Negovski grad: Prikovani grajski duhovi

Kiparski umetnik Leopold Methans z enkratno razstavo v Negovi.
V okviru predstavitve srednjeveškega gradu Negova kot središča podeželske dediščine, in v okviru mednarodnega projekta RURITAGE, so v krogu gradu odprli razstavo umetnika Leopolda Methansa iz Zgornje Velke. Odprtje razstavo, ki jo je organiziral Zavod Kultprotur Gornja Radgona, se je pričela s kulturnim nastopom glasbenika na klaviaturah Valterja Klemenčiča in pevke Sare Urbanič. Razstavljavca in udeležence razstave, ki so jo poimenovali Prikovani grajski duhovi, je pozdravila direktorica Zavoda Kutprotur Gornja Radgona Tatjana Karba Kotnik, ki je izrazila zadovoljstvo, da se je umetnik odločil za razstavo na Negovskem gradu. V kiparski razstavi Prikovani grajski duhovi prevladujejo sicer liki iz starega kovanega železa, ki je bilo nekoč del kmečkega orodja. Železo, ki so ga v preteklosti kovači prekovali, mu dali uporabno vrednost, je skozi stoletja vase vsrkavalo radost ter prekletstvo boja za naš vsakdanji kruh.

Danes pa ti, že zavrženi kosi okovja in orodij, preoblikovani v skulpture, izžarevajo energijo in duh preteklosti, ki kot neme sence lebdijo v prostoru. Umetnik Leopold Methans je rojen 13.9.1952 v Sp. Velki v občini Šentilj. Po osnovni šoli na Zgornji Velki je končal Poklicno gradbeno šolo v Mariboru, ter se je nato ob redni zaposlitvi v bližnji tovarni ljubiteljsko ukvarjal z oblikovanjem gline, mavca in lesa. Nastajali so prvi lesorezi, kakor tudi replike kipov ter manjkajočih elementov pri obnovah sakralnih objektov. Vse pogosteje je posegal tudi po kamnu, kar je spremenilo njegovo poklicno pot; preko petindvajset let že namreč v lastnem kamnoseškem podjetju oblikuje kamen. Ves čas se tudi ljubiteljsko ukvarja z zbiranjem in zapisovanjem kulturne dediščine Slovenskih goric. Nastale so bogate zbirke posodja, orodij, pohištva, starih fotografij in literature, ki pričajo o iznajdljivosti in bogatem kulturnem življenju naših prednikov.

Na Zg. Dražen Vrhu je leta 2005 začel preurejati skoraj 200 let staro hišo in jo v celoti namenil kulturi in kulturni dediščini. V hiši, ki vse bolj dobiva status kulturno turističnega centra, se že od leta 2008 vrstijo številne likovne delavnice, razstave in literarna srečanja, na katerih so gostili znane literate in likovne umetnike iz Slovenije ter tudi iz tujine. 2008 seje včlanil v Likovno sekcijo KUD Gabrijel Kolbič iz Zg. Velke ter začel aktivno delovati na področju ljubiteljske likovne umetnosti. Istega leta sodeluje na mednarodnem kiparskem simpoziju Kamni prijateljstva v Bruchsalu v Nemčiji. Je tudi član Likovnega društvo Gornja Radgona, v katerem aktivno deluje, saj sodeluje na številnih skupinskih kakor tudi samostojnih razstavah v Sloveniji, Avstriji, Nemčiji in na Hrvaškem. Prav tako je prejemnik več najvišjih priznanj Javnega sklada za kulturne dejavnosti Republike Slovenije ter Zveze likovnih društev Slovenije. Njegovo razstavo v okviru Negovskega gradu, si je sicer mogoče ogledati v času, ko je grad Negova odprt za obiskovalce.

Foto: Ludvik Kramberger