SALON PRLEŠKIH VIN „JERUZALEM 2008“ NAVDUŠIL!
V dvorcu Jeruzalem se je odvijal tradicionalni „Salon prleških vin Jeruzalem 2008“. Častni gost letošnjega dogodka je bil prav tako Prlek, sicer pa legendarni ...
Prleški dvorec Jeruzalem zasijal v najlepši podobi
Izjemno druženje vina, hrane in stroke; častni gost je bil legendarni vinar Stanko Čurin; Več kot 500 gostov je poskusilo 80 vinskih vzorcev
V dvorcu Jeruzalem se je odvijal tradicionalni „Salon prleških vin Jeruzalem 2008“. Častni gost letošnjega dogodka je bil prav tako Prlek, sicer pa legendarni slovenski vinar Stanko Čurin. Prireditev je v skupnem nastopu združila šestnajst vinarjev in privabila v Prlekijo vrhunske predavatelje. Master of wine je predaval o priložnostih in kakovosti slovenskih vin. Prisotni sta bili Vinska kraljica Slovenije Svetlana Širec, in ljutomerska vinska kraljica – Martina 13. (Antonija Podnar). Kuharski »chef« Janez Bratovž je poskrbel za kosilo in večerjo, h katerima so sommelierji Zavoda Slovino izbrali primerna vina. Nastala vinsko kulinarična kombinacija je vzorčni primer kakovostnega odnosa do lokalnih tradicij z jasno vizijo prihodnosti.
Salon Jeruzalem 2008 je privabil več kot 500 obiskovalcev iz vse Slovenije, Avstrije, Nemčije in Hrvaške. Poskušali so lahko 80 različnih vin. V Steklarni Rogaška so za to priložnost po načrtih strokovnjakov Zavoda SloVino, ročno izdelali salonski kozarec. Kar je združilo odličnost rogaških steklarjev z izjemnostjo salonskih vin. Pokuševalcem pa omogočilo okušanje in zaznavanje vin na najvišjem možnem nivoju. Prireditev se je začela z velikim srečanjem sommelierjev. Sommelierji ljubitelji in profesionalci, zbralo se jih je več kot osemdeset, so obiskali Zidanico Malek. Ustanovili so SloVino Sommelier Club in poskušali paleto vrhunskih vin iz kleti Jeruzalem Ormož. V nadaljevanju so sommelierji sodelovali na pokušinah in se množično udeležili vseh strokovnih predavanj. Prvi vrhunec Salona Jeruzalem 2008 je bila slavnostna akademija s Stankom Čurinom. Dvorana je bila skoraj pretesna za vse pomembne goste, ki so se udeležili slavnosti. Stanko Čurin je pred gosti spregovoril o svojem življenju in njegovih pogledih na vinsko prihodnost jeruzalemskih goric. Med drugim je izpostavil: »O naših vinih se morda razvija debata v napačno smer. Slišim vprašanja ali so prava prleška vina suha ali sladka? Menim, da je vprašanje zastavljeno malo narobe. Ni pomembno, ali proizvajaš suho ali sladko vino. Pomembno je da je vino dobro! Če je takšno, bo našlo pot do pravih ljudi. « je zaključil vinar, ki je zaslovel in ves svet fasciniral z svojimi vini posebnih kakovosti.
Za kosilo in večerjo je skrbel kuharski »chef« Janez Bratovž, lastnik priznane restavracije JB. Z jedmi kot so: beluši s šiponovo omako, počasi kuhan goveji rep, gosja jetra s slanino in češnjami ter svinjski trebuh v timijanovi omaki je začrtal novo smer moderni prleški kulinariki, izhajajoči iz bogate lokalne tradicije. Za piko na i kulinaričnim kreacijam so poskrbela salonska vina po izboru sommelierjev Zavoda SloVino. Ob kosilu je bilo prisrčno srečanje na katerem je mojster Bratovž predal svojo knjigo Stanku Čurinu. Dr. Josef Schuller je edini avstrijski »Master of wine«, direktor avstrijske vinske akademije in podpredsednik Inštituta Master of wine. Gre za enega najbolj priznanih vinskih strokovnjakov na svetu. Na Salonu Jeruzalem je na delovni pokušini degustiral tri vina od vsakega sodelujočega vinarja ter se z vinarji pogovoril o vinih, kar jim je prineslo nov, širši in neobremenjen pogled na njihova vina. Dr. Schuller je salonske vtise povezali z idilično okolico jeruzalemskih gričev in jih obogatene z njegovim svetovljanskim pogledom strnil v izjemno predavanje. »Prav posebej so me navdušili laški rizlingi in šiponi. Le ti imajo resne možnosti in priložnost, da postanejo v naslednjih nekaj letih pravi hit. Vse pa je odvisno od vinarjev in njihovih odločitev tako v vinogradu, v kleti, kakor tudi pri približevanju kupcem. Ta salon je dober pokazatelj. S takšno organizacijo in izvedbo salona se lahko predstavite kjerkoli na svetu«, je za popotnico vinarjem dejal dr. Schuller.
Priznani etnolog dr. Aleš Gačnik je predaval o prepletanju misli, vina, umetnosti ter tradicij v turizmu. Slušatelji so z veliko pozornostjo prisluhnili dobrim praksam na tem področju, ki jih uspešno izvajajo v Park hotelu Ptuj. Enologinja dr. Tatjana Košmerl iz Biotehniške fakultete v Ljubljani je strokovni javnosti in vinarjem predstavila opise in dosežke prleških vin ocenjenih za popolnoma nov, strokovno podprt, slovenski vinski vodič.
Jože Kupljen, priznani vinar iz Jeruzalema je po zaključku salona povedal: »Izpeljana je bila prireditev s katero smo počastili življensko delo Stanka Čurina. Ob enem pa gre za enkraten vinski dogodek, takšen, kot smo si ga prleški vinarji od nekdaj želeli. Med naše vinograde smo uspeli privabiti eminentne goste, sommelierje, gostince in medije. Vsi skupaj bodo lahko glas o naši lepi naravi, vinih in kulinariki ponesli po svetu. Ter se, upam da z veseljem vračali k nam in našim vinom.«