ČUŠOVA-MLASKOVA KAPELA V RADVENCIH JE OBNOVLJENA

Radvenci, ki sodijo v župnijo Negova, katera je edina iz področja Pomuraja sodi v Mariborsko škofijo, se ponašajo s tremi kapelami, ki so bile postavljene v daljni ...
Radvenci, ki sodijo v župnijo Negova, katera je edina iz področja Pomuraja sodi v Mariborsko škofijo, se ponašajo s tremi kapelami, ki so bile postavljene v daljni preteklosti. Najbolj znana, in dobro vzdrževana, je Ketišova kapela, ob kateri stoji tudi kužno znamenje. Stoji na križišču cest katere peljejo proti Negovi, Ihovi, središču kraja Radvenci in dalje proti izviru slatine v Ivanjševcih. Ob domačiji Konrada Ratnika, katera se nahaja v Ihovi, stoji prek potoka vaška kapela, ki bi jo lahko imenovali Ratnikova kapela. Pa to ni, kajti stoji v katastrskem območju Radvenc ne Ihove. Kot nam je povedala Genovefa Ratnik, o njej, njeni postavitvi in namenu, ni nobenega vira.
Naš namen je, da zapišemo kaj o nedavno obnovljeni Čušovi-Mlaskovi kapeli v središču kraja Radvenci. Lastnika kapele sta Angela in Franc Mlasko, ki sta jo tudi dala obnoviti. Kot sta nam povedala, sta jo obnovila ob priliki, ko so na hišo sina postavljali fasado. Stroške obnove sta v celoti krila sama. Za obnovo sta se odločila zato, ker je bila že dodobra zdelana in je kazala videz zanemarjenosti. Kot nasledniki posesti pa sta se čutila dolžna, da ohranita vaški verski objekt, ki je bil zagotovo postavljen v kak dober namen. Kdaj in zakaj je bila kapela, ki je posvečena Srcu Jezusovem, postavljena ni znano. Lahko pa rečemo, da je njuno dejanje, oba sta že prekoračila 70 let, hvalevredno, saj sta na tak način ohranila zgodovinski verski spomenik, obenem pa je kapelica sedaj v okras kraja.