„Hrana ni za tjavendan“

Lidl Slovenija in Ekošola s projektom za manj zavržene hrane; Sodeluje 35 izobraževalnih ustanov.
Ob dejstvu, da v svetu povprečno zavržemo okoli 40 odstotkov pripravljene hrane, po drugi strani pa milijoni otrok in odraslih oseb umira za lakoto, niti ne preseneča, da mnoge organizacije in posamezniki skušajo stanje na tem področju izboljšati. In kot kaže je tukaj najbolj učinkovito delati z mladostniki in celo otroci. Zato je tudi Lidl Slovenija, v okviru svoje trajnostne pobude „Ustvarimo boljši svet“, v sodelovanju z Ekošolo zasnoval projekt „»Hrana ni za tjavendan“». S projektom želita partnerja ozaveščati in izobraževati o zmanjševanju in preprečevanju nastanka zavržene hrane ter spodbujati praktično uporabo neporabljenih živilskih izdelkov. V prvem letu se je v projekt vključilo 35 kar izobraževalnih ustanov, od tega 22 osnovnih šol, sedem vrtcev in šest srednjih šol iz cele države, ki sodelujejo v programu Ekošola. Med prijavljenimi so tudi štiri izobraževalne ustanove iz Pomurske regije, in sicer OŠ Puconci, OŠ Cankova, OŠ I Murska Sobota in vrtec Manka Golarja iz Gornje Radgone.

Osrednja naloga sodelujočih ustanov bo oblikovanje skupin otrok in mladostnikov, ki bodo s podporo mentorja zastavili uporabne rešitve tako na ozaveščevalni kot na sistemski ravni s ključnim namenom zmanjševanja količin zavržene hrane. Projekt bo razdeljen na dva dela, spomladanski in jesenski del. V spomladanskem delu bodo ustanove pripravile posnetek stanja o količinah zavržene hrane, s pomočjo vsebinskih gradiv in priporočil oblikovale sistemske rešitve za zmanjšanje količine zavržene hrane ter pripravile predloge za večjo ozaveščenost na tem področju. V jesenskem delu bodo začele z izvajanjem izbranih predlaganih aktivnosti, strokovna komisija pa jih bo v začetku novembra ocenila in razglasila najboljše med njimi. V Lidlu Slovenija se kot podpornik projekta Hrana ni za tjavendan zavedajo svoje pomembne vloge pri zmanjševanju količin zavržene hrane in živilskih izdelkov, ki se zavržejo predvsem zaradi pretečenih rokov uporabe. Na ravni podjetja se z optimizacijo naročanja in dobrodelnimi aktivnostmi vseskozi trudijo, da je presežnih izdelkov čim manj.

V letošnjem letu bodo svoja prizadevanja nadgradili s poglobljeno analizo in oblikovanjem ukrepov za dodatno zmanjšanje presežnih prehrambnih izdelkov. »Hrana ni in ne sme biti odpadek, zato smo že nekaj časa iskali partnerja, s katerim bi izvedli izobraževalni projekt na temo zmanjševanja količin zavržene hrane. Veseli nas, da smo se povezali s programom Ekošola, ki ima kot mednarodno uveljavljen program okoljske vzgoje in izobraževanja veliko strokovnega znanja na tem področju. Znanje in ozaveščanje se namreč mora začeti že pri mladih in prepričani smo, da bodo osnovnošolci pridobljeno znanje in izkušnje prenesli tudi na svoje starše, babice, dedke in širšo okolico,« je dejala Tina Cipot iz Lidla Slovenija.

Lidl Slovenija in Ekošola bosta v pomladnih mesecih v okviru projekta »Hrana ni za tjavendan« izvedla tudi nagradni natečaj Reciklirana kuharija, kjer bodo zbirali najboljše recepte za jedi, ki jih lahko naredimo z uporabo ostankov živil. Na natečaju bodo lahko poleg osnovnošolcev sodelovali tudi ostali, saj bo potekal na Lidlovi Facebook strani in prek drugih kanalov. Mentorji na šolah bodo pri sodelovanju v projektu imeli podporo Ekošole, ki bo pripravila različna strokovna gradiva, priporočila za izvedbo aktivnosti in šole spodbujala z idejami, kako na čim bolj učinkovit način zmanjšati količine zavržene hrane. »Ekošola spodbuja okoljsko obnašanje in ozaveščanje med otroki, učenci in dijaki skozi njihov vzgojni in izobraževalni program ter skozi aktivno udejstvovanje v lokalni skupnosti in širše. Nič drugače ni na področju prehrane in živilskih izdelkov, saj z zmanjšanjem količine zavržene hrane pripomoremo k manjšim obremenitvam v okolju. Prepričani smo, da bomo skupaj z Lidlom Slovenija v okviru projekta poiskali dobre sistemske in ozaveščevalne rešitve, ki ne bodo primerne le za šole, ampak tudi širše,« je dejal Gregor Cerar, nacionalni koordinator programov Ekošole.