.
Glavni del dogajanja se je odvijal v dokaj prostorni dvorani, ki so jo napolnili številni domačini, ter visoki gostje. Slovesnosti se je udeležilo tudi veliko še živečih sorodnikov Edvarda Kocbeka. Prireditev, ki jo je povezovala Katja Peršak, profesorica Gimnaziji Franca Miklošiča Ljutomer, se pričela s umetniškim programom, v katerem so nastopale dijakinje Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer, Monika Ivančič – violina, Nina Mladenovič – klavir, ter recitatorki Ksenja Anžel in Urška Elbl, ki sta se predstavili z odlomki del Edvarda Kocbeka.
Slavnostni govornik je bil gostitelj župan občine Sv. Jurij ob Ščavnici Anton Slana. Ob pozdravnem nagovoru je izrazil zadovoljstvo, da se je povabilu, za svečanost ob podelitvi litine časnega občana in pisatelju Borisu Pahorju, odzvalo toliko obiskovalcev. Pozdrav in dobrodošlica je bila namenjena vsem obiskovalcem v dvorani, posebej pa prejemniku listine o imenovanju za častnega občana občine pisatelju Borisu Pahorju. V govoru je spregovoril o pobudah, za podelitev naziva častnega občana občine Borisu Pahorju, katerega je kot prvi in ednini za življenja sprejel Jürjovki rojak škof dr. Vekoslav grmič. Med drugim je dejal: »Pobuda za podelitev naziva častnega občana pisatelju Borisu Pahorju, je prišla od Kulturnega društva za zaščito naravne in kulturne dediščine Sv. Jurij ob Ščavnici in njenega predsednika profesorja Francija Čuša. Ob sprejemanju te odločitve je bil občinski svet enotnega mnenja, da se podeli ta naziv tržaškemu pisatelju Borisu Pahorju, ki je prijateljeval z velikim Jürjovčanom pisateljem in pesnikom Edvardom Kocbekom. Še več. Pahor je bil Ediju, tako ga je klical, tolažnik v težkih časih, ko je Kocbeka utišala in duhovno uničila takratna politična oblast. Pisatelja smo obiskali in ga prosili za pristanek, da prejeme ta častni naziv naše občine, na njegovem domu v Trstu. Ob tem sprejemu nam je dejal: »Ko gre za Edija, Edvarda Kocbeka, sem pripravljen narediti vse kar je v moji moči. Bil je moj prijatelj, še več, bil je tudi moj mentor.« Ta njegova potrditev, je bila temelj za potek procedure za imenovanje častnega občana. Ponosni smo in vam hvaležni, da vam lahko danes, tukaj v Kocbekovi dvorani slovesno izročimo listino s katero ste imenovani za časnega občana občine Sv. Jurij ob Ščavnici.«
Po nagovoru župana so na oder povabili prejemnika listine, katero sta mu v imenu občine podelila župan Anton Slana in občinski svetnik Ivan Fras. Sledila je predstavitev dobitnika listine o nazivu častnega občana Borisa Pahorja. Pogovor je vodila profesorica Katja Peršak. Pravzaprav je Pahor kar sam spregovoril o njegovih povezavah z Edvardom Kocbekom in njuni skupni usodi. Ob tem je med drugim dejal: »Oba sva bila preganjana in ovirana, da bi lahko svobodno ustvarjala. Kocbeka je tedanja oblast trpinčila in ustrahovala. To ga je tako potrlo, da je duševno zbolel.« V svojem nastopanju se je Pahor dotaknil osamosvojitve Slovenije in razmer po osamosvojitvi, vse do današnjih dni. Kritično je ocenil, da smo se Slovenci vedno klanjali pred tujci: Italijo, Avstrijo in tako bo tudi sedaj s Hrvaško, ko bomo urejali mejo med Slovenijo in Hrvaško. Posebej se je dotaknil političnega delovanja strank. Premalo čutimo in se zavedamo, da imamo svojo državo, kjer smo sami gospodarji. Med strankami ni pravega sodelovanja. Gre za rivalstvo, kdo bo prvi, kdo bo kako stranko izpodrinil in si prilastil oblast. Po njegovem je tudi premalo domovinske zavesti. Šole za to premalo skrbijo. Mladi vse manj poudarjajo domovinsko zavest. Temu bi morali posvetiti več pozornosti, kajti država, ki nima narodne identitete, nima svojega jezika, ni prava država. Dejal je, da moramo ohranjati svojo kulturo, svoj jezik in tisto kar smo na kulturnem področju ustvarjali stoletja. Kulturno poslanstvo po njegovem , opravljajo tudi zamejski Slovenci, predvsem na Tržaškem in Koroškem.
Prireditvi je dala poseben pečat premierna projekcija dokumentarnega filma z naslovom »V objemu zemlje«, ki je nastal v produkciji Radio in televizije Slovenije in so ga snemali v občini Sv. Jurij ob Ščavnici. O filmu in njegovem nastajanju, ter o življenjski usodi Edvarda, je pred predvajanjem filma, spregovoril scenarist in producent filma Jani J. Kovačič, ki je dejal, da je film nastajal več kot leto. V filmu nastopajo njegovi rojaki, ter še živeči sorodniki. Nastopajo tisti, ki so ga osebno poznali. V njem je prikazano predvsem zgodnje obdobje Kocbekovega življenja in povezanosti z domačim rojstnim krajem Sv. Jurijem ob Ščavnici. Premiere filma so se udeležili nekateri ustvarjalci, katerim je pred predstavitvijo čestital župan Anton Slana. Posebej se je zahvalil avtorju filma Janiju J. Kovačiču, ki je na tak način poskrbel za ohranjanje spomina na velikega rojaka občine Sv. Jurija ob Ščavnici. Zahvalil se jev tudi režiserju Janiju Kovačiču, za , po njegovem, zgodovinski film. Predvajanju filma so sledili mnogi, ki v filmu nastopajo in so v njem spregovorili o svojih spominih na srečanja z njihovim rojakom Edvardom Kocbekom.
Naj ob koncu našega prispevka omenimo, da je Borisu Pahorju, kot prvi ob njegovem obisku na njegovem domu v Bolehnečicih, na dan slovesne podelitve listine naziva častnega občana, sporočil, da je postal Tržaški pisatelj Boris Pahor dobitnik nagrade Evropskega parlamenta Državljan Evrope za leto 2013, župan Anton Slana.