DVE RADGONI STA SI VEDNO BLIŽJE

Lokalni oblastniki iz Gornje Radgone in Bad Radkersbura sodelujejo na mnogih področjih...
Že vrsto let, praktično od osamosvojitve Slovenije, še posebej v zadnjem desetletju, mesti Gornja Radgona in avstrijska Radgona (Bad Radkersburg) odlično sodelujeta. Mesti na levem in desnem bregu reke Mure sodelujeta v različnih projektih in na mnogih področjih, tako da sta si ne le mesti temveč predvsem prebivalci obeh prijateljskih in sosednjih mest, vedno bližje. Odkar sta na obeh straneh reke Mure porušena objekta v katerih so nekoč policisti in cariniki opravljali mejne zadeve, je praktično videti, da je Radgona, iz dveh postala eno mesto, kot je nekoč že bilo. Nekoč so se prebivalci z obeh bregov Mure srečevali predvsem v prodajalnah ter na delovnih mestih, danes pa so Avstrijci in Slovenci skupaj že od vrtca, saj jih veliko obiskuje skupne vrtce, preko osnovne in srednjih šol, do fakultet. Ob tem izvrstno sodelujejo mnoga društva, predvsem kulturna, športna, pa gasilci ipd., vedno boljše pa sodelujejo tudi gospodarstveniki.
Seveda vsemu temu prispeva tudi dobro politično razumevanje in sodelovanje na državnem, in zlasti na lokalnem nivoju. Ravno v tem grmu tiči zajec, ko gre za izvrstno sodelovanje med dvema Radgonama. Lokalni oblastniki, na čelu z županoma Antonom Kampušem in Josefom Sommerjem, se pogosto srečujejo ter dogovarjajo za različne projekte, ki jih je v zadnjem času bilo kar nekaj. In potem, ko so pred nedavnim obnovili osrednjim most med mestoma, pa sedaj potekajo dogovarjanja okrog ureditve obrežin reke Mure, seveda pa med prioritete obeh mest sodi tudi vnovična železniška povezava med mestoma. Poleg uradnih srečanj, se lokalni oblastniki pogosto srečujejo tudi na različnih proslavah, prireditvah in drugih dogodkih na območju ene ali druge občine oz. regije.
Še posebej so prisrčna neformalna srečanja v prostem času ob kavi, kjer se običajno doseže največ poslovnih in drugih dogovorov. Tako je bilo tudi v teh mrzlih februarskih dneh, ko so se na kavici in Zlati penini, v radgonski „Ciconiji“ srečali prijatelji iz Gornje Radgone: župan Anton Kampuš, podžupan Vinko Rous, nekdanji podžupan Andrej Husar, sicer odvetnik in prokurist Doma starejših občanov Gornja Radgona, ter si Bad Radkersburga: župan Josef Sommer, poslanec deželnega parlamenta Anton Gungl, okrajni glavar Bad Radkersburga Alexander Majcen... Ob prijetnem kramljanju so si prijatelji izmenjali izkušnje tudi o vzdrževanju prometnic in mestnih ulic, spregovorili pa so tudi o nadaljevanju nekaterih skupnih projektov.