ŠPARGLJI SE PODAJO FRANGEŽEVIM PENINAM

Minulo nedeljo (9.5.) se je pri Hiši penine Frangež v Hercegovščaku pri Gornji Radgoni, zgodil izjemen vinsko – kulinarični dogodek. Družina Frangež je namreč v sodelovanju z družino Vuk, ki se ukvarja s ...
V Hercegovščaku je potrkal I. „Dan penin, špargljev in domačih dobrot“ Minulo nedeljo (9.5.) se je pri Hiši penine Frangež v Hercegovščaku pri Gornji Radgoni, zgodil izjemen vinsko – kulinarični dogodek. Družina Frangež je namreč v sodelovanju z družino Vuk, ki se ukvarja s pridelovanjem špargljev, ter Turistično kmetijo Roškar, v svoji kleti in okrog nje, sicer streljaj od središča Gornje Radgone, pripravila »Dan penin, špargljev in domačih dobrot«. Zanimivi dogodek, ki je po lepem in sončnem vremenu potekal na parkirišču in v kletno – proizvodnih in degustacijskih prostorih Hiše penin Frangež, je v Radgonske gorice pritegnil na stotine obiskovalcev, ki so uživali v vrhunski kapljici in dobri kulinariki. Izpostavilo pa se je tudi, da veliko ljudi še vedno ni spoznalo pravega pomena špargljev, a so tisti, ki so poskusili dobrote znanega kuharskega mojstra Matjaža Pozderca, svoje mnenje bistveno spremenili. Sicer pa, celotni dogodek, ki je prava dopolnitev turistični ponudbi radgonskega območja, je minil v prijetnem vzdušje, obilico dobrot pa dopolnjevala izmenjavo mnenj o penini, o neupravičeno (pre)malo znani Frangeževi kleti, o špargljih vinu in kulinariki sploh...
Za mnoge so posebni dogodek bili vodeni ogledi po šampanjski in klasični kleti ter degustacijski sobi, unikatno urejenih prostorov „Hiše penin Frangež“, kar je bilo v domeni gospodinje Valerije Frangež in vinske kraljice Radgonsko – Kapelskih goric Andreje Plohl. In prav med omenjenimi vodenimi ogledi so mnogi obiskovalci prvič slišali marsikaj zanimivega in koristnega, predvsem o častitljivi zgodovini Frangeževih penin in vin. Med več kot ducat lastnih penin pa so gostitelji prvič predstavili in ponudili penini iz traminca in modrega pinota.
Sploh pa se je ponovno potrdilo, da je območje Gornje Radgone že desetletja in stoletja prava vinogradniška Meka, kar že vedo tisoče pravih ljubiteljev vrhunskih vin in penin. V kleteh na radgonskem območju ponujajo vse tisto kar je narava ponudila v najboljši obliki, torej vrhunska tiha in peneča se vina, na katerim radgonsko – kapelskim vinogradnikom zavidajo stanovski kolegi marsikje po Sloveniji ter tujini, saj ne smemo prezreti, da so prav Francozi že pred 160 leti v Gornji Radgoni začeli pridelovati penine po klasični metodi. To so počeli vse do konca 2. svetovne vojne, potem pa so vajeti predali izvrstnim enologom in tehnologom z območja Radgonsko – Kapelskih goric, kjer se ponašajo s številnimi enkratnimi vinogradniki in kletmi. Med slednjimi pa pripada eno častnih mest Frangeževi kleti, kajti omenjene vajeti od Francozov je pred več kot šestdesetimi leti, med drugimi prevzel tudi Štefan Frangež, ki je več kot 40 let „izdeloval“ klasično penino, tako v nekdanjem Kmetijskem kombinatu Radgona, kot doma v Hercegovščaku. Očeta Štefana sedaj ni več, toda njegove korenine so zelo globoke, Frangeževa vina, predvsem penine pa so vedno bolj znane po vsej državi, v številnih sosednjih in drugih evropskih državah, ter praktično po vseh celinah. Po novem pa bo vedno več tistih, ki bodo z zadovoljstvom in veseljem posegali, kajti številnim že uveljavljenim kletem na radgonskem območju, se je prav pri Frangeževih, in prav v Hercegovščaku pridružila nova „hiša penin“, katero so gradili skoraj desetletje, pravzaprav dobrih sedem let, in v njeno gradnjo je bilo vloženega veliko truda, energije, časa in seveda denarja, še posebej ob dejstvu, da gre nekaj unikatnega.
Klet je namreč grajena v starem domačem stilu, iz stare opeke, masivnega lesa ter kovaških elementov, kar vse ji daje poseben čar, čar večnosti in mogočnosti. Grajena je v treh etažah, skupne kvadrature okoli 1.300 kvadratnih metrov. V kletnih prostorih se nahaja »šampanjska klet« oz. zorilnica penin, kapacitete nekje 120.000 steklenic, v pritličju je polnilna linija s tlačnim polnilcem, strojem za etiketiranje steklenic ter cisternami za pridelavo penin po charmat metodi, v prvem nadstropju pa se nahaja degustacijska soba s pultom za 60 gostov ter pomožni prostori. V gradnji pa je tudi prizidek, ki bo sprejel še več kot 100 gostov. „Izjemoma je možen ogled tudi naše čez 200 let stare vinske kleti, kjer hranimo vino v izključno hrastovih sodih, skupne kapacitete 70.000 litrov. Lepo je našo staro vinsko klet opisal gospod Drago Medved v knjigi »Najlepše trte na Slovenskem«, ko pravi takole: Kakor je narava v svoji neskončni modrosti znala zunaj oblikovati arhitekturo svoje podobe, tako je v Frangeževi kleti človek znal prisluhniti njeni modrosti in jo prenesti v notranjost. Čudoviti oboki in stebri spominjajo na cerkev, na zmes med staro in nekoliko težko romantiko in vitko eleganco gotike“, pravi Jernej, ki je še posebej ponosen, da so njihove penine že ob deseti obletnici osamosvojitve Slovenije obšle celi svet, saj so jih izključno za ta namen naročila vsa slovenska veleposlaništva po svetu. Sploh pa svoje izdelke, poleg po vsej državi Sloveniji, Frangeževi prodajajo tudi izven slovenskega prostora, in sicer tudi na Japonsko, Nizozemsko, Hrvaško, v Švico, Nemčijo, Avstrijo, Italijo, ZDA...