Pomladno popravljanje brajd

Pokrajina Slovenske Gorice, je zanesljivo dobila ime po nasadih vinske trte...
Pokrajina Slovenske Gorice, je zanesljivo dobila ime po nasadih vinske trte, katerim tod pravijo tudi gorice. V preteklosti so gojili »amerikanara«, tako so rekli žlahtnim cepljenim trsom, le večji vinogradniki. Večina pridelovalcev vina pa je pridelovalo vina z zasaditvijo samorodnice, povečini šmarnice. Pri skoraj vsaki hiši pa so trto gojili na brajdah ali latniku. Na brajde so vezali trto šmarnice, klintona in jorke. Ker je vino iz take mešanice rdeče, mu še danes pravijo rdečka. To je danes »bio« vino, saj trte ni potrebno škropiti. V preteklosti so bile brajde narejene izključno iz lesa. Ker les z leti strohni, jih je treba popravljati. To so morali storiti tudi pri Ivanu Divjaku v Brengovi. Iz te hiše izhaja tudi prva vinska kraljica Društva vinogradnikov in ljubiteljev vina Cerkvenjak Polona divjak. Kot nam je povedal gospodar Ivan Divjak, sicer znani amaterski pilot, jim je najljubša pijača rdečka. Prav zato tudi negujejo kakih 80 m brajd. Pri popravilu brajd so mu pomagali Tomi Divjak, Robi Šamperl in Andrej Anžel. Razumljivo je, da so se pri tem krepčali z rdečko, ki so jo pridelali na teh brajdah.