Vinski vitezi za stanovalce in zaposlene DSO Gornja Radgona

Slovenski red vinskih vitezov razdelil zaščitne maske v domovih za starejše.

    V teh izrednih razmerah, ko se vsi skupaj borimo za čimprejšnjo „zmago“ nad epidemijo korona virusa, in ko je pomanjkanje zaščitne opreme še vedno pereč problem, zlasti v zdravstvenih ustanovah ter domovih za ostarele osebe in še nekaterih javnih zavodih, je dobrodošla vsakršna pomoč. K sreči je med nami vedno več posameznikov, gospodarskih subjektov, a tudi društev in drugih organizacij, ki skušajo pomagati, bodisi s prostovoljnim delom, bodisi z donacijami. In tako so se na pobudo ambasadorja, prof. dr. Milana Pogačnika, tudi v Združenju slovenskega reda vitezov vina, ki v osmih viteških omizij deluje na območju celotne države odločili pomagati najbolj ranljivim skupinam ljudi. Pri podjetju Lambo, Majda Markuš s. p. v Lenartu so naročili skoraj 2.700 kakovostnih pralnih zaščitnih mask, katere so razdelili po domovih za ostare, katere so v svojih okoljih določila vodstva viteških omizij.


    Pomursko viteško omizje je zaščitne maske darovalo Domu starejših občanov (DSO) Gornja Radgona, saj je v omizju največ vitezov z radgonskega območja. Direktorju DSO, kjer so hitro začeli z ustreznimi ukrepi in niso zabeležili niti ene okužbe, mag. Marjanu Žuli, sta darilo izročila tajnik in eden najstarejših udov omizja, Zlatko Borak in Alojz Filipič. Ob tem je Borak pozdravil prisotne stanovalce, v domu jih je okoli 150, in zaposlene ter jim zaželel, da kmalu spet zdravo in zadovoljni zaživijo, kot so pred izbruhom Covid-19. V zahvali vinskim vitezom je direktor Žula izrazil upanje, da bodo še naprej uspešni v boju proti nevidnem sovražniku, kot so bili doslej. Zahvalil je vsem, ki so kakorkoli pomagali, da so uspešni v premagovanju virusa, še posebej stanovalcem, ki so se sprijaznili s številnimi odrekanji, in njihovim svojcem. Obljubil je tudi, da bodo storili vse, kar je v njihovi moči, da bo drugi del pomladi in pozneje poletje, spet veselo in še bolj prijazno za vse njihove stanovalce.


    Združenje slovenskega reda vitezov vina z okoli 140 članicami in člani deluje v osmih omizjih, in sicer: viteško omizje Celje, viteško omizje za Dolenjsko, Posavje in Belo krajino, viteško omizje Ljubljana, viteško omizje Maribor, viteško omizje za Pomurje, viteško omizje Goriška Brda in Vipava, viteško omizje Slovenska Istra in Kras, ter viteško omizje Ptuj-Ormož. Aktualni konzuli viteških omizij za obdobje 2019-2023 so: Aleks Štakul, VO Ljubljana, Blaž Žibret, VO Dolenjska, Bela krajina in Posavje,  Gašpar Gašpar Mišič, VO Slovenska Istra in Kras, Ivan Mijošek, VO Celje, mag. Janez Kramberger, VO Maribor, Janez Dežman, VO Vipavska dolina in Brda, Nataša Petrovič, VO Ptuj, Ormož, Štefan Pavlinjek, VO Pomurje.