Zlata ponev za gostilni Zorko in Rajh

Potrošniki za gostilno iz Križevcev, stroka za gostilno iz Bakovcev.
Pomurski tednik Vestnik je drugo leto zapored pripravil izbor „Zlata ponev Pomurja“. Slovenske pokrajine si namreč prizadevajo, da bi izboljšale gostinsko ponudbo, ki je eden od temeljev turističnega prizadevanja naše države. In v omenjeni medijski hiši so pripravili izbor in ocenjevanje gostiln, restavracij in turističnih kmetij v regiji. Bralci Vestnika in širša javnost je z glasovnicami in oddajo glasov na spletni strani izbrala najbolj popularno gostilno v Pomurju. Priznanje „Zlata ponev 2018“ za najbolj popularno gostilno v Pomurju je tako bilo podeljeno gostilni Zorko iz Borecev (Križevci pri Ljutomeru).

Po drugi strani pa je strokovna komisija, ki so jo sestavljali: Janez Bogataj, Urška Fartelj in Silva Zavašnik pa je na osnovi predlogov in lastnega poznavanja gostiln izbrala zmagovalca strokovne komisije in podelila priznanje „Zlata ponev Pomurja 2018“. Ocenjevali so zunanjo in notranjo ureditev, gostinsko ponudbo, ponudbo pijač, gostoljubnost strežnega osebja, spoštovanje sodobnih teženj v gostinski ponudbi, ki jih sestavljajo jedi štirih letnih časov – lokalne in regionalne jedi na jedilnikih, povezanost z lokalnimi dobavitelji živil in druge dejavnike. In priznanje Zlata ponev Pomurja je šlo v roke Gostilni Rajh iz Bakovcev.

Prav v Bakovcih je potekala zaključna prireditev in krajša slovesnost, kjer sta obe izbrani gostilni prejeli osvojeni priznanji. Med številnimi gosti se je prireditve udeležil tudi minister za kulturo Dejan Prešiček, ki je spregovoril nekaj besed, za glasbeni del pa so poskrbele Iskrice. „Ocenjevanje je pokazalo, da je ta hiša (gostilna Rajh, op.o.) vodilna v Prekmurju. Na Slovenskem je to svojevrsten fenomen. Tudi to, da ti večkrat ljudje postavljajo vprašanje, a letos boste spet tistega izbrali kot lani. Jaz vedno pravim, če je nekdo dober, je lahko dober tudi deset ali dvajset let. Eden od kriterijev je bil tudi to, kako določena gostinska hiša razume lokalno in regionalno hrano v sodobni gostinski ponudbi. To je danes vodilna smer v Evropi in svetu, kjer se poudarja tisto, kar izvira iz tradicije, ampak narejeno v sodobnih izpeljankah. Gostilna Rajh je v celi Sloveniji vodilna na tem področju.“ je ob ob razglasitvi najboljše gostilne med drugim povedal ugledni slovenski etnolog, univerzitetni profesor in publicist Janez Bogataj.