Zadonele so ljudske pesmi »Dere sen jaz mali bija«

Revija pevcev ljudskih pesmi in godcev ljudskih viž brez gledalcev.

    Konec minulega tedna so po daljšem času tudi na območju Gornje Radgone, torej v občinah: Apače, Gornja Radgona, Radenci in Sveti Jurij ob Ščavnici, pripravili kakšen kulturni dogodek „v živo“. Tokrat je v organizaciji Javnega sklada za kulturne dejavnosti – OI Gornja Radgona, kjer vseskozi skrbijo ohranitev pravega ljudskega petja in godenja, potekalo srečanje poustvarjalcev glasbenega izročila Slovenije, torej pevcev ljudskih pesmi in godcev ljudskih viž iz štirih omenjenih občin. Na tokratnem območnem srečanju, pod naslovom »Dere sen jaz mali bija«, ki je potekalo v prostorih ZGŠ Maestro v Gornji Radgoni, se je s svojim ljudskim ljubiteljskim petjem in godenjem predstavilo pet skupin iz treh štirih občin, tik pred zdajci pa sta zaradi bolezni v skupinah, nastop odpovedali dve skupini iz občine Radenci.

    Srečanje, kjer se je vsaka skupina predstavila s tremi ljudskimi pesmimi, je spremljal tudi strokovnjak za naše bogato glasbeno izročilo, skladatelj in folklorist Klemen Bojanovič, ki je po nastopu, vodjam skupin svetoval, če je kaj potrebno popraviti ali izboljšati. Kot je uvodoma dejala voditeljica srečanja, sicer vodja JSKD OI Gornja Radgona, Simona Pirc Katalinič, lansko leto tudi ljubiteljskim kulturnikom ni bilo naklonjeno, tudi letos, do konca leta še ne vemo, kaj nas čaka. „Veseli smo, da nam vsaj trenutno situacija omogoča druženje, in da ste se na današnje srečanje, kljub omejenim pogojem, prijavili tako številčno, kar potrjuje, da ljudsko petje pri nas ne bo nikoli zamrlo. Današnji večer nas je naučil, da ljudsko lahko ostane ljudsko samo, če se do njega goji ljubezen in spoštovanje,“ je dodala Pirc Kataliničeva, ki je kratko predstavila tudi vse štiri nastopajoče skupine, ter njihov repertoar na srečanju. Ob tem je zahvalila občini Gornja Radgona za finančno podporo pri izvedbi srečanja, ter ZGŠ Maestro za odstopljen prostor ter pomoč pri organizaciji.

    Kot prve so tokrat nastopile ljudske pevke DU Negova - Spodnji Ivanjci, ki pojejo že 17 let. Redno se udeležujejo revij odraslih pevskih zborov, srečanj poustvarjalcev ljudskega izročila, srečanj pevskih zborov društev upokojencev. Sodelujejo na večini prireditvah v domačem kraju. V normalnih časih vsako leto pripravijo tudi samostojni koncert z gosti. Druži jih veselje in ljubezen do petja lepe slovenske ljudske pesmi, ki ne sme biti pozabljena. Zapele so pesmice: Ena ptička priletela, Ko so fantje proti vasi šli in Sem deklica mlada, vesela. Njihov vodja je Vlado Maguša. Tamburaško društvo Apače deluje od leta 2007, ko so se zbrali z namenom, da v Apačah ponovno zaigrajo na več kot 50 let stare tamburice. Društvo šteje 12 članov, trenutno je aktivnih 8. Igrajo povsod, kamor jih povabijo. Njihov repertoar je bogat in pester, saj poleg ljudskih pesmi igrajo tudi narodno-zabavne, popularne slovenske in tuje pesmi, poslušalce pa radi razveselijo tudi s kakšno dalmatinsko pesmijo. Tokrat so prisotne razveselili z Rašplo, Štirje fantje špilajo in skladbo Pastirče mlado. Tamburaško društvo Apače vodi Jan Juršnik. KUD Ljudskih pevk Sv. Jurij ob Ščavnici v letošnjem letu praznuje 40 let svojega delovanja. V tem času so izdale kaseto in tri zgoščenke, v glavnem z avtohtonimi pesmimi iz našega okolja. Pravijo, da se zavedajo, da čas teče in ravno zaradi tega čutijo odgovornost, da vse tiste pesmi, ki so ostale še nezapete ali manjkrat predstavljene, zapustijo našim mlajšim rodovom. Tokrat smo slišali tri avtohtone: Tü pri Jürji, Nema pila xwč ter Za dikline. Vodja skupine je celih 40 let Marija Simonič.

    Društvo ljudskih pevk Apače uspešno deluje že več kot 20 let. Nastopajo na raznih prireditvah v občini in izven nje. Redno se udeležujejo naših srečanj poustvarjalcev ljudskega izročila in so večkrat izbrane tudi na regijsko srečanje. V normalnih razmerah vsako leto pripravijo samostojni koncert z gosti. Skupina je že izdala samostojno kaseto in zgoščenko. Pravijo, da jih druži prijateljstvo in veselje do petja lepe slovenske ljudske pesmi. Zapele so pesmice: Hribčki, ponižajte se; Sinoči je pela; Lepe so Slovenske nam gorice. Njihov vodja je Vili Jaušovec. Tamburaška skupina »KD Peter Dajnko« Črešnjevci se s svojim delovanjem trudi ohranjati ljudsko izročilo svojih prednikov, hkrati pa se želijo z izvajanjem novejše glasbe približati širšemu krogu poslušalcev. Že kar nekaj let se uspešno predstavljajo širom Slovenije v okviru Srečanja poustvarjalcev ljudskega izročila. Tamburaši si bodo tudi v prihodnje prizadevali za oživljanje in razvoj predvsem ljudske glasbe. Glede na to, da skupino uspešno pomlajujejo, se za njihov uspeh ni potrebno bati. Zaigrali so nam: Moja je lepša kak tvoja; Oj, dekle, kaj tajiš; Tü pa tam. Skupino vodi Danilo Banfi.