Kapelčani bodo branili naslov prvaka, zraven bo tudi Teksas bar

Vrača se Liga ENA v malem nogometu: prijave samo do nedelje, 3. septembra.

Slovenska malonogometne zveza – SMZ, je po nekajletnem premoru, predvsem zaradi epidemije covid-19, letos ponovno razpisala tekmovanje v priljubljeni Liga ENA. Gre za vseslovensko tekmovanje v malem nogometu na travi, v katerem so tudi številne pomurske ekipe, ki so osvajale najvišja mesta. To še posebej velja za KMN Kapela, ki bo pravzaprav branila naslov iz zadnjega tekmovanja v tej ligi, v sezoni 2019/20. Ob tem so Kapelčani tudi aktualni evropski in pomurski prvaki, ter tudi prvaki Radgonske „A“ lige. Že sedaj je tudi znano, da bodo Kapelčani branili vse te naslove, zaenkrat je tudi znano, da bo v Ligi ENA nastopala tudi ekipa KMN Teksas bar iz Svetega Jurija ob Ščavnici. Sicer pa organizatorji prijave se še zbirajo, do nedelje, 3. septembra, žreb je že naslednji dan, v ponedeljek, 4.9., prvi krog tekmovanja pa naj bi bil že v četrtek, 14. septembra. Z radgonskega območja bo zraven, poleg omenjenih dveh ekip, gotovo en najboljših svetovnih nogometnih sodnikov v tej nogometni zvrsti, ki je sodil finala dve zadnjih svetovnih prvenstev, Simon Grlec.

Iz razpisa za Ligo ENA - 1. slovensko malonogometno ligo.

Pravico do nastopa v 1. slovenski malonogometni ligi na travi – Ligi ENA 2023/24 imajo vse ekipe, ki so članice katerekoli občinske/medobčinske/regijske zveze ali lige malega nogometa na travi in ekipe, ki so kadarkoli nastopile v tekmovanjih v neposredni organizaciji Slovenske malonogometne zveze – SMZ. Prijavljena ekipa mora biti članica organiziranega uradnega tekmovanja oziroma imeti status društva (Zakon o društvih – ZDru‐1). Maksimalno število prijavljenih ekip za ligo v sezoni 2023/24 je 32. V primeru večjega števila prijavljenih ekip imajo prednost ekipe, ki so v prejšnjih sezonah nastopale v Ligi ENA oziroma članice SMZ, ki so bile v zadnjem končanem prvenstvu višje uvrščene v matičnih ligah. Maksimalno število ekip iz posamezne lige je 5.

Liga ENA je namenjena rekreativnim igralcem nogometa. Ekipe lahko nastopajo samo z igralci, ki so prijavljeni (registrirani) za to ekipo v tekoči sezoni (veljajo uradni spiski/seznami igralcev, potrjeni s strani vodstva/organizatorjev matičnih lig/tekmovanj). Vsaka ekipa se lahko okrepi z največ tremi (3) igralci iz drugih ekip, ki nastopajo v isti ligi/tekmovanju kot ekipa, ki je prijavljena za tekmovanje v Ligi ENA. V Ligi ENA lahko nastopajo polnoletni igralci, ki so ob začetku tekmovanja dopolnili starost 18 let. Igralci, mlajši od 18 let, in hkrati starejši od 16 let, lahko tudi nastopajo v Ligi ENA, vendar le ob pisnem soglasju obeh roditeljev.Maksimalno število prijavljenih igralcev v celotni sezoni Lige ENA je 20. Spremljevalnih ‐ uradnih oseb (trener, pomočnik trenerja, zdravnik, fizioterapevt …) je lahko prijavljenih največ 5. Prijava novih igralcev med tekmovanjem ni možna. Igralci igrajo na lastno odgovornost.

Sistem tekmovanja je ločen na dva dela. Redni del po skupinah (jesenski del), v katere bodo ekipe določene z delegiranim žrebom v ponedeljek, 04. septembra 2023 (formiranje skupin po regijah; pravilo iste lige/zveze/tekmovanja; upoštevanje rezultatov iz prejšnjih sezon Lige ENA). V posamezni skupini bodo tri (3) ali (4) ekipe, odvisno od števila prijavljenih ekip v posamezni regiji. V izjemnih primerih je možno tudi drugačno število ekip v skupini. V rednem delu (tekmovanje po skupinah) se načeloma igra po dvokrožnem ligaškem sistemu ‐vsaka ekipa igra z vsako dvakrat (možen tudi enokrožni sistem glede na prejšnji odstavek). Iz vsake skupine se v nadaljnje tekmovanje, finalni del (izločilni dvoboji), uvrsti najboljša ekipa. V nadaljnje tekmovanje se uvrsti tudi določeno število najbolj uspešnih nižje uvrščenih ekip iz skupin tako, da se smiselno izpopolni sistem 2/4/8/16. V finalnem delu, v izločilnih dvobojih se igra na izpadanje (dve tekmi po sistemu in pravilih o napredovanju UEFA Lige prvakov, napreduje boljša ekipa iz dveh tekem). Finale (ena tekma) se igra na vnaprej določenem igrišču/mestu, ki ga določi organizator Lige ENA na podlagi razpisa. Organizator si pridržuje pravico, da namesto finala podeli organizacijo finalnega turnirja »Final 4«, kjer se odigrajo polfinalne tekme (1 tekma med ekipama), tekma – izvajanje Socca kazenskih strelov za 3. mesto in finale.

Sistem igranja je 6 + 1 na naravni ali umetni travi z nogometno žogo velikosti 5. Igralni čas posamezne tekme je 2 x 30 minut s 5‐minutnim odmorom med polčasoma.