TENIS/
NASTJA KOLAR GRE PO STOPINJAH
SREBOTNIKOVE, PISNIKOVE, KLEPAČEV

SLOVENSKI TENIS IMA NOVO ZVEZDNICO. Mlada Bistričanka je že letos ena najboljših evropskih teniških igralk do 14 let, čeprav je eno leto mlajša...
Pred dobrimi desetimi leti, leta 1995 sta bili med najboljšimi evropskimi igralkami do 14 let Tina Pisnik in Katarina Srebotnik. Pet let pozneje, leta 2000 pa je Andreja Klepač osvojila celo naslov najboljše evropske igralke do 14 let. Letos pa se je pojavila komaj 13-letna Nastja Kolar (As Litija), ki je v zadnjih mesecih nase opozorila z štirimi zaporednimi zmagami na močnih Tennis Europe turnirjih do 14 let. Osvojila je turnirje v Pecsu, Zagrebu ter oba močna mednarodna turnirja v Mariboru (Galea open ter Bergantov memorial). Pozimi je nastopila tudi v Angliji, kjer se je na prvokategornem turnirju uvrstila v četrtfinale.
Nastja, ki je trenutno uvrščena na 11.mestu na Evropski teniški lestvici za dekleta do 14 let in celo druga v svojem letniku 1994 (roj.15.7.1994), takoj za Rusinjo Dario Gavrilovo, je na pravkar končanem Državnem prvenstvu v Litiji do 14 let premočno zmagala. V finalu je kar s 6:0 in 6:0 premagala Sončko Jazbinšek iz Kranja in s tem potrdila, da je v Sloveniji v tem trenutku brez prave konkurence. Ker je stara komaj 13 let, bo še celo prihodnje leto nastopala v tej kategoriji, tako da lahko pričakujemo njen preboj med najboljše na Evropski teniški lestvici. Takšna uvrstitev seveda pomeni, da bo lahko kmalu začela nastopati tudi na mladinskih turnirjih ITF do 18 let. „Želim si le, da bi ostala zdrava“, nam je povedala skromna in redkobesedna Nastja, ki pa raje pokaže svoj veliki talent na igrišču, saj svoje tekmice premaguje brez izgubljenega niza, kakor se je to zgodilo tudi na Bergantovem memorialu. Nastja je seveda tudi večkratna državna prvakinja do 12 in 14 let ter članica slovenske reprezentance do 14 in 16 let.
Mlada Bistričanka je pridna učenka 7. razreda OŠ Pohorskega odreda v Slovenski Bistrici, in kot pravi njena mama, je še brez trojke v spričevalu. Nastja pozimi trenira v Slovenskih Konjicah, poleti pa v Slovenski Bistrici, kjer kot rečeno, tudi obiskuje šolo. V prostem času spremlja seveda vse teniške turnirje, rada pa tudi igra nogomet (njen oče je bil nekoč obetavni nogometaš) ter se zabava z računalnikom. Torej uživa svojo mladost kakor vse njene vrstnice, pa čeprav trenira večkrat tudi po dvakrat na dan. Nastjina vzornica je Serena Williams in to predvsem zaradi stila igre, saj si želi igrati "moški tenis". „Želim si postati nekega dne št.1 na svetu“, nekoliko v šali pravi Nastja, čigav glavni trener in hkrati sponzor je Jure Bukovec, priznani strokovnjak doma iz Slovenske Bistrice, ki ima za sabo že veliko izkušenj pri razvoju mladih igralk, saj je med drugimi treniral tudi Tino Pisnik, ki je z njim osvojila mladinski Orange Bowl. Veliko jima pomaga tudi Nastjin brat Robi, ki jo spremlja in trenira na vseh turnirjih in poskrbi, da se Nastja tam dobro počuti. Nastjo podpira njen klub As Litija, prav tako pa ima še nekaj manjših sponzorjev kot npr. Svea Zagorje, ki skrbijo za njen nadaljnji razvoj. In kot pravi eden najbolj znanih trenerjev mladih igralk in igralcev Aleksander Živin je pred Nastjo dejansko lepa prihodnost
Sedaj so pred Nastjo krajše počitnice kmalu pa se bo začela pripravljati na Evropsko posamično prvenstvo do 14 let, ki bo že nakazalo, do kam se lahko na Evropski lestvici letos še lahko zavihti. Ob koncu leta pa bo odpotovala na neuradno svetovno prvenstvo Orange Bowl v Miami, kjer se bo lahko pomerila še z ostalimi vrstnicami s celega sveta.