Mladi gledalci uživali na „Malem odru 2019“

Štiri skupine na območnem srečanju lutkovnih in otroških gledaliških skupin.
To pomlad, ko se vrstijo takšne in drugačne kulturne prireditve in dogodki, je Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, Območna izpostava Gornja Radgona, v sodelovanju z Občino Apače, v tamkajšnji kulturni dvorani pripravil letošnje območno srečanje lutkovnih in otroških gledaliških skupin. Na srečanju, ki ga je pripravila in vodila Simona Pirc Katalinič, so nastopile tri ekipe z radgonskega območja ter „gostje“ iz Mačkovcev v občini Puconci, in sicer tri z gledališko in ena z lutkovno predstavo. Vse štiri skupine so s svojimi predstavami, ki jih je strokovno ocenjevala slavistka, vsestranska gledališka umetnica in animatorka Mojca Redjko, so navdušile mlade gledalce, katerim so pravzaprav tudi bile namenjene. Ko bo strokovna spremljevalka . Danes si bomo ogledali 3 gledališke in 1 lutkovno predstavo. Strokovno bo vse predstave ocenila vsa območna srečanja v Pomurju, bo izbrala najboljše za regijsko srečanje otroških gledaliških skupin, ki bo 18. aprila v Murski Soboti.

V Apačah se je prva predstavila lutkovna skupina Hudomušnice, ki je nastala med sodelavkami vrtca Manka Golarja Gornja Radgona, enote Črešnjevci. Združuje jih veselje do lutk, predvsem z vidika izvirnosti izvedbe, tako pri izdelavi lutk kot pri sceni in besedilu. Kljub temu, da je veliko čudovitih literarnih del za otroke, verjamejo, da so dovolj ustvarjalne in kompetentne za izvirna avtorska dela, zato nam bodo zaigrale igrico, ki jo napisala vzgojiteljica Tadeja Štuhec, z naslovom V Micinem vrtu. Skupino sestavljajo vzgojiteljice: Daša Benko, Tadeja Štuhec, Janja Munda in Mihaela Plemenič. Gostujoča dramska skupina iz OŠ Puconci, POŠ Mačkovci že dvanajsto leto deluje dramski krožek. Letos je v dramski skupini Mali Goričanci 18 učencev, ki zelo radi prihajajo k uri dramskega krožka, kjer se veliko igrajo. Večina učencev je mlajših, iz prvega triletja in letos so prvič nastopili na odrskih deskah. Zaigrali so predstavo Jane Asič: Žogica rogica. Menotrica skupine je Anemary Puhan.

Dramsko – gledališka skupina OŠ dr. Antona Trstenjaka Negova na šoli deluje 5. leto. Učenci, ki so se predstavili z igrico Jasne Markuš: Čiruli za Sarino srečo, še nimajo dolge kilometrine pri igranju, so pa željni igrati, zato so tokrat tudi nastopili. Izbrali so igrico, ker odraža tematiko, s katero se danes srečuje marsikatero dekletce. Mentorica skupine je Petra Starovasnik Dumić. Na OŠ Sv. Jurij ob Ščavnici že nekaj let uspešno deluje dramski krožek. Letos ga obiskuje enajst učenk, starih od 11 do 14 let. Mentorica Lidija Jarc pri njih razvija zmožnost izražanja z mimiko, kretnjami, gibanjem in govorom v odrskem prostoru. Veselijo se vsakega uspeha, največ pa jim pomeni aplavz publike. In tega so bile deležne na tem odru, ko so uspešno pripravile in uprizorile dramsko besedilo Janeza Remškarja, Mulci proti doktorju zlobi.