VELIKONOČNE POMARANČE IZ PODGRADA

Tudi ob reki Muri uspevajo „južni sadeži“ pomaranče...
Začela se je sušna pomlad, saj ob reki Muri ni bilo dežja že nekaj mesecev in suša grozi, da bo skrajnji severovzhod države kmalu brez pitne vode. Če ne bo močnega in večdnevnega dežja, ob tem pa še varčevanja z najbolj pomembno tekočino, se bo dejansko zgodilo, da bomo ljudje, predvsem pa živali in sploh narava brez vode. Kljub temu pa vsaj zaenkrat ob prihodu največjega krščanskega praznika Velike noči, narava nudi prav vse kar je potrebno. In med vsemi dobrotami, ki jih bodo ob Veliki noči na mizno postavili Gorenčičevi iz Podgrada pri Gornji Radgoni, bodo tudi prav domače „pomladne pomaranče, čeprav gre za zimski sadež iz bolj južnih krajev. Na dvorišču Minke in Pepija Gorenčiča namreč tik ob cvetnem vikendu dokončno dozoreva še 21 sadežev pomaranč, saj jih je nekaj že odpadlo. Njuno več let staro drevo oranževca ju sicer vedno preseneča. Tako je vmes rodilo veliko sadežev, vmes se je tudi posušilo, pa spet rodilo ipd. Po zimi ga sicer pospravijo na toplo, sedaj pa je odlično obrodilo in tudi sadeži so zelo sočni in sladki, tako da bodo še dodano dopolnili lepo okrašeno praznično mizo, kjer pri Minki, sicer ugledni in priljubljeni „planinski kuharici“ ničesar ne manjka..
Sicer pa, sadeže iz družine citrusov, kamor sodijo tudi pomaranče dandanes gojijo v toplejših področjih po celem svetu, v deželah Sredozemlja, v Južni Afriki, Avstraliji, Floridi, Kaliforniji in Južni Ameriki. Zgodba o pomarančah in mornarjih bi morala biti zanimiva še danes. V Ameriki 16 odstotkov odraslih trpi pomanjkanje vitamina C, dvajset do trideset odstotkov pa je še ravno na meji. Najbolj žalostno je, da zaužije premalo tega vitamina tudi zelo velik odstotek otrok. Vitamin C je topen v vodi in se ne zadrži v telesu, zato moramo telo stalno preskrbovati s tem vitaminom, da vzdržujemo zadostno raven vitamina v celicah in krvi. Najbolj primerna količina prehranskega vitamina C je 350 miligramov na dan. Zaradi premajhnega dnevnega vnosa vitamina C v telo, se pojavljajo epidemije srčnih bolezni, visokega krvnega tlaka in raka. Vitamin C v citrusih ima skupaj z drugimi dragocenimi hranilnimi snovmi pomembno vlogo pri zniževanju teh kroničnih bolezni. Glavni vir vitamina C so pomaranče in pomarančni sok Pomaranče s pomočjo folatov (folna kislina) pomagajo preprečevati nastanek bolezni srca in ožilja. Folati spadajo med vitamine B in so bistveni za ohranjanje normalne DNK. Pomembno vlogo pa imajo tudi pri preprečevanju raka širokega črevesja, materničnega vratu in mogoče celo raka dojk. Znižujejo tudi koncentracijo homocisteina v krvi. Folati skupaj z drugimi vitamini B - B 12 in B 6 ter verjetno z betainom odstranjujejo homocistein iz obtočnega sistema. Homocistein, ki se nakopiči v telesu, lahko poškoduje krvne žile in posledično povzroča nastanek bolezni srca in ožilja. Ugotovili so, da citrusi vsebujejo številne znane snovi, ki zmanjšujejo zmožnost nastanka raka - mogoče celo več kot katerakoli druga hrana. Topna prehranska vlaknina ali pektin, ki je tako učinkovit pri ohranjanju zdravega srca, deluje tudi kot snov, ki preprečuje raka. Vsebuje zaviralce rasti, ki se bodo mogoče celo še izkazali kot zaviralci tumorjev. Vitamin C, ki ga je veliko v pomarančah, ima pomembno vlogo v boju proti raku (rak na želodcu, v ustni votlini in grlu). Varuje nas pred nitrosamini, snovmi v hrani, ki povzročajo raka ..