TUDI ČE JIH NI „FEKALNE ODPLAKE“ MOČNO SMRDIJO

Hudi očitki podjetnika iz Velike Nedelje na račun občinske uprave in župana občine Ormož, Alojza Soka; Ali dejansko zavirajo razvoj podjetništva in obrti?...
Velika Nedelja, 28. maja – Birokracija, posebej povezana s takšnim in drugačnim plačilom, vedno prizadene. Še zlasti je ta boleča v trenutni gospodarski in finančni krizi, ob še dodatno če je prizadeti prepričan, da ga „birokrati obdelujejo“ neupravičeno. In prav to se trenutno dogaja družbi za proizvodnjo in trgovino Atina d.o.o. iz Senešcev na ormoškem koncu, ki med drugim razpolaga z večjim poslovno trgovskim objektom v Veliki Nedelji 8. Anica Moravec, lastnica omenjenega podjetja ter njen mož Janez, sta prepričana, da jima lokalna skupnost, občina Ormož povzroča težave, namesto da bi jima pomagala. In njihove „fekalne odplake“, čeprav jih pravzaprav ni, menda močno smrdijo prav po zaslugi lokalnih oblastnikov. „Ker imamo v Ormožu ravno oblast, ki na državni ravni govori, da Vlada RS premalo pomaga gospodarstvu (N.Si in SDS), je naša zgodba edinstven primer kako se zavira razvoj, in kako lokalne skupnosti neopravičeno zaračunavajo prispevke gospodarstvu. Po politiki SDS pa bi se moralo gospodarstvo razbremeniti..., žal pa je to samo na papirju, kajti pri nas samo zavirajo obrt in podjetništvo ter s tem razvoj“, sta nas v posebnem pismu, kjer opozarjajo na svoje težave, ki menda niso samo njune, obvestila zakonca Moravec.
Ob obisku v Veliki Nedelji in Ormožu pa smo se lahko prepričali v „dve resnici“, čeprav je očitno, kar kažejo tudi fotografije, da imata podjetnika Moravec nekako bolj prav. In prav zaradi tega vztrajata, da ne bosta plačevala odmerjenega komunalnega prispevka, ki znaša nekaj sto evrov. Prepričana sta, da jima je občinska uprava neupravičeno odmerila omenjeno takso tudi za del objekta, kjer sploh ni priklopljena voda, torej tudi na kanalizacijsko omrežje ne. „Naš poslovni objekt je en del "L" objekta, in kot je razvidno požarni zid loči stanovanjski del od naših poslovnih prostorov. Objekt preko dvorišča pa je ravno sporni objet, ki nima priklopa vode, mi pa bi morali za njegovo kvadraturo plačati komunalni prispevek za "fekalne odplake". Torej je vsakomur jasno, da nam neupravičeno zaračunavajo komunalni prispevek. Ker imamo prav se bomo borili na vse zakonsko določene načine“, razlaga Janez Moravec, ki je ogorčen nad lokalno oblastjo, kateri po njegovem prepričanju „slabo dirigira“ dolgoletni poslanec DZ Alojz Sok.
Zavedata se Moravčeva, da enako kot drugi občani morata plačati odmerjeni komunalni prispevek za priklop svoje poslovne stavbe na kanalizacijsko omrežje, toda moti ju površina uporabljena pri omenjeni odmeri. „Pri izračunu je uporabljena neto površina 319,3 kvadratnih metrov iz evidence NUSZ (nadomestilo za uporabo stavbenega zemljišča op. p.), ki ne ustreza dejanski neto površini objekta, saj je pridobljena iz bruto površine vseh objektov določene na podlagi aero posnetka in za ta namen ni ustrezna. Zajema namreč vse površine vključno s površino nadstrešnice, hladilnih komor, skladiščnih in drugih prostrov, ki s količino fekalij nimajo nobene zveze. Dejanska neto površina namreč znaša 142,84 kvadratnega metra. Uporaba površine parcele za izračun komunalnega prispevka za fekalno kanalizacijo je pa naravnost nesmiselna, saj količina fekalij ni v nikakršni zvezi z velikostjo parcele. Smiselna je le za eventualno količino meteornih vod, ki pa jih v fekalno kanalizacijo ni dovoljeno odvajati oz. jih imamo zbrane v lastno meteorno kanalizacijo, ki se izteka v hudourniški jarek, ker meteorna kanalizacija ne obstaja“, razlaga Anica Moravec, ki nikakor ne more razumeti, zakaj so jima zaračunali bruto poslovnih in neposlovnih površin.
