LETOS DVA SLOVENSKA
IN EN HRVAŠKI
„ŠAMPION KAKOVOSTI“

Ocenili so sveže mesto v okviru kmetijsko živilskega sejma. Tržna ponudba izdelkov iz svežega mesa je v Sloveniji na izredno visoki ravni...
Tradicionalna ocenjevanja kakovosti izdelkov pod okriljem jubilejnega 45. mednarodnega Kmetijsko – živilskega sejma v Gornji Radgoni so se pričela na Biotehniški fakulteti v Ljubljani, in sicer z ocenjevanjem svežega mesa. Na ocenjevanju je sodelovalo 12 proizvajalcev iz Slovenije in Hrvaške, ki so v oceno komisiji poslali 19 posameznih vzorcev in 31 kolekcij izdelkov, tako, da je komisija ocenila skupaj 50 vzorcev oz. kar 105 različnih izdelkov iz svežega mesa. Ocenjevanje je potekalo v šestčlanski komisiji vodilnih slovenskih strokovnjakov s področja tehnologije mesa in mesnih izdelkov. Predsednik komisije je bil prof. dr. Božidar Žlender z Biotehniške fakultete v Ljubljani, tehnični vodja pa mag. Franc Muhič, Ljubljana.
Prof. dr. Božidar Žlender je po končanem ocenjevanju strnil vtise komisije z naslednjimi besedami: »Med ocenjenimi izdelki komisija tudi letos opaža izjemno visoko splošno raven kakovosti. Prevladovalo je sveže piščančje, puranje, goveje in svinjsko meso, že pripravljeno in začinjeno za takojšnjo kuho in peko. Posebej veliko je bilo sekljanin. Nekoliko smo pogrešali več vrst specialnega mesa, kot je kunčje meso, jagnjetina, teletina, pa tudi marinirano in zorjeno meso. Proizvajalci so nam v oceno poslali predvsem izdelke, namenjene končni uporabi v gospodinjstvih, medtem, ko je bilo makrokonfekcioniranega mesa, namenjenega gostinstvom in drugim večjim uporabnikom manj. Trend, ki je značilen za letošnje ocenjevanje svežega mesa, se kaže v porasti števila sodelujočih proizvajalcev in večjega števila kolekcij izdelkov. Dejstvo je, da se tudi manjši proizvajalci izkazujejo z odličnimi izdelki, s katerimi kakovostno bogatijo slovensko tržno ponudbo. Slabega izdelka na ocenjevanju tako rekoč ni bilo! Visok delež nagrajenih izdelkov (90%), od tega dobra tretjina (36 %) zlatih medalj, kaže na povprečno izjemno visoko kakovost ponudbe mesa, ki se ponovno stopnjuje. Leta 2005 je bilo namreč nagrajenih 84 % in leta 2006 72 % izdelkov. To kaže na visoko znanje tehnologov in primerno raven tehnološke opremljenosti podjetij, ki sledi svetovnim trendom v ponudbi mesa.«
Letos so bili razglašeni trije šampioni kakovosti (izdelek s trikratno zaporedno zlato medaljo), in sicer sta dva iz Slovenije ter eno iz Hrvaške. Omenjeno posebno priznanje je pripadlo za: Pureći pripravak za juhu (Vindon d.o.o., Slavonski Brod, Hrvaška), Kolekcija presno vakum teletina (Mesnine dežele Kranjske d.d.) in Kolekcija zorjenega mesa mlade govedi (MIP d.d. Nova Gorica). Priznanje za tržno ponudbo svežega mesa je prejela Perutnina Ptuj d.d. Za pet zlatih in šest srebrnih medalj. Sploh pa je bilo podeljenih 15 zlatih medalj, ostali vzorci pa so nagrajeni s srebrnimi in bronastimi medaljami ter priznanji.
Dogodki, ki bodo v nadaljevanju pomladi in poletja še najavili mednarodne promocije kakovosti na 45. mednarodnem kmetijsko-živilskem sejmu, bodo: 21. mednarodno ocenjevanje mleka in mlečnih izdelkov od 5. do 8. junija, 28. mednarodno ocenjevanje mesa in mesnih izdelkov od 12. do 15. junija, 11. mednarodno ocenjevanje sadnih sokov in brezalkoholnih pijač, ki bo 20. junija, 33. odprto državno ocenjevanje vin od 23. in 27. julija ter 27. mednarodno ocenjevanje kmetijske mehanizacije, ki bo potekalo 24. avgusta, dan pred odprtjem sejma. Svečana podelitev priznanj z ocenjevanj bo na 45. Kmetijsko- živilskem sejmu v Gornji Radgoni od 25. do 31. avgusta 2007. Na njem pa bo moč številne nagrajene izdelke tudi poizkusiti oz. preizkusiti.