PLANINSTVO/
MNOŽIČNA UDELEŽBA LJUBITELJEV
NARAVE NA 17. POHODU TREH SRC

VEČ KOT 2.500 POHODNIKOV MED VINORODNIMI GRIČI Lepo in ne pretoplo vreme pritegnila kar 2.590 ljubiteljev pohodov, narave, rekreacije in zdravja, ki so hodili po nekoliko spremenjeni trasi Radgonsko – Kapelskih goric..
Po lepem in ne preveč vročem vremenu, se je minulo soboto (19.5.) v Radencih, pravzaprav okoliških vinorodnih gričih radgonsko – kapelskih goric zbralo zelo veliko število ljubiteljev narave, pohodov, planinstva, rekreacije in sploh zdravja. Na 17. tradicionalni pohod Treh src, katerega vsako leto, v okviru največje športno rekreativne prireditve v Sloveniji, mednarodnega maratona Treh src, uspešno organizirajo radenski in radgonski planinci, je namreč znova prišlo več kot 2.500 (natanko se je vpisalo: 2.950 - lani: 2.160, nekaj pa tudi ne) pohodnikov vseh starosti, kar je torej bistveno več kot lani, ko je vsem ponagajalo deževno in mrzlo vreme. Kakorkoli že v Radence in okolico so, poleg tisoči tekačev in obiskovalcev, tako prišli tudi mnogi ljubitelji planinstva, pohodništva in sploh narave vseh starosti, ter tisti, ki skrbijo za svoje zdravje iz cele Slovenije, bilo pa jih je veliko tudi iz tujine, predvsem Hrvaške, Avstrije, Madžarske in Italije. Med udeleženci smo zasledili mnoge znane Pomurce in Slovence, pa primorsko, notranjsko in domače radensko društva kjer so včlanjeni ljudje z težavami s srcem in ožiljem (koronarci). Teh je bilo skupno nad 300, zraven pa tisti, ki obiskujejo šole hujšanja, športniki, kulturniki, politiki, delavci in kmetje, osnovno in srednješolska mladina, dedki in babice, skupaj z vnučki, skratka vse, ki imajo pozitiven odnos do življenja.
Zato so zadovoljni s takšno udeležbo bili praktično vsi organizatorji, še zlasti vesela pa je bila neutrudna organizatorica, nekdanja dolgoletna predsednica PD Gornja Radgona Elica Koroševič, ki je tudi bila prijetno presenečena nad takšnim obiskom in dejstvom, da je njihov pohod iz leta v leto tako množičen, in mu tudi vreme ne more do živega. »Kot je znano je sovpadal naš 17. pohod s 27. mednarodnim maratonom treh src in zato je v Radence in okolico prišlo nad 10 tisoč ljudi, ki so bodisi aktivno sodelovali, ali pa so bili zgolj naši gostje. In mnogi so zraven svoj obisk Radencev, lahko izkoristili za lahko lep in prijeten sprehod po prekrasni in neokrnjeni naravi v vinorodnih gričih radgonsko - kapelskih goric, ki je letos potekalo po nekoliko spremenjeni trasi, in sicer iz Radencev, preko Strmca, Paričjaka in Kapele, do Turjanskega Vrha, Rihtarovcev in nazaj v Radence. Bilo je zelo lepo in znova se je potrdilo, da pravemu planincu in ljubitelju narave nič ne more do živega. Steza je sicer dolga približno 12 kilometrov in je predvidena za približno tri ure zmerne hoje, primerna je tudi za družine z majhnimi otroki, ter tudi za starejše pohodnike. Kot rečeno, tokrat nam je tudi vreme bilo naklonjeno, in vse je bilo na vrhuncu, naši pohodniki pa so pozneje bodrili še tekače, nekateri pa so tudi tekli na krajših razdaljah«, nam je povedala Koroševičeva, ki je pri organizacijskem odboru maratona treh src skrbela za pohod. Izrazila je tudi zadovoljstvo, da je bilo zraven veliko mladih, kar potrjuje, da bo pohod »treh src« tudi v prihodnje dobro obiskan.
Sicer pa pohodnikom, med katerimi kaže še posebej omeniti množično udeležbo dijakov in učencev iz številnih pomurskih srednjih in osnovnih šol ter številne izkušene planince in pohodnike iz vse države, so na kontrolnih točkah člani turističnega društva in domačih gostincev ter lastnikov vinotočev in turističnih kmetij, ponujali specialitete s svojega območja, za potešitev žeje pa so, ob vrhunski domači kapljici, bili na razpolago brezplačni brezalkoholni napitki iz programa »Radenske - Treh src«. Tudi letos je bilo posebej veselo ob kapelski stari preši, pri Dunaju na Kapeli in še kje. S 312 metrov n.v. je Kapela najvišja točka pohoda. Na vrhu med vinogradi stoji cerkev sv. Magdalene, ki je bila zgrajena v prvi polovici 19. stoletja in je zaščitena kot sakralni spomenik, ki si ga je vredno ogledati. Od tod je lep razgled po okoliških hribih, ob lepem vremenu so vidni: Pohorje, Kozjak, Boč, Donačka gora, Macelj, Ivanjščica, Haloze, Marije Snežne, Sveti Urban, Stara Gora, Jeruzalem, Prekmurje in razgled vse do Blatnega jezera. Pot je primerna za vse starostne skupne in jo prehodimo v slabih treh urah. Pa tudi startnine na teh pohodih ni! Da je pohod dejansko primeren za vsakogar potrjuje tudi podatek, da so v Radencih letos že četrtič zapored nastopila tudi koronarna društva od blizu in daleč. Pohodniki so na startu pohoda v Radencih prejeli pohodniški kartonček, katerega so žigosali na Kapeli, Turjanskem Vrhu in v Radencih. Torej, bil je to zanimiv rekreativni pohod s prijatelji, sosedi, ali sami s sabo.
Po končanem pohodu nam je vesela Elica Koroševič, ki se sama (enako pa tudi cela armada njenih pomočnikov pri organizaciji) ni utegnila udeležiti pohoda, v kratkih črticah strnila - predstavila tudi nekaj misli iz začetkov pohoda treh src, in kako je sploh prišlo do začetka organizacije planinskega pohoda treh src? Člani UO PD Gornja Radgona so kar nekaj časa razmišljali, kako v tedanji skupni radgonski občini popestriti planinsko dejavnost, s katero bi istočasno promovirali tamkajšnje vinorodne kraje in druge naravne znamenitosti in lepote. Idejo o planinskem pohodu treh src, ki bi naj popestrila že tradicionalni maraton treh src, je tedanji predsednik PD Gornja Radgona in član tekaške sekcije Radenska Rudi Babošek, predstavil na organizacijskem odboru maratona 31.3.1991 in pobuda je bila z veseljem sprejeta. Tako je bil 1. pohod treh src 25.5.1991 in z udeležbo so bili več kot zadovoljni, tako organizatorji, kot tudi planinci in pohodniki. „Star pregovor pravi, da dober glas seže v deveto vas, in res, od takrat se število zadovoljnih udeležencev iz vse države nenehno povečuje, in zato bomo vztrajali“, pravi Koroševičeva.
In da se jim izplača je potrdil tudi 17. pohod, ki je kljub vsemu bil uspešen, z natančno 2.590 (2160) udeleženci