GREMO NAPREJ – SLOVENIJA JE NA PRAVI STRANI

Borut Pahor, ki predstavil kandidate SD iz 8. volilne enote, poudarila, da smo „naredili več, kot smo vsi pripravljeni priznati“ ...
V gasilskem domu Gornja Radgona, je Borut Pahor, ob asistenci domačega župana in poslanca DZ Antona Kampuša ter kmetijskega ministra, mag. Dejana Židana, predstavil kandidati za državnozborske volitve Socialnih demokratov v 8. volilni enoti. O volilnem programu in dosežkih vlade je spregovoril prav predsednik stranke Borut Pahor, ki je uvodoma poudaril, da se ne bi ponovno podal na volitve in ne bi imel poguma, da bi ljudem pogledal v oči, če ne bi verjel, da je vlada v teh treh letih res naredila več, kot je videti. Po njegovih besedah živimo v času največje krize po drugi svetovni vojni, ki je »naplavil veliko slabega, neuspešnega in neučinkovitega in to je bilo potrebno najprej očisti«.
Ureditev odnosov s Hrvaško je po prepričanju Pahorja bil projekt, ki je zahteval »veliko zbranosti in poguma in ki bo pravično določil še zadnje elemente slovenske suverenosti, in to bo ostalo trajno.« Med rezultati minulih treh let je predsednika SD izpostavil še socialno varnost in ohranitev najmanj 22.000 delovnih mest, podvojili so sredstva za aktivno politiko zaposlovanja, sprejeli so protikrizne ukrepe za reševanje gospodarstva. Povečala so se vlaganja v raziskave in razvoj, povečali so izvoz in obvladali inflacijo, pripravili so strukturne reforme. Tudi javne finance so v letu 2011 vzdržale. Pri nekaterih temeljnih strukturnih reformah po besedah Pahorja žal niso uspeli. »Deloma smo za to krivi sami, delno pa tisti, ki so dajali potuho proti tem spremembam. Zato nismo uspeli prepričati državljanov« Pri tem je še dodal, da imamo najnižjo upokojitveno starost in da že zaradi tega ne moremo biti konkurenčni. Kar zadeva prihodnosti je Pahor realen, po njegovih besedah nas v najboljšem primeru čaka nizka gospodarska rast.
Kljub vsemu so vsi kandidati SD v 8. volilni enoti, ki so kratko predstavili svoje programe prepričani, da se stranka ne bo vdala tudi v bodoče. Kakorkoli že, minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, ki opravlja tekoče posle, Dejan Židan, bo kandidiral v okrajih Gornja Radgona in Murska Sobota 2 oziroma Goričko. Dejan Levanič iz Kidričevega kandidira v desetem (ptujskem) okraju, Mirjana Nenad s Ptuja pa kandidira v devetem (ptujskem) okraju. Samo Dvoršak je kandidat v pesniškem okraju, Marjan Toš v lenarškem okraju, Danijel Zajc pa v enajstem (ptujskem) okraju. Za SD v osmi volilni enoti kandidirajo še Rozina Prša v Lendavi, Biba Biserka Sever v Ormožu in Branko Smodiš v Ljutomeru.