RADENSKA POLNI VODE NA ASEPTIČNI LINIJI

Podjetje Radenska je eden izmed redkih proizvajalcev in polnilcev, ki se v Sloveniji in celo v Evropi lahko pohvali z aseptično linijo za polnjenje brezalkoholnih pijač v plastenke. Tako potrošnikom ponujajo izdelke ...
Vode z okusom in funkcionalne vode iz Radenske ne vsebujejo konzervansov; Aseptično polnjenje je način polnjenja pijač pod strogimi sterilnimi pogoji, ki zagotavljajo mikrobiološko neoporečen proizvod brez dodajanja konzervansov Podjetje Radenska je eden izmed redkih proizvajalcev in polnilcev, ki se v Sloveniji in celo v Evropi lahko pohvali z aseptično linijo za polnjenje brezalkoholnih pijač v plastenke. Tako potrošnikom ponujajo izdelke brez kemijskih dodatkov - konzervansov. Aseptična linija v Radenski deluje že od leta 1999, na njej pa polnijo vse vode z okusi iz družine Oaza in vode iz družine Radenska Plus, edine funkcionalne vode v Sloveniji. V letu 2008 bodo v Radenski prodali več kot 10 milijonov litrov Oaze in blizu 2,5 milijona litrov Radenske Plus. Aseptično polnjenje je način polnjenja pijač pod strogimi sterilnimi pogoji, ki zagotavljajo mikrobiološko neoporečen proizvod brez dodajanja konzervansov. Radenska zagotavlja najvišjo sterilnost proizvodov tako pri izboru surovin in pri proizvodnji kot tudi pri skladiščenju in prodaji izdelkov. Skrb za zagotovitev sterilnih pogojev se začne že z izborom dobaviteljev surovin in embalaže; dobavitelji lahko postanejo le tisti, ki izpolnjujejo stroge mikrobiološke zahteve, izvajajo pogoste kemijske in mikrobiološke kontrole surovin in embalaže ter skrbijo za pravilno skladiščenje.
Izpolnitev vseh pogojev za takšno polnjenje zahteva poleg posebne opreme tudi zelo stroge higienske razmere ter pogostejši mikrobiološki nadzor, kar je povezano z višjimi stroški proizvodnje pijač. Polnilne linije za aseptičen način zahtevajo filtriranje zraka prek HEPA filtrov, s čimer dosežejo sterilnost zraka v področju polnjenja. Pogostejši morajo biti tudi postopki CIP (Cleaning in place) in SIP (Sterilising in place), vsaki dve uri pa je treba opraviti zunanje čiščenje polnilne opreme. Bistvena razlika od klasičnega polnjenja je, da so sestavni deli aseptične proizvodnje že s strojnega in tehnološkega vidika veliko zahtevnejši. Nakup aseptične linije je za podjetje zelo draga naložba, ki je vredna okoli 10 milijonov EUR, kar je bistveno več od navadnih polnilnih linij.
»Z aseptično linijo in ponudbo izdelkov brez kemijskih dodatkov – konzervansov se še bolj približujemo naši viziji – spodbujanju zdravega načina življenja. Vode iz družine Oaza v večini pijejo otroci in odraščajoča mladina, zato je še bolj pomembno, da ne vsebujejo konzervansov. Funkcionalne vode Radenska Plus pa so že v svojem bistvu vode z dodano koristno vrednostjo, ki pripomorejo k potrošnikovemu boljšemu počutju. Zato je pri teh pijačah aseptično polnjenje nujno. Vsem potrošnikom priporočamo, da postanejo bolj pozorni na etikete, kjer so zapisane informacije o morebitni vsebnosti konzervansov,« je povedal Tomaž Blagotinšek, direktor družbe Radenska d.d. Radenci, ki dodaja, da so živila brez konzervansov še posebej priporočljiva za majhne otroke, nosečnice in doječe matere. Poleg vod z okusom Oaza in funkcionalnih vod Radenska Plus na aseptični liniji polnijo tudi negazirane brezalkoholne pijače s sadnim deležem Radenska ACE. Aseptične linije za polnjenje pijač poleg Radenske uporabljata v Sloveniji samo še Pivovarna Union in Fructal.