V Gornji Radgoni, Pomurju in Slovenskih goricah bodo mirneje spali

Gasilci so prevzeli novo vozilo za reševanje in gašenje na višinah, vredno 700 tisočakov.

    Gotovo je, da bodo radgonski gasilci in gasilke dolgo pomnili 25. občinski praznik svoje občine, ki ga praznuje 1. oktobra, kajti ob tej priložnosti so realizirali največjo naložbo v nakup opreme, v svoji 138-letni zgodovini. Ob tej priložnosti so namreč v garaže svojega gasilskega doma postavili čisto novo gasilsko avtolestev, vredno natanko 698.634,32 €. Poleg omejenega števila domačih gasilk in gasilcev, se je svečanega prevzema velike pridobitve, ne le za občine Gornja Radgona, Radenci in Benedikt, ki so projekt sofinancirali, temveč za širše območje Slovenskih goric in Pomurja, kjer je doslej obstajala le ena gasilska avtolestev (PGD Murska Sobota), udeležilo tudi nekaj gostov. Tako so prisotne pozdravili in radgonskim gasilcem čestitali: Franci Petek, poveljnik GZS, župana občin Gornja Radgona in Radenci, Stanko Rojko in Roman Leljak. Prisotne je pozdravil tudi novi župan sosednje avstrijske Radgone (Bad Radkersburg) Karl Lautner, ki je izrazil zadovoljstvo nad dobrim sodelovanjem gasilcev z obeh bregov Mure, hkrati je tudi zahvalil radgonskim gasilcem, ki pogosto pohitijo pomagati pri gašenju ali reševanju tudi v sosednjo državo.


    Že pred tem je o novi gasilski avtolestvi - L32 XS 3.0., katero je opremilo in dobavilo mednarodno podjetje iz Gornje Radgone, Rosenbauer, je spregovoril predsednik PGD Gornja Radogna Tomaž Munda, ki je vozilo, skozi „vodni špalir“ tudi pripeljal pred gasilski dom. „Danes je naš dan…žal je takšen kot je…ni ravno po mojih željah, ampak tako pač je… Virus je očitno močnejši. Vseeno, danes ni samo naš dan, danes je dan vseh občank in občanov treh občin (Radgone, Radencev in Benedikta)…,zakaj? S tem vozilom, ki je najdražja investicija v zgodovini našega društva, se je drastično povečala požarna varnost oziroma reševanje in gašenje v primeru požarov, reševanje in sanacija po neurjih in še marsikaj bi lahko našteval. Drastično se je povečala varnost naših operativk in operativcev na takšnih intervencijah. Gasilci smo prostovoljci, kateri smo drugačni, drugačni v smislu, da smo vedno in povsod ob pisku pozivnika pripravljeni pomagati sočloveku, čeprav s tem tudi dostikrat postavimo svoje lastno življenje na kocko, ampak to smo mi, takšni smo!" Je uvodoma poudaril Munda.


    In »orodje«, s katerim delajo, z vozili, s katerimi lahko pridejo na kraj nesreče in tam pomagajo? Od tega pa je odvisna »dobra volja« županov in občinskih svetov…“Mi vozil in opreme ne rabimo zase, niti najmanj. Rabimo jih, da pomagamo drugim. In z velikim veseljem in ponosom bi se rad zahvalil trem županom, njihovim občinskim svetom, da so takšni, da to razumejo! S to majhno gesto v zahvalo naj vas pospremi misel, da ste naredili vse kar je v vaši moči, da ste zagotovili svojim občankam in občanom maksimalno možno požarno varnost!“, je Munda zahvalil županom treh občin; Stanku Rojku, Romanu Leljaku in Milanu Repiču (občina Benedikt). Prva dva sta prav tako zahvalila gasilcem, Leljak je ob tem izrazil zadovoljstvo, da je tudi radenski občinski svet soglasno podprl sofinanciranje gasilske avtolestve, sam pa je izrazil željo, da bi bil najraje, če je v radenski občini sploh ne bi morali koristiti, torej da hujših požarov sploh ne bi bilo.


    Munda je izrazil hvaležnosti tudi Danielu Veberiču, „naši pridni »mravljici« na občinski upravi. Naš Dani naredi vse za gasilce, saj tudi sam je gasilec in se je vedno zavedal kaj takšna pridobitev pomeni. Danijev trud je pomagal, da smo uspešno kandidirali na sredstva URSZR in tako pridobili 224.000 EUR nepovratnih sredstev“, je dejal Munda in dodal, da je „pred nami vozilo oziroma gasilska avto lestev Rosenbauer L32 3.0XS, višina dviga košare 32 metrov, nosilnost košare 500 kg, daljinsko voden top na košari, nima da nima…“. Za konec pa: „Vsi moji dobro veste, predvsem člani poveljstva in moj poveljnik Rajko (Lipič), da si kaj takega nisem predstavljal, da so moje »želje« bile bolj skromne. Očitno sem pozabil nekaj, kar sem govoril zadnjih 13 let, to pa je, da za nas nič ni nemogoče! S takšno ekipo kot smo in še bomo, vse je mogoče! Rajko, ti si bil tisti, ki me je najbolj »pritiskal«, najbolj »priganjal«. Hvala ti, saj brez tvoje »trme« bi danes prevzemali morda kaj »drugačnega«. Hvala ti, da mi stojiš ob strani, hvala vam vsem, ki mi stojite ob strani že toliko let. Vi ste moja druga družina, vi ste moji bratje in sestre v ognju!“