Podjetje   |   Kontakt   |   Cenik   |   Oglasi   |   Etični kodeks                                                                                                 
  
TV srk-11
Gospodarstvo Kultura Šport Zanimivosti Kronika Cerkev Politika

RADGONSKA TELOVADNICA DOBI DEFIBRILATOR?
19.02.2011V letošnjem letu naj bi zbrali sredstva za nakup avtomatske naprave za oživljanje Ob konstituiranju novih delovnih teles občinskega sveta občine Gornja Radgona, je na seji komisije za priznanja, pohvale in nagrade, padel predlog, da bi tisti, ki to želijo, sejnino namenili v dobrodelne namene. In ker je športna dvorana OŠ Gornja Radgona, kjer se poleg več sto otrok in zaposlenih na šoli, rekreira več sto drugih občanov, tako mladih kot nekoliko manj mladih, ki igrajo: nogomet, rokomet, košarko, odbojko, ki plešejo in telovadijo, se ukvarjajo z aerobiko ipd., brez defibrilatorja, je bila ideja, da bi se sredstva na posebnem računu zbirala prav za omenjeno avtomatsko napravo za oživljanje. Seveda se bodo redki odpovedali sejnin na odborih, komisijah ali celo občinskem svetu, toda vsak evro bo dobrodošel. Poleg denarja od sejnin naj bi namreč nekaj sredstev prispevali tudi podjetniki, obrtniki in drugi posamezniki, pa občina ipd. Ob tem je v postopku registracija Lions kluba Gornja Radgona, ki bo najbrž tudi pomagal. Otroci in drugi občani, ki se rekreirajo in ukvarjajo s športom v OŠ Gornja Radgona si nedvomno zaslužijo napravo za oživljanje, saj ne smemo prezreti, da so srčni zastoji vse pogostejši tudi med mladimi.
Avtomatski defibrilator, ki je enostaven za delovanje, stane sicer med 2.000 in 3.000 evrov, kar ni tako malo, a je to le kaplja v morje v primerjavi z enim samim človeškim življenjem. Nikakor ne smemo pozabiti kolikšno bogastvo je zdravje človeka. Hkrati si tudi želimo, da človeštvo enkrat za vselej odpravi vojne in druge povzročitelje revščine in trpljenja po svetu. Tako bi bilo tudi več zdravja. In kamenček v mozaiku k temu »boljšemu svetu« smo lahko vsi, ki bi pomagali, da v Gornji Radgoni, poleg zdravstvenega doma, nabavimo defibrilator. Ta naprava, ki rešuje življenja ob nenadnem zastoju srca, naj bo darilo vsem tukajšnjim ljudem in obiskovalcem v Gornji Radgoni. Vsi si seveda žalijo, da bi defibrilator koristili bolj poredko, in da bi ta v šolski dvorani bolj stal kot okras. Če pa bo potrebno, je zadeva vedno dobrodošla, saj je najpomembneje ponesrečenca obdržati pri življenju, dokler ga ne prevzame zdravstveno osebje. Nesreče nikoli ne počivajo in glede na to, da se v šoli vedno zbira veliko športnikov in sploh mladih, tukaj pa so tudi starejše in druge osebe, je jasno, da se takšno napravo pogreša. Ko se srce zaustavi je najpomembnejši čas. In zato je tovrstna naprava – defibrilator, izjemno pomemben za reševanje življenj. Torej z nakupom avtomatskega defibrilatorja bi se v Gornji Radgoni povečale možnosti preživetja vsem tistim, ki bi jih prizadel zastoj srca. Tako bi se povečalo število dostopnih defibrilatorjev in hkrati zavest, da je zelo pomembno pravočasno začeti z oživljanjem in pomagati, da prizadeti preživijo do prihoda reševalcev. Vsekakor pa bo potrebno pripraviti še nekaj tečajev usposabljanja iz temeljnih postopkov oživljanja (TPO) in uporabe avtomatskih defibrilatorjev (AED), saj nikoli ni odveč, če več ljudi pozna delovanje z napravo.
Na podlagi znanstvenih izsledkov so prekatne motnje srčnega ritma najpogostejši razlog srčnega zastoja. Motnja srčnega ritma, ki jo imenujejo migetanje prekatov (ventrikularna fibrilacija), onemogoča iztis krvi iz prekata v aorto in pljučno arterijo. Srce se pravzaprav le trese, ponovno usklajeno delovanje pa je mogoče, če migetanje prekinemo z električnim udarcem velike moči (defibrilacija). Tehnološki napredek je omogočil razvoj aparatur, ki prepoznajo te motnje srčnega ritma in preračunajo potrebno energijo šoka, zato lahko z njim učinkovito upravljajo tudi laične osebe, seveda ustrezno usposobljene.
Po uradnih ocenah doživi primarni srčni zastoj vsako leto več kot 2000 prebivalcev Slovenije. Pri tem so v dobrih 90 odstotkih prisotni očividci. Ti v večini primerov pokličejo nujno medicinsko pomoč in v petini primerov poskušajo bolnika oživljati. Za verjetnost preživetja sta ključna oživljanje in defibrilacija v prvih minutah, ko prihoda reševalcev še ni mogoče zagotoviti, zato je takojšnja pomoč očividcev lahko odločilna. Očividci lahko lažje in učinkoviteje pomagajo, če uporabijo avtomatični defibrilator, ki je prilagojen laični uporabi. Cilj je skrajšati čas od nastanka srčnega zastoja do defibrilacije pod 5 minut, saj se pri zastoju srca z vsako minuto možnost preživetja zmanjšuje za 10 %...    
    


Mobilna srk-11.si
Novice v gibanju
Novice in zanimivosti v vsakem trenutku na
svoji mobilni napravi !
 
Android
Aplikacija za vse uporabnike telefonov,
ki imajo naložen operacijski sistem
Google Android

Velikost: 264850 bytes
Prenosov: 2135


 Povezave

  ●  TD Negova
  ●  Škofija M.Sobota
  ●  Pomurski sejem
  ●  KULTprotur
  ●   Čebelarsko društvo
       P.Dajnko G.Radgona
 Informacije

  ●  Vreme
  ●  Ceste
  ●  Borza
Spremljate nas v naslednjih kabelskih sistemih:

●  Gornja Radgona
●  Apače
●  Radenci
●  Ljutomer
●  Beltinci
●  Tišina
●  Veržej
●  Teleing v digitalni shemi 562 Mhz kanal 89
●  Križevci pri Ljutomeru
●  Sv.Jurij ob Ščavnici
●  Ormož
●  Ptuj
  TV SRK-11   ©   Vse pravice pridržane