V SOBOTO DRUGI „PANVITIN DAN JAGOD“

Panvita je največji slovenski pridelovalec jagod...
Skupina Panvita, največji slovenski pridelovalec jagod, ob pričetku sezone obiranja domačih jagod (začeli so jih pobirati že 12. maja) in po lansko zelo odmevnem 1. Panvitinem dnevu jagod, prireja letos 2. Panvitin dan jagod, v okviru katerega bo potekalo tudi drugo ocenjevanje in razstava jagodnih dobrot. Omenjena prireditev se bo pričela to soboto, 24. maja 2007, ob 9. uri v osrednji avli zabaviščnega centra PartyMax v nakupovalnem središču Maximus v Murski Soboti. Samo ocenjevanje bo potekalo v dveh nivojih, na profesionalnem in amaterskem. Na profesionalnem nivoju lahko sodelujejo restavracije, hoteli, slaščičarne in gostišča, na amaterskem nivoju pa turistične kmetije, društva kmečkih žena in posamezniki. Izdelki, ki se bodo uvrstili na razstavo, bodo prejeli priznanje, zmagovalec na profesionalnem nivoju bo prejel kristalno Panvitino jagodo 2008, medtem, ko bo zmagovalec na amaterskem nivoju prejel 30 kg svežih Panvitih jagod.
Za ocenjevanje je potrebno oddati en cel izdelek in dodatne štiri porcije izdelka za razstavo. Izdelki morajo biti pripravljeni iz svežih jagod in razstavljeni na ustrezni servirni posodi. Izdelke bo strokovna komisija (Ivanka Donko, Zdenka Tompa, Tatjana Buzeti, Bojan Peček in Ana Kapun) ocenjevala na podlagi določenih kriterijev: način priprave 20 točk, videz izdelka 20 točk, okus izdelka 40 točk ter inovativnost 20 točk. Izdelke za ocenjevanje je potrebno dostaviti 24. maja med 8.00 in 8.30 uro v osrednjo avlo zabaviščnega centra PartyMax v Maximusu. Ocenjevanje bo potekalo od 9.00 do 10.30, ob 11. uri pa bo razglasitev rezultatov. V nadaljevanju pa bo ob sladkih dobrotah, prisotne zabavala glasbena skupina Atomik Hramonik.
Sicer pa, Skupina Panvita je 12. maja 2008 pričela z obiranjem letošnjega pridelka jagod. Z dobrimi 15 hektarji nasada je Panivta največji pridelovalec jagod v Sloveniji, in letos pričakujejo 220 ton pridelka, kateri je pridelan po strogih standardih integrirane poljedljske proizvodnje. Panivta je jagode začela pridelovati leta 2004, na pet ha, leto dni pozneje so jih bilo že 15,02 ha. Za nasad čez celo leto skrbi 20 zaposlenih. Ker je obiranje v celoti ročno, v tem času potrebujejo tudi največ obiralcev. Trenutno obira v nasadi 60 zaposlenih, v času konice, ko ji pričakujejo konec 21. in v 22. tednu, pa bo panvitine jagode obiralo nad 180 oseb. „Letos pričakujemo 220 ton pridelka. Večino Panvitinih jagod prodamo v Sloveniji, že 40 odstotkov proizvodnje pa je namenjeno v države EU, največ v Avstrijo. Za kupce v Prekmurju in okolici ponujamo najbolj sveže Panvitine jagode na stojnici v neposredni bližini nasada v Ižakovcih“, pravi predsednik uprave Skupine Panvita, mag. Dejan Židan, ki je ponosen, da so jagode tudi prvi proizvod iz Skupine Panvita, ki je označen z logotipom „Kupujem slovensko“. Kratka logistična pot, sveže jagode na trgovskih policah, sonaravna pridelava in skrbno sestavljen sortni izbor, omogočajo namreč vrhunsko kvaliteto domačega porekla.