Ustvarjali so okrog nekdanje lovske koče

Na tromeji med Slovenijo, Avstrijo in Madžarsko je Mednarodna likovna kolonija „Krajinski park Goričko 2020“.

    Likovna sekcija LISE, ki deluje v okviru Kulturnega društva Studenci - Maribor, je v septembru izvedla tridnevno likovno kolonijo na prostem, in sicer v okrilju zelene narave Krajinskega parka Goričko. Iz Maribora so se podali na severovzhodni rob naše domovine in se nastanili na t.i. kmetiji z nastanitvijo Panmanjo v Doliču, ki spada v občino Kuzma.


     Nekdanja lovska koča je lepo obnovljena in obiskovalcem nudi ne samo prijazno okolje v neokrnjeni naravi, temveč tudi savno in masažni vodni bazen. Nedaleč od tromeje Avstrija – Slovenija – Madžarska, na jasi sredi gozda, so udeleženci kolonije imeli ob postavitvi svojih slikarskih stojal dovolj medsebojne razdalje in so lahko varno vihteli čopiče in se posvečali slikanju.

Člani likovne skupine LISE so sicer ljubiteljski slikarji iz Maribora, avstrijskega Gradca in hrvaškega Zagorja. Kolonije so se udeležile tudi tri študentke likovne pedagogike iz mariborske pedagoške fakultete, starši pa so prijavili še dve mlajši talentirani dekleti, ki imata dar za likovno izražanje – gimnazijko in osnovnošolko, sestrični iz Gornje Radgone. Tako je bila ta kolonija posebna v tem, da je pri likovnem ustvarjanju povezala različne generacije, od starejših, izkušenih upokojenih ljubiteljev slikarstva do študentk likovne umetnosti in celo dveh mlajših deklet. Skupno se je kolonije udeležilo 12 udeležencev »v živo«, dva iz tujine pa sta zaradi ogroženosti s covid virusom sodelovala »na daljavo«.


    Vodja LISE in organizator kolonije Vincenc Holc je s seboj iz Maribora pripeljal tudi mentorico, likovno pedagoginjo Jelisavo Jelko Leskovar, ki je udeležence usmerjala pri delu, jim svetovala, pa tudi demonstrirala posamezne slikarske tehnike. Vsak si je izbral, kar mu je bilo najbližje. Tako so ustvarjali v različnih tehnikah: akril na platno, olje na platno, akvarel, tuš, pa tudi v enkavstiki (slikanje z voski). Od motivov so prevladovali tipični za goriško pokrajino: gozdovi, drevesa, potke, stara podeželska arhitektura itd., upodabljali pa so tudi značilne ptice tega področja kot so bele štorklje. Ker je delo potekalo celodnevno z zgolj krajšimi odmori, je nastalo veliko izdelkov, katere so prvič s ponosom razstavili kar pred bližnjo okrepčevalnico Tromejnik Sukič, kamor so jih prišli občudovat tudi gostje. Za same udeležence so bili vtisi iz kolonije navdihujoči. Slednja je v celoti izpolnila njihova pričakovanja po skupinskem ustvarjanju in medgeneracijskem druženju. „Še več; prijetno počutje v objemu Krajinskega parka Goričko, gostoljubnost domačinov in čar jesenskega časa jim je pomagalo vtisniti to kolonijo v nepozaben spomin. Za dokumentiranje prireditve je s svojo fotografsko kamero poskrbel dopisnik in fotograf Ludvik Kramberger iz Gornje Radgone“, je razložil Vincenc Holc.