NAJBOLJE SE JE IZKAZALO VINOGRADNIŠKO KMETIJSTVO MEDVEŠČEK
V okviru praznovanja 12. radenskega občinskega praznika, ter ob prazniku državnosti, so poleg številnih drugih takšnih in drugačnih prireditev, letos pripravili ...
Kdo kuha najboljšo štajersko kislo juho?
V okviru praznovanja 12. radenskega občinskega praznika, ter ob prazniku državnosti, so poleg številnih drugih takšnih in drugačnih prireditev, letos pripravili tudi, 11. tradicionalno tekmovanje v kuhanju kisle štajerske juhe v kotličku na prostem. Letošnje tekmovanje, ki ga je pripravilo Turistično društvo Radenci je ponovno potekalo pri lovskem domu "Jež" v Radencih, kljub nekoliko (pre)vročem vremenu pa je bilo vzdušje spet odlično. Na tekmovanju, ki ga je v svojem duhovitem slogu povezoval domači humorist Emil Šmid, sicer pa tudi predsednik TD Radenci, je v senci stoletnih dreves, nastopilo 14 ekip, katere sta sestavljala glavni kuhar (ica) in pomočnik (predstavniki turizma in javnega življenja občine in regije), poleg pa je bilo še vsaj 300 obiskovalcev od blizu in daleč, ki so navijali za svoje favorite, na koncu pa so brezplačno pojedli vso skuhano juho. Vsem tekmovalcem pa je vse potrebno (sestavine, začimbe, pribor, kotliček, kuhalnico, drva in drugo) pripravila priznana strokovnjakinja, strokovna profesorica na Srednji šoli za gostinstvo in turizem Radenci Zdenka Tompa, vsakdo pa je lahko pripravil po približno 15 porcij juhe.
Kot je povedal predsednik TD Radenci Emil Šmid, so na tekmovanje povabili različne goste, kot so predstavniki društev, podjetniki, vodstva ustanov ter druge pomembne osebnosti. Povabili pa so tudi vse druge prijatelje dobre volje in ljubitelje kulinarike, poleg tega pa tudi goste Zdravilišča Radenci, ki so celo tekmovali. Skuhane juhe pa so na koncu, ko jih je ocenila posebna komisija, brezplačno ponudili vsem obiskovalcem, in čeprav je bilo juhe veliko je hitro zmanjkalo, kar tudi potrjuje dobro kakovost skuhanega. V to se je pred tem prepričala tudi strokovna komisija, ki so jo sestavljali ugledna strokovnjakinja Zdenka Tompa, poznavalec domačih jedi Marjan Kovač in znani humorist Roman Marič (Pepek z brega). Pa čeprav zmaga nikomur ni bila v prvem planu, je bila tekmovalnost le visoka, kar se je med tekmovalci videlo med čakanjem na odločitev komisije.
In čeprav so člani komisije imeli res težko delo, na koncu so le odločili, da je 1. mesto pripadlo Vinogradniški kmetiji Medvešček (Andrej Medveške in Vasja Trstenjak), drugo mesto je pripadlo ekipi Čebelarskega društva Radenci, tretje Turističnemu društvu Klopotec Kapela, vse ostale ekipe pa so si razdelile 4. mesto.
Z začetkom kuhanja kisle juhe pa je štartal tudi pohod „Med vrelcih življenja“ (ogled številnih vrelcev mineralne vod vključno z znamenito „črno mlako“, in ko je juha bila končana, so se pohodniki vrnili na cilj in poskusili omenjeno „žüpo“. Žal pa so organizatorji bili razočarani nad slabo udeležbo na omenjenem pohodu, ki bi gotovo vsakomur lahko koristil...