BUJTA REPA SE VRAČA V FESTIVALNO DVORANO

Büjta repa je tradicionalna prekmurska zabava v Ljubljani, na kateri se zberejo prekmurski študenti, gospodarstveniki, politiki ter drugi pomembneži iz javnega življenja. Prireditve se vsako leto udeleži ...
Prekmurski študentje bodo spet zasedli prestolnico; Ena najboljših študentskih zabav, ki bo v Ljubljani 20. januarja v Festivalni dvorani, se bo pričela s pristno prekmursko večerjo; Med drugim bodo nastopili naraščajniki Lange in Vlado Kreslin z malimi bogovi Büjta repa je tradicionalna prekmurska zabava v Ljubljani, na kateri se zberejo prekmurski študenti, gospodarstveniki, politiki ter drugi pomembneži iz javnega življenja. Prireditve se vsako leto udeleži tudi veliko število študentov iz vseh koncev Slovenije, saj prav Büjta repa slovi kot ena najboljših študentskih zabav v Ljubljani. Na njej se vsako leto zbere okrog 1200 obiskovalcev. Z Büjto repo si Klub prekmurskih študentov poleg druženja Prekmurcev v Ljubljani prizadeva promovirati in tudi navdušiti druge študente za prekmursko kulinariko, kulturo in turizem. Letošnja Büjta repa bo potekala v sredo, 20. januarja. Prireditev se po nekaj letih vrača v atraktivno Festivalno dvorano na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani. Ob 20. uri se bo Büjta repa pričela s pristno prekmursko večerjo, ki jo bo popestrila Srakova banda. Od 22. ure naprej pa bodo nastopili DJ Berti, Mala Langa, Blue Planet in Vlado Kreslin z malimi bogovi.
Kot pravi predsednica Kluba prekmurskih študentov Mihaela Kalamar, vstopnice je v teh dneh že možno kupiti v predprodaji, in sicer na sledečih predprodajnih mestih: Ljubljana (K4 - Metropol), Maribor (Štuk) in Murska Sobota (Pomurski študentski servis). Cena vstopnice za člane Kluba prekmurskih študentov brez večerje znaša 5 evrov, z večerjo pa 8 evrov. Za nečlane cena vstopnice brez večerje znaša 8 evrov, z večerjo pa 12 evrov. Na dan prireditve bodo na voljo zgolj enotne vstopnice brez večerje za 10 evrov. Prav tako bo organiziran avtobusni prevoz na relaciji Murska Sobota - Maribor - Ljubljana in nazaj. Büjta repa Količine za 5 oseb: 500 g kisle repe, 400 g mesnatih svežih kosti ( hrbtiščne), 60 g prosene kaše, 50 g svinjske masti, 50 g čebule, 20 g česna, 20 g moke, 10 g mlete rdeče paprike, lovorjev list, nekaj zrn popra, sol, majaron.
Postopek priprave: V lonec damo oprano kislo repo, ki ji med kuhanjem dodajamo začimbe: lovorjev list, nekaj zrn popra, česen in majaron ter hrbtiščne kosti. Ko je vse že skoraj mehko, dodamo oprano proseno kašo, ki mora ostati na površini, da se ne prime posode. Ko je kaša kuhana, naredimo iz maščobe in moke svetlo prežganje z dodatkom čebule in mlete rdeče paprike, ga razmešamo z mrzlo vodo in vlijemo na kuhano repo in kašo. S hrbtišča poberemo meso in ga damo v repo. Vse skupaj še prevremo in po potrebi začinimo. Dodamo lovor, poper in kumino, prežganje gosto razkuhamo in z njim zgostimo repo. Preden jo ponudimo, prilijemo nekaj žlic soka, ki se je nabral pri peki pečenke. Bujto repo naložimo v široko lončeno skledo, po vrhu razvrstimo rezine pečenke in kakšne klobase. Bujta repa je kulinarična posebnost, ki je tesno povezana s kolinami in je obvezen sestavni del kosila ali večerje. Bujta - pomeni ubita, ker so ubili prašiča. Jed je lahko samostojna ali se po potrebi pogreva. Zraven bujte repe radi postrežejo krvavice (ajdove, prosene, krvave) in pečenko.
Sodobne prehranjevalne navade zahtevajo pri pripravi manjšo porabo maščob.