NAJBOLJŠO KISLO JUHO SO SKUHALI GASILCI
Saša Lendero in „Toti štirje“ več ur zabavljali številne veseljake iz Pomurja in drugih delov Slovenije ter iz sosednje Avstrije in od drugod...
Minulo soboto pozno popoldan se je začela, in v zgodnjih nedeljskih jutranjih, na svoji že stari lokaciji – na radgonski tržnici in okrog nje končala sedaj že zelo uveljavljena, že 11. po vrsti tradicionalna turistično - zabavna prireditev »Radgonska noč«. Tokrat je tudi vreme bilo naklonjeno organizatorjem, še posebej ponudnikom hladnih napitkov, predvsem piva in vina. Toda tudi za to so mnogi našli „zdravilo“, in kljub vsemu tudi hujših kršitev javnega reda in miru ni bilo. Po splošni oceni se je prijetnega druženja in zabave udeležilo nad 5.000 (po nekaterih trditvah nad 8.000) ljudi od blizu in daleč, s te in one strani reke Mure, torej iz Slovenije in sosednje Avstrije, in to to kljub dejstvu, da je le nekaj 10 metrov stran potekal tudi zabavni program v okviru jubilejnega 45. mednarodnega kmetijsko živilskega sejma, v pomurski regiji pa je bilo tudi veliko drugih takšnih in drugačnih prireditev. Kakorkoli že, s tem se je ponovno potrdilo, da je prireditev »radgonska noč«, ob tradicionalne kresovanju, osrednja turistično zabavna prireditev v občini Gornja Radgona.
Za prijetno zabavo obiskovalcev vseh starosti so poskrbeli člani ansambla „Toti štirje“ in pevka Saša Lander, steklo je tudi več sto litrov vina, piva in drugih pijač. Letos na „Radgonski noči“ ni potekala podelitev priznanj iz turistične akacije »Moja dežela čista, lepa in urejena«, kjer običajno nagradijo posameznike in cele vasi iz občine Gornja Radgona, in to bodo storili pozneje (ob občinskem prazniku). Ne glede na vse pa so udeleženke in udeleženci tekmovali v pripravi in kuhanju kisle štajerske juhe. In sploh, ob pogledu na dodobra zaseden prireditveni prostor smo lahko ugotovili, kako se je ponovno potrdilo, da je prireditev »Radgonski noč« prava zadeva za popestritev vročih poletnih dni – in noči, tokrat petič pa se je Radgončanom pridružilo še več kot 150 pohodnikov, ki so prišli peš iz 12 kilometrov oddaljene Negova in Spodnjih Ivanjcev, s čem se Negovčani in Ivanjčani »oddolžijo« Radgončanom, ki tudi že vrsto let pešačijo na Negovsko noč…
In ko so Negovčani prihajali na prireditveni prostor v Gornji Radgoni, je tam že bila skuhana in komisijsko ocenjena kisla štajerska juha. Tokrat je namreč tekmovalo 16 ekip iz Gornje Radgone in okolice. Za prijetno vzdušje kuharjev na odprtem ognju (in kotličkih) ter mnogih opazovalcev, je v svojem duhovitem slogu skrbel humorist „Antun aus Tirol“ (Emil Šmid), sicer predsednik TD Radenci, največ dela pa je čakalo strokovno komisijo, katero je v skupini svoje sodelavke Zdenke Topma ter predsednika TD Gornja Radgona, Romana Sluga, vodil ugledni strokovni profesor kuhanja na Srednji šoli za gostinstvo in turizem v Radencih, Sebastjan Žitnik. Tekmovalne ekipe so skuhale različne (rdeče, bele, redke, goste...) kisle juhe, a kot kaže so vse bile odlične, saj mnogi niso mogli niti poskusiti zanimivo domačo jed. Na koncu se je izpostavilo, da je zmagala ekipa PGD Podgorje (Brigita Čufar, Anton Šandor) iz Apaške doline (lani drugi). Na 2. mesto se je uvrstila ekipa Gostišča Toskana iz Gornje Radgone (Darko Felkar in Kristjan Pintarič), na 3. mesto pa Vinogradniška kmetija Medvešček z Radenskega Vrha, za katero sta tekmovala Sonja in Andrej Medvešček, ki je lani bila prva. Vse ostale ekipe na izjemno zanimivi prireditvi, so delile 4. mesto, vsi najboljši in sploh udeleženci pa so prejeli lepe nagrade. Radgonsko turistično društvo pa je podelilo še posebno nagrado za najlepše urejen in dekoriran delovni prostor (štand). Pripadla je TD Majolka iz Črešnjevcev, ki je tako prejelo dve priznanji.