Prof. dr. Matjaž Duh: Pogovor z drevesi

Gornja Radgona gosti čudovito razstavo uglednega mariborskega umetnika.
Župan občine Gornja Radgona, Stanislav Rojko, je v galeriji radgonskega kulturnega doma odprl enkratno razstavo vrhunskega likovnega umetnika, prof. dr. Matjaža Duha iz Maribora. In prav županu, ki je mimogrede povezan z gozdom in drevesi, saj je po poklicu gozdarski inženir, je pripadla čast, da odpre razstavo, ki nosi simbolen naslov „Pogovor z drevesi“, kajti vse razstavljene umetnine so povezane z drevesi, lesom in sploh gozdom. Rojko je v svojem kratkem pozdravnem nagovoru zahvalil umetniku, ki je zelo povezan tudi z radgonskim območjem, kajti med drugim je nekajkrat bil udeleženec likovne kolonije v DOSOR-ju, kjer je tudi razstavljal, bil je na Steyerjevi vinogradniški koloniji in tudi na lanski kolonij v Mačjem mestu v Radencih, med drugim povedal, kako drevo vstaja iz nič, zraste v mogočno steblo in na koncu konča v »nič«. Predsednica Likovnega društva Gornja Radgona Tatjana Mijatović je izrazila zadovoljstvo, da društvo gosti takšnega umetnika. „V našem društvu je Matjaž zmeraj dobrodošel in cenjen kot slikar, kakor tudi mentor naši likovnih kolonij. Letos bo mentorstvo kolonije prevzel že tretjič“, je med drugim povedala Mijatovićeva, ki je tudi vodila otvoritev razstave.

O sami razstavi in posameznih razstavljenih slikah se pregovoril likovni kritik Mario Berdič, ki je med drugim dejal, da je prof. dr. Matjaž Duh v novejšem ustvarjalnem obdobju skrajno intenziviral svojo slikarsko produkcijo, podkrepljeno s pogostim udeleževanjem na likovnih kolonijah in s številnimi strokovnimi popotovanji, kjer dobiva zmeraj nove navdihe iz neposrednega delovnega oz. trenutnega bivalnega okolja, pri čemer upodablja motive v prepoznavnem slogu (sinteza organske in geometrijske stilizacije) in s samosvojo tehniko reliefnega strukturiranja slikovne površine. „Zanimivo je opazovati razvoj Duhove motivike v izključni adicijski kompoziciji, od drevesnih debel ali grozdnih trsov, preko antropomorfnih oblik, pa vse do lesenih ograj z naslikanimi, nostalgično učinkujočimi »grisaillnimi fotografijami«, bodisi družinskimi bodisi krajinskimi. Vendar v trenutni fazi te ograje transformirajo v naglašeno navpične stavbe skrivnostnih mest z velikimi portali, poudarjajoč ne toliko celostno prostorsko iluzijo kot plastičnost posameznih likovnih objektov, vnovič s pomočjo strukturiranja, a tokrat zelo minucioznega, malodane filigranskega. Zanimivo je spreminjanje atmosfer posameznih domišljijskih vedut, saj so nekatere prav strašljive, temačne, nekatere celo na robu sesutja, druge pa so zopet bolj optimistične, prikazujoč odprta in cvetoča mesta. Lahko torej ugotovimo, da Matjažu Duhu brez dvoma ugajajo variacije na temo, saj v njegovem opusu še nismo zasledili toliko raznolikosti, izhajajoče praktično iz enega samega likovnega objekta, drevesa.“ je dejal priznani likovni kritik Mario Berdič.

Sicer pa je Matjaž Duh, rojen v Mariboru, doktor likovno pedagoških znanosti. Zaposlen je na Pedagoški fakulteti Univerze v Mariboru kot redni profesor za specialno didaktiko, področje likovna umetnost. Poleg svojega raziskovalnega dela je dejaven tudi na področju likovne umetnosti. Njegovi zgodnejši ustvarjalni cikli so predstavljali opusi unikatnih grafik in računalniške grafike. V zadnjih letih se več ukvarja s slikarstvom. Za svoje umetniško delo je prejel več nagrad. Pogosto sodeluje na likovnih kolonijah doma in v tujini. Svoja umetniška dela je razstavljal na številnih samostojnih in skupinskih razstavah v Sloveniji in tujini. Je član Društva likovnih umetnikov Maribor (DLUM) in Zveze Društva slovenskih likovnih umetnikov (ZDSLU).

Osrednja raziskovalna ali umetniška področja dr. Matjaža Duha so: Razvijanje likovne apreciacije in likovno apreciativnih sposobnosti; Spremljava popularnosti likovnih motivov in preferenc do likovnih motivov; Sodobne likovne prakse v likovnem kurikulumu; Razvijanje pozitivnega odnosa do postmoderne likovne kulture; Spremljava različnih vidikov likovnega razvoja; Likovna ustvarjalnost pri nadarjenih in nenadarjenih učencih; Muzejska pedagogika in likovna umetnost; IKT in multimedija v izobraževanju in v likovni umetnosti; Ekologija in trajnostni razvoj v likovni umetnosti...Pogosta so tudi njegova sodelovanje v združenjih, uredništvih, umetniških ustanovah in drugih institucijah, kakor tudi v raziskovalnih ali umetniških projektih.

Škoda je le, da se otvoritve čudovite razstave ni udeležilo nekoliko več ljudi, saj bi imeli kaj videti. Morebiti pa jih bo več v naslednjih dneh in tednih, saj bo razstava na ogled vse do 3. maja.