Župnik Ošlaj blagoslovil vaški križ

V Slaptincih skrbijo za varovanje kulturne in zgodovinske dediščine.
Križ je gotovo eden najbolj znanih simbolov krščanstva, saj se njegov pomen skriva v dejstvu, da je bil Jezus Kristus od Poncija Pilata obsojen na smrt s križanjem, in v verovanju, da je Jezus po tem vstal od mrtvih. Križ, ki je za kristjane sveto znamenje, je tolažba verujočim, in luč kristjanom, ki govori o neskončni ljubezni Boga do človeka. Križ nam kaže pot od velikega petka k veliki noči in nas vabi, da bi tudi mi bili pripravljeni v služenju svojim bližnjim, vsak dan znova vzeti svoj križ in ga nositi za Kristusom. Križ s podobo Kristusa se imenuje razpêlo. Razpelo je lahko manjše in je postavljeno v nekem prostoru, večja razpela pa se nahajajo v pokrajini. Na skrajnjem severovzhodu države, kamor sodita tudi Prlekija in Slovenske Gorice, skorajda ni kraja kjer ne bi bil postavljen križ s podobo križanega in podobo matere Marije, ali pa kakšno drugo znamenje. Predniki so iz najrazličnejših vzrokov kot spomin ali opomin na hude katastrofe, nesreče, vojne postavljali križe in druga verska znamenja, večkrat pa tudi v zahvalo za srečno vrnitev iz fronte, za ozdravljenje bližnjih ipd.

Tudi v Slaptincih v občini Sveti Jurij ob Ščavnici so predniki postavili križ kot spomin ali opomin za mlajše rodove, da bi skrbeli zanj in to dediščino ohranjali. Zob časa in vremenske nevšečnosti pa naredijo svoje. Da bi Slaptinski križ mimoidočim dal vedeti kakšni ljudje prebivamo tod, so se tri družine ob koncu leta 2018 odločile, da se vaško znamenje obnovi. „Družini Marinič in družina Špindler so poskrbele, da se je obnovil oziroma prepleskal kip Jezusa in Marije. Stekla je finančna nabiralna akcija med vaščani za pleskanje križa, urejanje okolice, in izdelava bakrene strehe nad kipoma. Obljubljena so še tudi finančna sredstva občine, saj je obnovljen križ tudi njihov ponos v skrbi za sakralne objekte. Zavzetost in delovna vnema, določenih vaščanov sta bila neomajna, zato je bil križ v dogovorjenem roku obnovljen“, je povedala domačinka iz Slaptincev, Vera Mihalič.

Ko so obnovo križu končali, je domači župnik Boštjan Ošlaj iz župnije Sveti Jurij, ob obnovljenem križu daroval sveto mašo. Pred daritvijo svete maše je zbrane nagovoril domači podjetnik Dani Močnik, ki je predstavil potek obnove in tudi stroške obnove. Ob koncu maše je sladil še blagoslov križa, katerega je pospremila pesem; Kraljevo znamenje križ stoji... o sveti križ, življenja luč... Naj nas križ, v oporo spremlja na vseh poteh našega življenja. Po končanem obredu pa so se vaščani zbrali v gasilskem domu na druženju, ob kvasenicah, ocvirkovicah in domači kapljici. „Ob prihodu v vas pa še imamo kip Svetega Janeza (ali Johaneza) kot radi rečemo domačini. Tudi ta je bil pred letom obnovljen, za katerega so samoiniciativno poskrbeli trije vaščani, in sedaj je tudi Johanez dobil božji blagoslov“, je še dodala Vera Mihalič.