IZJAVA ZA JAVNOST

k predlogu imenovanja vršilca dolžnosti odgovornega urednika javnega glasila Soboške novine...
MESTNA OBČINA MURSKA SOBOTA
KOMISIJA ZA MANDATNA VPRAŠANJA VOLITVE INIMENOVANJA
KARDOŠEVA 2
9000 MURSKA SOBOTA
Komisija za mandatna vprašanja in imenovanja je na seji dne 22. 01. 2014 obravnavala prejeto pismo župana v katerem jo med drugim poziva na ažurno ukrepanje glede problematike izhajanja javnega glasila Soboške novine.
Komisija je ugotovila, da je župan v svojem pozivu priredil sklep izdajateljskega odbora glede začasnega imenovanja odgovornega urednika javnega glasila Soboške novine. Na seji Komisije je namreč predsednik izdajateljskega odbora g. Iztok Zrinski povedal, da izdajateljski odbor glasila Soboške novine ni sprejel nobenega tovrstnega sklepa, temveč je le razpravljal o možnih osnutkih.
Komisija je na današnji seji ponovno preverila prijavo g. Buzetija in ugotovila, da izpolnjuje vse razpisne pogoje, zato za imenovanje ni nobenih omejitev. Glede na to lahko sklepamo, da gre za evidentno nagajanje župana, ki je svojo nenaklonjenost novemu odgovornemu uredniku celo javno izrekel. Dejstvo je, da g. Buzeti ne bo v delovnem razmerju na občini in župan nanj ne bo imel neposrednega vpliva. Zaradi navedenega se komisija ograjuje od vseh županovih poskusov blokiranja imenovanja novega odgovornega urednika glasila Soboške novine g. Tadeja Buzetija.
Imenovanje odgovornega urednika je pristojnost mestnega sveta in zato je županovo vmešavanje nedopustno. V primeru kakršnihkoli sumov pa ima pravico uporabiti pravna sredstva na ustreznih sodiščih.
Za vso morebitno materialno škodo zaradi motenega izhajanja glasila Soboške novine je tako odgovoren izključno župan, ker ni upošteval volje Mestnega sveta, ki je urednika pravočasno z veliko večino imenoval.
dr. Mitja Slavinec
predsednik komisije