PLANINSTVO/V SOBOTO 19. MAJA
 BO 17. PLANINSKI POHOD TREH SRC  

PRIČAKUJEJO NAD 3000 POHODNIKOV IN LJUBITELJEV NARAVE.Letos bistveno spremenjena trasa pohoda, namesto na Janžev Vrh, se gre na Turjanski Vrh in skozi Rihtarovce na startno ciljni prostor v Radence...
Glede na to, da bo 17. tradicionalni planinski pohod Treh src, enako kot tudi njegov starejši "brat", 27. mednarodni maraton treh src, isti dan, torej v soboto (19.5.) je jasno, da zanj potekajo sklepne priprave. Organizatorji omenjenih prireditev nikoli ničesar ne prepuščata naključju in tako je bilo tudi letos, ko so se priprave začele že pred nekaj meseci. Po zagotovilih Elice Koroševič, ki je pri organizaciji v Radencih zadolžena za pohod, se tako ljubiteljem planinstva, pohodništva in sploh narave in zdravja iz cele države in tudi iz nekaterih drugih držav, ki bodo v soboto, 19.5. ob 8. uri ali tudi pozneje štartali izpred »glasbene hišice« v radenskem parku, na 17. pohodu Treh src, obeta izjemen dogodek. »Planinski pohod sovpada z že tradicionalnim maratonom v Radencih, zato je za pohodnike lahko zanimivo tudi spremljanje starta, ki bo drugič dopoldan, ob 9,30 uri in spodbujanje tekačev na progi.
Pohodnike bo nekoliko spremenjena krožna markirana trasa pohoda vodila po zanimivih krajih (Radenci, Strmec, Paričjak, Kapela, Turjanski Vrh, Rihtarovska šuma, Rihtarovci, Radenci). Tako se letos ne gre skozi Boračevo na Janžev Vrh in potem na Kapelo, saj bo med Janževim Vrhom in Kapelo potekal obvoz za vozila. S 312 m je Kapela najvišja točka pohoda. Na vrhu med vinogradi stoji cerkev sv. Magdalene, ki je bila zgrajena v prvi polovici 19. stoletja in je zaščitena kot sakralni spomenik, ki si ga je vredno ogledati. Od tod je lep razgled po okoliških hribih, ob lepem vremenu so vidni: Pohorje, Kozjak, Boč, Donačka gora, Macelj, Ivanjščica, Haloze, Marije Snežne, Sveti Urban, Stara Gora, Jeruzalem, Prekmurje in razgled vse do Blatnega jezera. Pot je primerna za vse starostne skupne in jo prehodimo v slabih treh urah. Startnine ni!
Da je pohod dejansko primeren za vsakogar potrjuje tudi podatek, da bodo v Radencih letos že četrtič zapored nastopila tudi Koronarna društva od blizu in daleč. Pohodniki prejmejo na startu pohoda v Radencih pohodniški kartonček, katerega žigosajo na Kapeli (Dunaj) v Rihtarovcih in v Radencih. Kontrolne točke bodo odprte do 15.ure. Torej, na zanimiv rekreativni pohod s prijatelji, sosedi, ali sami s sabo«, pravi Elica Koroševič, ki prosi pohodnike, da ne motijo tekačev, saj del pohodniške poti poteka po trasi maratona.
Sploh pa je pohod treh src lep in prijeten sprehod po prekrasni in neokrnjeni naravi v vinorodnih gričih radgonsko - kapelskih goric. Sicer pa je pot označena s Knafeljčevo markacije in poteka iz Radencev, mimo Strmca do Kapele, pa čez Turjanski Vrh in skozi Rihtarovsko šumo nazaj v Radence. Steza je dolga približno 11 kilometrov in je predvidena za približno poltretjo uro zmerne hoje, primerna je tudi za družine z majhnimi otroki, ter tudi za starejše pohodnike.
Organizatorji pričakujejo, da se bo letošnjega pohoda, posebej ob dobrih vremenskih pogojih, udeležilo nad 3.000 pohodnikov in ljubiteljev narave iz cele Slovenije, pričakujejo pa tudi pohodnike iz tujine, enako pa so povabili tudi vse šole iz Pomurja in dela Štajerske. Elica Koroševič tudi upa, da se bodo za podporo pohodu bolje kot prejšnja leta odločili tudi v osnovnih šolah na območju Gornje Radgone, saj je prejšnja leta bilo več pohodnikov iz bolj oddaljenih, kot domačih osnovnih šol. Ravno tako so organizatorji pohoda prepričani, da bi na pohodu »treh src« bilo čim več mladih pohodnikov, osnovnošolcev in dijakov srednjih šol. Šolam pa priporočajo, da pohod v Radencih izkoristijo za pomladanski športni dan za svoje učence in dijake. Zaradi lažjega vpisa pohodnikov je zaželeno, da vodje večjih skupin prinesejo s seboj spisek udeležencev, v kolikor ne bo prehodne prijave
Pohod bo organiziran v vsakem vremenu. »Vabljeni torej, da se boste naužili lepot, ki jih ponuja naša pokrajina na pomlad, kakor tudi kulinaričnih dobrot naših krajev in ponudbe ob poti«, dodaja Koroševičeva.
V primeru, da kdo želi prijaviti večjo skupino pa je potrebno to napovedati na telefon 041/843-203, ker je potrebno urediti parkirišče in še nekatere zadeve. Tudi za vse ostale informacije pa je na omenjeni telefonski številki Elica Koroševič, ki bo vsakemu pomagala. Sicer pa tudi letos organizatorji ponujajo dodatni dvourni pohod po idilični Ahilovi poti, ki se začne in konča pri cerkvi sv. Magdalene na Kapeli, in je dejansko nekaj posebnega. Opozoriti pa tudi kaže, da po 9. uri zjutraj ne bo možno priti v Radence z avtomobili, ker bodo ceste zaprte, in zato kaže pohiteti...