DAN ODPRTIH VRAT OBČINSKE UPRAVE OBČINE DOBROVNIK

Občani, ki so spoznali delo lokalne skupnosti, bodo bolj cenili njihovo delo...
SOS – Skupnost občin Slovenije, ki se je ustanovila sredi februarja 1992, torej natanko pred 20 leti, je skupaj z občinami članicami počastila ta jubilej z vsesplošno akcijo širom po Sloveniji z odprtjem občinskih uprav vsem občankam in občanom. V tej zelo domiselni akciji se je, med drugimi (na severovzhodu države še: Beltinci, Moravske Toplice, Benedikt...) pridružila tudi občina Dobrovnik. Prostori občinske uprave in Kulturnega doma Dobrovnik so bili na razpolago na ogled ves popoldan. Udeležba je kljub mrzlemu vremenu bila zadovoljiva, še posebej domiselno in razveseljivo pa je bilo ko so učenci višjih razredov DOŠ Dobrovnik prišli na obisk.
Župan Marjan Kardinar in sodelavci občinske uprave, Zavoda za turizem in Madžarske samoupravne skupnosti so jim predstavili pomen in namen vseh ustanov, zatem so se spoznali z posameznimi delovnimi mesti, katere so zelo dobro in slikovito predstavili vsi zaposleni. Ogledali so si vse občinske prostore, sejno sobo, knjižnico in obnovljeni kulturni dom. Z predstavitvijo so bili vsi zadovoljni. Zanimivo je to, da so vsi obiskovalci imeli čisto drugačno predstavo o delu v občinski upravi, povedali so, da bodo sedaj še bolj cenili delo in trud vseh, ki delajo za skupno dobro Občine Dobrovnik.
SKUPNOST OBČIN SLOVENIJE
Skupnost občin Slovenije je največje združenje občin v Sloveniji, ustanovljeno z namenom zastopanja občin članic in uveljavljanje njihovih interesov v odnosu do državnih in evropskih institucij. Ustanovljena je bila v Mariboru 14. februarja na Valentinovo pred 20 leti, torej 1992 leta pod imenom Stalna konferenca lokalnih skupnosti Slovenije. Iniciativnega sestanka se je udeležilo 34 takratnih občin in občinske predstavnice in predstavniki so prihajali iz vseh območij Slovenije, od Murske Sobote do Kopra in Izole, od Tržiča do Krškega, Maribora in Ptuja,…Danes, po dvajsetih letih zastopa skupnost 173 občin članic in preko njih več kot 90% vseh prebivalk in prebivalcev države. Naloge skupnosti kot predstavnice občin so se širile kot so se širile in večale obveznosti občin. Danes je skupnost ključna, ko zagovarja interese in potrebe občin, usklajujejo zakonodajne okvire, kadar ti posegajo v organizacijo in delovanje občin, skrbi za širjenje znanja in vedenja, občinam pomaga iskati odgovore na številna zastavljena vprašanja, obvešča občine članice o vseh zadevah pomembnih za njihovo delovanje, jih mednarodno povezuje in širi njihove dobre prakse in projekte. Preko Skupnosti občin Slovenije so njene občine članice zastopane tudi na mednarodnem nivoju kot je Odbor regij, Kongres lokalnih in regionalnih oblasti Evrope, Svet evropskih mest in regij, Evro-mediteransko partnerstvo in Mreža združenj lokalnih oblasti Jugo-Vzhodne Evrope. Skupnost občin Slovenije je ena izmed redkih nacionalnih institucij, ki nima sedeža v Ljubljani, temveč v Mariboru. Skupnost je organizirana tripartitno, sestavljajo jo sekcije mestnih občin, občin s sedeži upravnih enot in ostalih občin. Vodi jo predsednik, Leo Kremžar, ki prihaja iz sekcije ostalih občin in je župan občine Miklavž na Dravskem polju.