Alojz suveren na II. Ivanovem ribiškem memorialu

Na tekmovanju v spomini na prehitro preminulega predsednika namakalo 22 ribičev.

    Izmed številnih takšnih in drugačnih prireditev in dogodkov na radgonskem območju, pripada eno častnih mest tudi prireditvi na ribniku Podgrad pri Gornji Radgoni, kjer so se radgonski ribiči, s tekmovanjem za prehodi pokal II. Ivanovega memoriala, spomnili svojega prehitro preminulega predsednika Ivana Bolčina – Iveka. Še jeseni predlani je bil Ivek predsednik RD Radgona – Ribiška podružnica Gornja Radgona, a je nepričakovano umrl zadnji dan oktobra 2020. Covid-19 je bil usoden za 70-letnega Iveka, ki so ga ribiči radgonskega območja, še mesec dni pred smrtjo videvali na ribnikih v Podgradu, Lisjakovi strugi, Lutvercih, Negovi, Lastomercih... Uspešno je vodil različne aktivnosti povezane z delovanjem temeljne ribiške enote, kot so skrb za ribiški stalež, varovanje narave in okolja, druženje članstva ipd. Nato pa je veliko prehitro za vedno zaprl svoje utrujene oči in se poslovil od družine, svojih najdražjih in ribiških prijateljev.

    In sedaj, poldrugo leto pozneje so ribiški kolegi potrdili, da ga ne bodo pozabili, saj je Radgonska ribiška podružnica pripravila 2. memorialno tekmovanje posvečeno Ivanu Bolčini – Iveku. Druženje in tekmovanje v ribolovu s plovcem se je začelo že ob 7. uri zjutraj, in kljub dejstvu, da je v okolici bilo veliko različnih prireditev in dogodkov, se je memoriala, torej tekmovanja in druženja, udeležilo solidnih 22 tekmovalcev, ne le iz Gornje Radgone, temveč s širšega območja Pomurja in Slovenskih goric. Seveda so na svoje tudi tokrat prišli še mnogi obiskovalci, ki se vedno zberejo na ribniku Podgrad, kjer poteka druženje in navijanje, letos pa ni več bilo covid omejitev, kot so veljale lani ob prvem memorialu. Na samem tekmovanju, kjer za prehodni pokal lahko tekmujejo le člani in članice RD Radgona, ostali pa le za druga priznanja, so vsi nastopajoči, v štirih urah namakanja, ujeli bolj skromnih 75 kilogramov rib, katere so po tehtanju spustili nazaj v vodo. Omeniti je potrebno, da je bila obvezna uporaba blazine za odpenjanje, naslov od lani pa ni branil Andrej Cimerman, ki je imel druge obveznosti. V takšni konkurenci je suvereno slavil Alojz Novak, član Ribiške podružnica Tišina, doma iz Bakovcev, za njim pa sta se uvrstila domačina iz Radgonske podružnice, Drago Grah in Darko Merčnik. Priznanja in pokale najboljšim je, v sodelovanju z vodjo tekmovanja Danijem Cerom Magdičem, podelil sin pokojnega Ivana, Darko Bolčina.

    Končni vrstni red: 1. Alojz Novak (Bakovci) 12.100 gramov ujetih rib, 2. Drago Grah 7.750, 3. Darko Merčnik (oba Gornja Radgona) 6.760, 4. Andrej Novak (Zbigovci) 5.830, 5. Ivan Jaušovec (Plitvica) 5.060, 6. Aljaž Ružič (Radenci) 5.040 itd.

    Dosedanja zmagovalca Ivanovega memoriala: Leta 2021: Andrej Cimerman (Plitvica); Leta 2022: Alojz Novak (Bakovci).