SLOVENSKI KARDINAL DR. FRANC RODE JE OBISKAL SLOVENIJO

V nedeljo, 25. maja, je, v okviru tridnevnega izleta po Sloveniji, skupaj s svojimi sodelavci, Maribor obiskal slovenski kardinal dr. Franc Rode. Kot je znano, je bil ...
V nedeljo je obiskal tudi Maribor in maševal v stolnici V nedeljo, 25. maja, je, v okviru tridnevnega izleta po Sloveniji, skupaj s svojimi sodelavci, Maribor obiskal slovenski kardinal dr. Franc Rode. Kot je znano, je bil 2004. leta od papeža Benedikta XVI imenovan za perfekta Kongregacije ustanov posvečenega življenja in družb apostolskega reda v Vatikanu. Dobro razpoložen, je pred daritvijo sv. maše v mariborski stolnici, na vprašanje novinarjev, kaj pomeni tak obisk kardinala v Slovenji, odgovoril: »Kardinal Razinger je, recimo svoje sodelavce, če ne ravno vsako leto, ampak skoraj redno povabil na dvodnevni obisk katere od dežel v Evropi. Mi smo si za ta obisk vzeli tri dni, ker lani nismo šli nikamor. Za obisk v Sloveniji smo namenili dva delovna dneva in še nedeljo.
Ali ima ta obisk šefa kongregacije s sodelavci kak poseben pomen? »Seveda! Tu je najprej človečki vidik. Na obisku sem z ljudmi, s katerimi se vsak dan srečamo na delavnem mestu. Vedno smo skupaj. Sami so si želeli, da spoznajo domovino predstojnika, da vidijo v kakšnem kulturnem ozračju sem rasel, kje so moje korenine, da se bolje poznamo in verjetno tudi med seboj ustvarimo boljše povezave.« Kaj boste iz tega obiska odnesli v Rim? »Najprej vam bom povedal, kaj mi pripovedujejo moji spremljevalci, ki so tujci, ki prihajajo iz kakih 12 različnih dežel. Lepota Slovenije, lepota Slovenije, to je prvo kar jim pade v oči. In potem, prijaznost naših ljudi. Povsod prijazni sprejemi. In to je naša dežela.Ta dežela nikakor ne daje vtisa zanemarjene, zaostale in ekonomsko šibke dežele. Ta dežela se jim zdi bogata«. Gospod kardinal, ali vam je posebno pri srcu, ko obiščete svojo domovino? »Seveda! Veste na svetu je samo en kraj kjer si doma.To je zame Slovenija. Počutiti se doma, je nekaj izrednega.«
Pred začetkom sv. maše, je kardinala in njegove sodelavce v italijanskem jeziku pozdravil gostitelj stolni župnik kanonik dr. Stanko Lipovšek, ki je opravičil metropolita in nadškofa dr. Franca Krambergerja, kateri je bil v času daritve sv. maše zadržan z drugimi obveznostmi. Izrazil je zadovoljstvo, da si je kardinal za kraj obiska v Sloveniji izbral tudi mariborsko stolnico. Njemu in njegovim spremljevalcem, sodelavcem je zaželel dobrega počutja v Mariboru. Na koncu sv. maše, je kardinal pohvalil Stolni cerkveni pevski zbor, katerega vodi Lučka Fortek, ki je, po njegovem, s svojim vrhunskim petjem ustvaril posebno vzdušje pri službi božji. »Presenetili ste me s svojim vrhunskim petjem,« je dejal. Zbor je na orglah spremljal organist Jože Vagner.
Po maši se je pred cerkvijo kardinal srečal z verniki in znanci. Vsakemu je stisnil roko in mu namenil kako lepo besedo. Izredno razpoložen, se je srečal tudi z nekdanjim veleposlanikom pri Sv. Stolici v Vatikanu dr. Ludvikom Toplakom in njegovim nekdanjim soprofesorjem /profesorskim kolegom/ na teološki fakulteti z dr. Stankom Janežičem.