Moravčeva sta sicer na vse načine skušala prepričati občinsko uslužbenko, da odmera ni pravilna, a je vse bilo zaman. Trdita tudi, da „sporni“ objekt ima takšno starost, da z nobeno uradno listino ni možno dokazati kolika je dejanska neto površina. Zato sta uslužbenko Matejo Serec povabila, da naj si objekt sama ogleda in tudi izmeri. „Znova pa smo ji zagotovili, da ne bomo plačali prispevka za kvadraturo objekta, ki nima niti priklopa na vodovod, in kako bi tukaj plačevali priklop na kanalizacijo za fekalije, če fekalij ni. Po drugi strani pa kvadratura za plačilo NUSZ ni sporna, in to smo tudi podpisali, za skladišče, ki je v bivši svinjski štali in nima priklopa vode, ne bomo plačevali prispevka za nadomestilo za priklop na na fekalno kanalizacijo“, trdi naša sogovornica, ki je z možem odločna, da zneska ne bosta plačala, in da se bosta borila do konca...
Povsem drugačnega mnenja pa so na občini Ormož, kjer so prepričani, da so vse naredili v skladu z veljavno zakonodajo in občinskimi odloki. Tako je Atini d.o.o. bil z odločbo dne 11.9.2008 po uradni dolžnosti odmerjen komunalni prispevek za priklop poslovne stavbe v Veliki Nedelji 8 na kanalizacijsko omrežje. V naselju Velika Nedelja je bila namreč zgrajena kanalizacija s čistilno napravo, za katero po odloku o odvajanju odpadne in padavinske vode izhaja, da je v primeru gradnje javne kanalizacije tam obvezna sočasna priključitev in uporaba javne kanalizacije. Omenjeni odlok določa, da se v primeru organizirane gradnje komunalne infrastrukture obračuna komunalni prispevek vsem zavezancem za priključitev na javno infrastrukturo po uradni dolžnosti. „Podatek o tlorisni površini parcele, ki je podlaga za izračun komunalnega prispevka, se po tem odloku pridobi iz projektne dokumentacije. V kolikor pa to ni mogoče, se kot osnova za izračun komunalnega prispevka vzame faktor dejavnosti iz 4. člena tega odloka ter Atlorisna= neto tlorisna površina objekta vzeta iz evidence NUSZ (baza podatkov za nadomestilo za uporabo stavbnih zemljišč) in Aparcela= tlorisna površina objekta krat faktor 2,5. Stranka je na izdano odločbo dne 13.10.2008 vložila pritožbo, v kateri med drugim oporeka, da površina za izračun ni pravilna. Dne 27.11.2008 je bila stranka z dopisom pozvana, da glede površine, ki jo oporeka predloži dokumentacijo, iz katere bo razvidna drugačna površina. Stranka je navedla, da nima nobene dokumentacije, ki bi izkazovala površino objekta. Zato je bil podatek o površini vzet iz evidence NUSZ kot določa odlok. Evidenca NUSZ je bila vzpostavljena ob pričetku obračunavanja NUSZ, nastala pa je tako,da je vsak zavezanec za plačilo NUSZ na predpisanem obrazcu posredoval dejansko površino svojega objekta in ta obrazec tudi podkrepil z lastnoročnim podpisom“, trdi ormoški župan Alojz Sok.
RAJE V MEDIJE KOT NA SODIŠČE
„Stranki se je za priklop poslovne stavbe na kanalizacijsko omrežje odmeril komunalni prispevek v višini 527,00 EUR. Moravčevi sta imela pravico, da sprožita upravni spor pri Upravnem sodišču v Mariboru, v kolikor se z odločbo ni strinjala in je prepričana da ta ni pravilna, vendar kljub vsemu tega ni storila, čeprav smo jo na to pravico še večkrat opomnili na občini Ormož. Vedno je dejala, da bo primer raje posredovala medijem...“, pravi župan Ormoža Alojz Sok.