Naj ne bo nikoli pozabljeno

Pri Tišiču so odkrili spominsko ploščo: Hranili orožje 1990-1991.
Mestu in občini Gornja Radgona gotovo pripada eno častnih mest, ko gre za spomin na osamosvojitveno vojno izpred 28 let, in zato ne preseneča, da se veteranska in domobljubna združenja skušajo, tako ali drugače oddolžiti tistimi, ki so pomagali, da se je nekaj dni “zasedeno” mesto rešilo. Še posebej pa se veteranska društva prizadevajo mladim vsaditi nekoliko več domovinske zavesti in sploh domoljubnosti. In da se dogajanje iz konca junija ter začetka julija 1991 ne bi pozabilo, postavljajo tudi obeležja, ki spominjajo na omenjene dogodke. Tako je ob letošnjem državnem prazniku Dnevu državnosti, še posebej slovesno bilo na domačiji družine Tišič v Policah 88 pri Gornji Radgoni. Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo (OZ VVS) iz mesta heroja Gornje Radgone, je namreč na hiši Tišičevih, kjer sedaj živijo mama Terezija, sin Srečko s partnerko Sonjo in hčerama Zalo in Urško, s krajšim priložnostnim programom, odkrili spominsko ploščo: Hranili orožje 1990-1991. Poleg domačinov so se slovesnosti udeležili veterani OZ VVS Gornja Radgona, predstavniki PVD Sever-pododbor GR, in predstavniki OZSČ GR.

Ob pozdravnem nagovoru je predsednik OZ VVS Gornja Radgona, Nikolaj Brus, ki se je spomnil dogajanja na območju Gornje Radgone, poleti 1991, zahvalil družini Tišič za pogum, ko so pred in med osamosvojitveno vojno brez zadržkov sprejeli orožje teritorialne obrambe v hrambo. „Ni več naključje, da naše območno združenje VVS prav danes, na praznik dneva državnosti odkriva tretjo spominsko ploščo -Hranili orožje, saj s tem uresničujemo naš program dela ter hkrati izpolnjujemo naš dolg do hrabrih posameznikov in družin, ki ste se za to plemenito, hrabro, odgovorno in domoljubno dejanje odločile. Do sedaj smo odkrili dve plošči, eno pri družini Kurbus v Lastomercih in na lovskem domu LD Gornja Radgona v Hercegovščaku. Minilo je 28 let, odkar so se odgovorni v TO Gornja Radgona, tajno in premišljeno odločili, da bo v tej hiši hranjeno orožje od 27. junija 1991, do 17. julija 1991, s čimer so domači sprejeli veliko odgovornost, saj je bilo tu tajno skladišče streliva in minsko- eksplozivnih sredstev, hkrati pa je bila tukaj nameščena enota TO Gornja Radgona med Osamosvojitveno vojno 1991. Pripadniki TO so bili na tej domačiji vedno dobrodošli“, je spomnil Brus, ki je dodal, da so se v TO posebej zavedali, da so bili v enotah JLA tudi sinovi slovenskih mater.

Za vse prebegle in zajete vojake, kot je dejal Burs, so humano in po vseh mednarodnih vojaških normah poskrbeli v Centru v Spodnjih Ivanjcih. Na območju UE Gornja Radgona, od Hrastje Mota do vključno Gornje Radgone in Zgornjega Konjišča, je potekalo mnogo borbenih aktivnosti. Padli sta tudi dve nepotrebni civilni žrtvi, Alojz Gaube in Janez Svetina, katerima so se poklonili z minuto molka. Ob tem je Brus, ki je spominsko obeležje odkril v sodelovanju z gostiteljico Terezijo Tišič, družini izročil državno zastavo, katera bo poslej neprekinjeno plapolala ob spominskem obeležju, na hiši.