PERUTNINA PTUJ S 35 NAGRADAMI

Gornja Radgona - V okviru sejma Agra 2009, so v Gornji Radgoni končali ocenjevanje mesa in mesnih izdelkov, kjer je sodelovalo 31 podjetij iz Slovenije in Hrvaške z 258 izdelki. Po oceni predsednika ocenjevalne ...
Na sejmu Agra 2009 ocenili meso in mesne izdelke Gornja Radgona - V okviru sejma Agra 2009, so v Gornji Radgoni končali ocenjevanje mesa in mesnih izdelkov, kjer je sodelovalo 31 podjetij iz Slovenije in Hrvaške z 258 izdelki. Po oceni predsednika ocenjevalne komisije za meso in mesne izdelke, prof. dr. Božidarja Žlendra je kakovost ocenjenih izdelkov v okviru sejma postala stalnica in skorajda ni več nihanj. Med ocenjevanimi izdelki je bilo 13 odstotkov novih. Več novosti so predstavili perutninarji s skupino izdelkov, namenjenih zdravi in varni prehrani in predvsem mladim družinam. Delež t. i. varovalnih mesnin se je letos glede na lani podvojil, nekoliko bolj kritična pa je bila komisija pri vtisih z ocenjevanja svežega, presnega mesa. Veliko zlato medaljo je v skupini klobase dobil lahki poli Perutnine Ptuj, med posebnimi priznanji za podjetja so prejeli naslov šampion kakovosti izdelki, nagrajeni s trikratno zaporedno zlato medaljo: pašteta z bučnimi semeni (Kodila), kolekcija Giros (Košaki), domača gorenjska zaseka (Mesarstvo Čadež), domači zašinek (Peloz), kolekcije voki, marinirano piščančje meso, puranje meso - manj maščob, piščančji fingersi (vse Perutnina Ptuj) in masa za čevapčiče Orient (Uhek). Priznanje za inovatorstvo je prejela Perutnina Ptuj, za varne mesnine Arvaj in Perutnina Ptuj. Priznanje sejma Agra za kranjsko klobaso kot tradicionalni izdelek z zaščiteno višjo kakovostjo je prejela kranjska klobasa Antona Arvaja, priznanje za tržno ponudbo svežega mesa pa Perutnina Ptuj. Tudi sploh je Perutnina Ptuj letos prejela kar 35 nagrad in priznanj, Kras Sežana – 23, Košaki 20, Koka Varaždin 19, Pivka perutninarstvo – 17 itd.
Ob tem prof. dr. Božidar Žlender, predsednik komisije, pravi: »Kakovost ocenjenih izdelkov je postala stalnica in skorajda ni več nihanj. Ponavljajoč se visok delež nagrajenih izdelkov (preko 90 % izdelkov je bilo ocenjenih kot izdelkov visoke in najvišje kakovosti) kaže na to, da je kakovostna raven mesnin na tem ocenjevanju - tekmovanju izredno visoka in stalna. Proizvajalci mesnin dobro obvladujejo kakovost in vedo, kaj lahko pošljejo na ocenjevanje. Delež novih izdelkov je bil okoli 13 %. Relativno več novosti so predstavili perutninarji s skupino izdelkov, namenjenih zdravi in varni prehrani in predvsem mladim družinam, ki jim vedno primanjkuje časa za standardno počasno pripravo obrokov. Tudi nove ribje jedi so bile zanimive in odlične kakovosti, pa panirani izdelki brez glutena, namenjeni za dietno prehrano bolnikov s celiakijo. Tudi predelovalci mesa klavnih živali so ponudili nekaj novih izdelkov. Delež t.i. varovalnih mesnin se je letos proti lanskemu podvojil (4,3 % vs. 2,1 %), vendar s ponudbo te skupine še vedno ne smemo biti v celoti zadovoljni. To so bili vsi po vrsti izdelki z malo maščob. Potrošniki pa imajo še druge zahteve, npr. izdelke brez ali z manj tradicionalnih aditivov, označenih s tistimi odpor vzbujajočimi E-ji. Dejstvo je, da v nekaterih izdelkih še vedno tudi preveč soli (NaCl)«.
Predsednik komisije je nekoliko bolj kritičen pa je bil pri vtisih z ocenjevanja svežega, presnega mesa, saj pravi: »Delež nagrajenih izdelkov je visok (84%), kar priča o odlični kakovosti ocenjenih izdelkov. Za potrošnike je to vzpodbudno, saj je po mnenju članov komisije podobna situacija v vsakodnevni ponudbi svežega mesa. Po številu vzorcev je prevladovalo mikrokonfekcionirano začinjeno meso, med njimi predvsem jedi iz zmletega oblikovanega mesa kot so čevapčiči, pleskavice, klobase za žar. To je rezultat pričakovanih kulinaričnih standardov slovenskih potrošnikov, ker je to kategorija cenejših izdelkov, vendar na srečo kar visoko ocenjene senzorične kakovosti. Prevladuje pakiranje v modificirani atmosferi, ki pa pri vseh izdelkih ni opravičena tudi zaradi visoke cene takega načina pakiranja. Komisija je pogrešala velikoprodajne kose pakiranega mesa, namenjenega velikim potrošnikom, kot so gostinstvo in velike restavracije, ter nekatere vrste oz. skupine mesa, ki bi lahko pomenile popestritev ponudbe na našem trgu z mesom: meso divjačine, vodna perutnina kot so gosi in race, ribe ter kunčje meso, ki sodi v skupino varovalnih živil«.
Kakovost 47. mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma AGRA 2009 bodo na prehrambenem področju napovedali še: 35. odprto državno ocenjevanje vin - Vino Slovenija Gornja Radgona od 20. do 24. julija 2009 ter ponovno oživljeno ocenjevanje medu od 10. do 12. avgusta 2009. Številne izmed izdelkov, ki jim bodo na samem sejmu podeljena priznanja, pa bo moč v Gornji Radgoni od 29. avgusta do 5. septembra 2009 tudi poskusiti. Dan pred sejmom bo potekalo še 28. mednarodno ocenjevanje kmetijske mehanizacije in opreme, med sejmom pa tradicionalno ocenjevanje goveje živine.