Kmečke ženske so pridne tudi v društvu

Članice DPŽ Gornja Radgona v letu 2019 opravile veliko aktivnosti.

Na rednem letnem zboru, ki je tradicionalno potekal v Gostilni Križan v Spodnji Ščavnici, so se zbrale članice Društva kmečkih žena Gornja Radgona. Poleg velikega števila članic so zraven bili tudi gostje, med katerimi: direktor KZ Radgona, Danilo Rihtarič, predsednik KS Spodnja Ščavnica, Branko Kocbek, kmetijska svetovalka Metka Marinič ter predstavnici Društva podeželskih žena Križevci-Veržej in Društva podeželskih žena Sv. Jurij ob Ševnici.


Po opravljenih formalnostih je o delu društva poročala predsednica Vesna Bratuša, ki je med drugim dajala, kako je društvo dobro delalo, saj so v letu 2019 opravile 22 aktivnosti. Kar nekaj aktivnosti je zaznamovalo delovanju društva, med njimi so v Domu starejših v Gornji Radgoni pripravile delavnico peke velikonočnega peciva, katerega so na razstavi prikazale stanovalcem in uslužbencem doma. Njihova članica Milena Benko, je na ocenjevanju kvasenic pri DPŽ Sv. Jurij ob Ščavnici prejela srebrno priznanje. Ker polagajo veliko skrb sodelovanju z društvi, so se med drugimi udeležile prireditev Žetve zlatega klasa na Stari Gori in tekmovanja Jakobske kúhle pri Sv. Jakobu. S svojimi dobrotami so se predstavile na sejmu Agra 2019 v Gornji Radgoni in na Leopoldovem sejmu v Gornji Radgoni.


Kakor vsako leto, je bil njihov najodmevnejši dogodek prikaz žetve na stari način na Kolaričevi njivi v Spodnji Ščavnici. V okviru prireditve Dan žetve v Spodnji Ščavnici so pripravile tudi tradicionalno razstavo kmečkih jedi in ročnih del, ki jih članice ustvarjajo v zimskem času. Udeležile so se tudi tekmovanja za mlado kmetico Slovenje, kjer je njihova članica Brigita Petek zmagala. Bile so tudi na razglasitvi Kmetice leta, kjer so se srečale s kmetijsko ministrico dr. Aleksandro Pivec in predsednico Zveze kmetic Slovenije Ireno Ule. V zimskih mesecih se vsak teden sestajajo pri izdelovanju ročnih del, kjer si izmenjajo izkušnje pri izdelavi ročnih izdelkov. Ker posvečajo posebno skrb ohranjanju kmečkih običajev in navad, so v Domu starejših pripravile delavnico ličkanja koruze in izdelave okraskov iz ličja. Bratuševa je predstavila tudi program dela za prihodnje, kjer so številne aktivnosti, ki jih sicer opravljajo vsako leto. Kot je dejala, njihove aktivnosti opravljajo najpomembnejšo poslanstvo, to je druženje članic, in tudi s članicami sosednjih ali pobratenih društev ter tudi njihovih simpatizerjev. Med odmevnejšo prireditev štejejo organizacijo Tekmovanja za naj mlado kmetico leta 2020 Slovenije, ki je letos njihova obveznost.


Zbor so pozdravili tudi gostje, kjer je direktor KZ Radgona, Danilo Rihtarič dejal, da društvo opravlja pomembno poslanstvo pri ohranjanju kmečke tradicije. Prav zato jim KZ Radgona stoji ob strani, saj imajo na sedežu zadruge na voljo prostore za svoje delovanje. Predsednik KS Spodnja Ščavnica Branko Kocbek pa je povedal, da so zadovoljni, da ima društvo v tem kraju odmevno prireditev Dan žetve, kjer jim KS in gasilci nudijo prostore za izvedbo razstave in pogoje za pogostitev številnih obiskovalcev.

Svetovalka KSS Metka Marinič je društvo in predsednico pohvalila in se zahvalila za dobro sodelovanje. Ponosni so lahko, da imajo v svoji sredi naj mlado kmetico Slovenije Brigito Petek, katera je na zboru prejela posebno priznanje. Zbor so sicer zaključili s podelitvijo rož, lončnic članicam, ki so v preteklem letu praznovale okrogle življenjske jubileje. Pomemben del zbora pa se je odvijal ob pogostitvi Gostilne Križan, kjer so se lahko članice družile med seboj.