Dan so namenili druženju ob poganjanju pedal koles

„Farni“ kolesarji so se sedmič podali na „Prijateljsko rekreacijsko kolesarjenje“.
Ob prazniku farnega zavetnika sv. Petra in Pavla, ko so v župniji Gornja Radgona priredili številne, prireditve in dogodki ter druge aktivnosti, so se v praznovanje vključili tudi kolesarji, ki že sedmo leto zapovrstjo pripravili sklepno dejanje vsega praznovanja, in sicer „Prijateljsko rekrecijsko kolesarjenje“. Letošnja kolesarska pot je bila speljana po hribčkih in ravnicah Prlekije, od Gornje Radgone preko Male Nedelje, Sv. Tomaža pri Ormožu, Savcev, Velike Nedelje, Ormoža, Sv Jurija ob Ščavnici in nazaj v Gornjo Radgono.

Kot nam je povedal eden organizatorjev Marjan Slavič, so se minulo soboto, že sedmo leto zapored, zbrali ob zgodnji 6. uri zjutraj pred Trstenjakovim domom v Gornji Radgoni prijatelji rekreacijskega kolesarjenja. „Po blagoslovu za srečno in varno pot, ki ga je opravil radgonski župnik Franc Hozjan smo se kolesarji podali na pot, ki je merila preko 100 km. Pot je vrle radgonske kolesarje vodila preko Sv. Jurija ob Ščavnici, Male Nedelje do Sv. Tomaža pri Ormožu, kjer so se ustavili in počastili spomin na grobu, kjer sta med drugimi duhovniki pokopana radgonska rojaka duhovnika Alojz Kovačič in Matija Zemljič, slednji je znan kot pisec besedila znane pesmi » Oj Triglav moj dom«, uglasbil pa jo je župnik Jakob Aljaž. Ustavili so se tudi v cerkvi pri Sv. Tomažu, kjer jih je sprejel tamkajšnji župnik Tomislav Roškarič, ki je opisal zgodovino cerkve in sedanje versko življenje in delovanje v župniji Sv. Tomaž“, je dejal Slavič.

Kolesarjenje se je nato nadaljevalo do bližnjih Savcrv, kjer stoji domačija duhovnika, dramatika, pisatelja, esejista in urednika Stanka Cajnkara, tam jih je pričakala njegova nečakinja, Radgončanka Jožica Zih. Ogledali so si tudi muzej , ki se nahaja v domačiji, ter ob tem prisluhnili spremni besedi nečakinje, ki je orisala življenje in delo pisatelja Cajnkara. Njihova kolesarska pot, ki je bila kulturno obarvana se je nadaljevala do Velike Nedelje, kjer so se najprej ustavili na grobu, kjer je pokopan radgonski rojak, pisatelj, jezikoslovec, čebelar in vzhodnoštajerski prosvetitelj, avtor pisave dajnčice, duhovnik Peter Dajnko, rojen v Črešnjevcih pri Gornji Radgoni. Nedaleč stran stoji veličasten kompleks reda Križnikov, grad, kjer so ob strokovnem spremstvu prisluhnili in izvedeli kaj več o zgodovini in delovanji reda Križnikov, ogledali pa so si Etnološki muzej, ki je v gradu, ter bližnjo baročno cerkev, sv. Trojice.

„Tokratni kolesarski dan je bil zagotovo pester, kulturno obarvan, poln informacij, predvsem pa lepih doživetij in spominov, ki smo jih udeleženci kolesarjenja ponesli na svoje domove in jih delili s svojimi najdražjimi. Že za prihodnje leto vabimo nove prijatelje in ljubitelje kolesarjenja na nova kolesarska pota in doživetja“, je dodal Slavič.